Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 2 aprilie 2017

Cum vopsim ouale de Pasti?





                     Cu toate ca traditia spune ca ouale de Pasti sunt rosii,orice gospodina isi doreste sa aiba oua cat mai frumos colorate.Astfel,metodele de vopsire a oualor s-au inmultit de la an la an.
                      Incondeierea oualor este o metoda traditionala care presupune desenarea unor modele pe oua cu ceara.Este necesara detinerea unui condei special cu care se face aceasta operatie,iar ouale trebuie sa fie cu coaja alba.Dupa relizarea modelelor cu ceara,ouale se cufunda in vopsea.Ceara se va topi,iar pe ou va ramane modelul incondeiat.
                       In comert exista nenumarate vopsele pentru oua: culori pastelate,sidefate,cu aplicatii 3D,folii autocolante cu diferite modele care se aplica pe oua.Se pot alege vopsele sub forma de praf sau lichide.
                     Ouale fierte tari,se cufunda in vopseaua diluata in apa si otet si se tin pana se coloreaza.Daca vreti o culoare mai intensa,le tineti mai mult,iar pentru culori mai pale,mai putin.



                         Dupa acest principiu se pot colora ouale in doua culori sau in dungi.Oul se pune intr-o lingura si se cufunda pe jumatate in vopsea.Dupa ce s-a colorat,se intoarce si se cufunda cu cealalta parte in alta culoare.Astfel,vom avea oua in doua culori.
                         Pentru a avea oua in dungi,se cufunda oul in vopseaua cea mai deschisa dupa care se cufunda treptat,cate putin in alte nuante de vopsea pana e cuprins tot oul.
                          Pentru a avea oua cu diferite modele de flori sau frunze,pe ouale fierte se aplica diferite frunze sau flori.Pentru a le fixa,se infasoara in fasii de ciorap de nailon si se leaga.Ouale astfel pregatite se introduc in vopsea.Dupa colorare se scoate ciorapul si frunzele.


                       Cine nu doreste vopselele chimice din comert,poate opta pentru produsele naturale pentru a colora ouale.Asfel se pot folosi:
                  - coji de ceapa pentru culoarea galben-maro
                  - turmeric pentru galben
                  - sfecla rosie pentru rosu
                  - varza rosie pentru albastru
                  - afine pentru violet
                  - urzici sau spanac pentru verde
                 
                       In acest caz,ouale se fierb impreuna cu ingredientele aproximativ 20 min.
                       Pentru a avea un luciu placut,ouale vopsite se ung cu putin ulei.
               

Provocarea Cutia Misterelor - aprilie 2017





                       Multumesc Maria Zambetania,am preluat stafeta.Odata cu aceasta noua provocare am intrat in al patrulea an de existenta al acestui proiect si sper sa dainuie inca multi ani de-acum incolo.
                       Luna aprilie este o luna plina de evenimente:Floriile,Pastele, intre ele,ziua mea, apoi Sf.Gheorghe.
Si cum la asemenea evenimente se cer mancaruri alese urmate de deserturi alese,am pus in cutie ingrediente de sezon,care sa dezvolte imaginatia si sa ofere tuturor ocazia de a pregati preparate savuroase si apetisante.Iata-le:

                                    - smantana,lapte,unt
                                    - ierburi aromate : menta,rozmarin,marar,oregano etc.
                                    - verdeturi: salata verde,stevie,leurda,spanac etc.
                                    - legume: cartofi,morcovi,rosii,ardei etc.
                                    - fructe proaspete sau uscate
                                    - ciocolata,
                                    - paste,biscuiti/piscoturi
                                    - cacao
                                    - oua

                       Vedeta acestei luni va fi  branza de vaci.
                        

                        Doresc tutror Sarbatori fericite si mult succes la bucatarit!
                                   

duminică, 19 martie 2017

Rulada din omleta






                         Se face usor si repede,dar e foarte gustoasa si aspectuoasa.Merge de minune sevita ca mic dejun,dar e foarte de efect pe un platou cu aperitive la o masa festiva.Pe langa asta,e foarte versatila.Pe langa sunca si mozzarella,se poate pregati cu masline,cascaval sau alte branzeturi,ardei rosu etc.




