Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 18 octombrie 2014

Placinta intinsa cu dovleac






                        Placinta intinsa,desertul copilariei,este placinta taraneasca ce se face aici,la noi.Nu este o reteta sofisticata,din contra,are putine ingrediente,iar aluatul se face rapid.Secretul retetei consta in intinderea cat mai subtire a foii de aluat.Cu cat foaia este mai subtire,cu atat placinta va fi mai fina.Trebuie multa rabdare si ceva indemanare pentru a intinde foaia.
                         Umplutura difera in functie de sezon si de preferinte.Se pot face placinte dulci ,cu:nuca,mac,gem,branza dulce si stafide,dovleac,mere sau sarate,cu: branza telemea cu marar,varza acra calita,ciuperci.


                         Ingrediente:
                     500gr faina,3 ling ulei,1lingurita sare,1 ceasca apa calda.


                        Mod de lucru:
                      Se cerne faina  pe masa,se face loc la mijloc,se pune uleiul,sarea,si apa calda.Se amesteca intai cu lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se framanta cu mana.Trebuie sa rezulte un aluat uniform,omogen,mai mult moale.Daca mai trebuie,se mai poate adauga apa calda.Dupa ce s-a framantat se bate bine de masa apoi se lasa 10 minute sa stea la cald,acoperit cu un servet.
                    Se acopera masa cu o fata de masa curata,se presara cu faina si se intinde cu vergeaua aluatul.Se acopera iar cu un servet si se lasa 15 min sa stea.Se intinde apoi foaia ,cu mana,de jur imprejur,cu multa rabdare si grija,sa nu se rupa.Marginile foii trebuie sa treaca de marginile mesei,iar foaia trebuie sa fie subtire,ca foita de tigara.Trebuie sa se vada fata de masa prin ea.
Marginea ramasa groasa se rupe de jur imprejur,iar restul foii se lasa sa se usuce cateva minute.Se unge cu ulei pe toata suprafata,apoi se presara umplutura.
                   Cu ajutorul fetei de masa se ruleaza foaia cu umplutura,rezultand un sul.Se pune in tava unsa cu ulei,se unge sulul deasupra cu ulei si se da la cuptor.E gata cand e rumenita frumos deasupra,iar foaia e crocanta.





             Umplutura:
          Cantitatea de dovleac difera in functie de preferinte.Dovleacul se taie,se curata de coaja si se da pe razatoare.Se presara pe foaia de aluat,iar desupra se presara zahar tos.
           Doveleacul ras se poate cali cu zaharul,se adauga un pic de scortisoara,iar dupa ce s-a racit,se intinde pe foaie si se ruleaza.

           Cand e gata placinta,se scoate din cuptor si se acopera cu un servet pana se raceste.Se taie bucati potrivite si se pudreaza cu zahar vanilat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!