                        Ingrediente:
                  5 oua,6-8 felii sunca,6felii mozzarella, cozi de ceapa verde,100ml lapte,sare,piper



                        Mod de preparare:
                   Intr-un castron se bat ouale intregi cu laptele,sarea si piperul,Cozile de ceapa se calesc putin intr-o tigaie cu putin ulei.Cand s-au inmuiat,se rastoarna ouale peste ele.Se tin pe foc doar putin,cat sa se lege un pic.
                    Se ia compozitia si se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Deasupra se pun feliile de sunca si cele de mozzarella.Se da totul la cuptor pana omleta e bine facuta.Se scoate din cuptor si,cu ajutorul hartiei de copt,se ruleaza strans.


                    Se lasa stfel sa se raceasca,apoi se taie felii si se serveste.


vineri, 17 martie 2017

Saratele din aluat de foietaj







                     Cand ai chef de rontait ceva,niste saratele sunt binevenite.Si ca sa nu stai sa framanti aluatul,rezolvarea este aluatul foietaj.Sunt minunate saratelele din acest aluat si au avantajul ca se fac usor si repede.



                    Ingrediente:
                 1 kg aluat foietaj,sare,branza telemea,susan,1 ou.



                     Mod de preparare:

                 Aluatul se lasa la dezghetat la temperatura camerei.Se intinde pe masa infainata si se taie betigase de marime potrivita.Se ung cu ou batut cu sare,se presara branza telemea  rasa sau cascaval si seminte de susan sau chimen,mac.Se rasucesc in forma de spirala si se pun in tava.


                    Se coc 15-20 min.in cuptorul incins dinainte.Sunt gata cand sunt frumos crescute si rumene.
                     Se lasa sa se raceasca si se pot servi.
                     Simplu,rapid si gustos.

sâmbătă, 11 martie 2017

Gulas de porc cu galuste de faina






                       Frunzarind blogosfera,am dat de aceasta reteta de gulas un pic mai deosebit decat clasicul.Am gasit-o pe blogul lui Radu si ii multumesc pentru inspiratie.
                       Este un gulas mai deosebit pentru ca are galuste in loc de cartofi, sosul este facut cu bere in loc de apa sau supa,iar ardeii i-am pus copti.
                        Merita sa incercati acest gulas cu gust si savoare care va vor cuceri.



                          Ingrediente:

                    500gr carne de porc,3cepe mari,4 morcovi,1 patrunjel radacina,1 patarnac,3-4 ardei rosii copti,4 rosii,2-3 catei de usturoi,sare,piper boia dulce/iute,cimbru,chimion,2-3 foi de dafin,250ml bere,ulei.
                    Galuste: 1 ou,4-5 ling faina,apa,chimen,patrunjel verde



                        Mod de preparare:
                     Ca orice gulas care se respecta,se face la ceaun.Astfel,se incinge uleiul in ceaun si se adauga carnea taiata cubulete.Se lasa pana se rumeneste bine pe toate partile.Se adauga ceapa taiata marunt si se caleste pana devine sticloasa.
                     Zarzavaturile se curata si se taie cuburi mici apoi se adauga peste carne.La fel si usturoiul.Se calesc pana se inmoaie.Rosiile se oparesc si se curata de coaja,apoi se taie marunt.Ardeii copti se toaca si ei si se adauga in gulas impreuna cu rosiile.Cine nu are rosii,poate sa adauge o cana de bulion.
                      Se condimenteaza totul cu sare,piper,foi de dafin,boia dulce si iute,cimbru,un pic de chimion.Se toarna berea, se completeaza cu apa cat sa acopere carnea si legumele si se lasa sa fiarba la foc mic. Cantitatea de bere si de apa adaugate trebuie sa fie egale.Se tine pe foc pana carnea e bine fiarta.
                     Faina se amesteca cu oul batut si un pic de apa pana rezulta un aluat mai gros decat o smantana.Se potriveste de sare, piper si chimen.Se adauga patrunjel verde tocat si se amesteca bine.
                     Cu o lingurita mica se fac galuste care se pun in gulas.Sunt fierte cand se ridica la suprafata lichidului.Se presara deasupra patrunjel verde tocat si se stinge focul.
                      E delicios cu muraturi alaturi.