Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 20 mai 2017

Prajitura Katy altfel





                   Initial Emilia a vrut sa faca Prajitura cu spuma.Trebuia sa fie o surpriza pentru ca eu nu eram acasa.De data asta nu i-a reusit pentru ca a pus mai multa untura in aluatul de foi si  s-au sfaramat toate.De fapt doua,pentru ca pe a treia nu a mai copt-o.
                   A doua zi am trecut eu la treaba ca na,trebuia totusi o prajitura.De fapt am zis sa facem amandoua,sa vada unde si ce a gresit.
                   De data asta au iesit foile frumoase si am copt si restul de aluat ramas de la ea.Astfel am avut patru foi pentru prajitura cu spuma.Una am pus-o la crema si mai trebuia o crema,asa ca am facut una de vanilie.Asta e povestea acestei prajituri.


                   Ingrediente:
              Am calculat ingredientele pentru patru foi:
              800gr faina,270gr untura sau margarina,200gr zahar,300ml lapte,4 oua
             Crema: 1 foaie safarmata,200ml lapte,250gr unt,150gr zahar,2 ling gem,2 ling cacao,100ml cafea,esenta de rom,un pumn de nuci tocate
             Crema de vanilie: 4 galbenusuri,500ml lapte,1/2 baton vanilie,150gr zahar,4 ling faina,200gr unt.
             Bezea: 8 albusuri,400gr zahar,zeama de la o lamaie


                Mod de preparare:
            Din ingredientele pentru foi se face un aluat mai moale.Se imparte in patru parti egale.Din fiecare parte se intinde cate o foaie. Fiecare foaie se coace pe dosul unei tavi.
               O foaie sa sfarama si se inmoaie in laptele rece.Se adauga cafeaua si untul.Se amesteca bine apoi se incorporeaza cacaoa,gemul,zaharul,nucile si esenta de rom.
              Pentru crema de vanilie,se freaca galbenusurile cu zaharul si faina,se adauga laptele si batonul de vanilie si se fierbe pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca bine.Untul se freaca spuma,apoi se adauga crema racita.
              Pentru bezea,se bat albusurile spuma cu zaharul si zeama de lamaie la bain marie.
              Pe prima foaie,de la baza se intinde crema de vanilie.Se acopera cu a doua foaie si se pune crema cu foaie safaramata.Se acopera cu a treia foaie,iar deasupra se intind albusurile calde.Peste ele se presara cacao.
              Se da totul la rece pana a doua zi.Cand foile s-au inmuiat se portioneaza si se serveste.


Pulpa picanta cu legume la cuptor






                  BUZZStore impreuna cu Buzzvegeta mi-au dat ocazia de a incerca noile condimente lichide de la Vegeta.Vreau sa va spun ca aceste condimente pentru marinat carnea nu contin monoglutamat de sodiu,sunt produse numai din ingrediente naturale care fragezesc si dau savoare carnii.Marinarea se face in doar 30 min,iar sortimentatia e foarte bogata.Carnea marinata se poate pregati la gratar,la tigaie sau la cuptor.
                       

                  Ingrediente:
             500gr pulpa de poc,1 plic condiment picant Vegeta,4 cartofi mari,2 morcovi


              Mod de preparare:
           Carnea se spala,se sterge bine cu servete absorbante si se pune intr-un vas.Continutul plicului de Condimente Vegeta picant se agita bine,apoi se toarna marinada peste carne.Se intinde bine,se fie toata carnea acoperita de marinada.Se lasa sa stea astfel 30 min.Daca vreti o aroma mai puternica,tineti mai multa carnea in marinada.




                       Cartofii se curata si se taie rondele,la fel si morcovii.Intr-o tava se presara un strat de rondele de cartofi si morcovi,iar deasupra se aseaza carnea.Eu am stropit cu putina marinada si cartofii.Deasupra se pune carnea,se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor.
                      Dupa 30 min.se scoate folia de pe tava,carnea se taie felii si se mai lasa la cuptor 30-40 min,pana carnea e bine facuta si rumenita frumos.


                   Se serveste calda,cu  o salata de sezon.


marți, 16 mai 2017

Pui in sos tiganesc







                       Delicioasa aceasta mancarica.Are un gust divin.Din ce manaci,ai tot manca si nu te saturi de aroma minunata a sosului,pentru acesta este cel care da tot gustul si savoarea mancarii.
                       Am gasit aceasta minunata reteta pe blogul Elenei Bite.Ea este gazda de luna aceasta a provocarii Weekend cu spor si ne-a propus urmatoarele teme: Mancaruri cu carne,Paste,pizza ,sosuri,
Dulciuri.Desi mi-a fost greu sa ma hotarasc din multitudinea de retete una mai tentanta ca alta,am ales aceste pulpe cu sos tiganesc care ne-au incantat pe toti ai casei. Draga Elena,a fost un weekend cu spor si la gatit si la mancat :))
                        Si de data asta am personalizat putin reteta,dar ideia a ramas aceeasi.Cu siguranta voi mai face aceasta mancare.




                       Ingrediente:
                    pulpele,aripile si pieptul de la un pui,8 ardei copti,500ml suc de rosii,6 catei de usturoi,1 foaie de dafin,sare,piper,50ml ulei,1 ling zahar sau miere,5 ciuperci champignon mari.

                      Mod de preparare:
                 Intr-o cratita se incinge uleiul si se pune carnea la prajit.Dupa ce s-a rumenit bine pe toate partile,se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul zdrobit, foaia de dafin si un pic de apa.Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba inabusit pana carnea e aproape facuta.Se adauga ciupercile taiate felii si se lasa sa mai fiarba cateva minute,apoi se adauga ardeii copti,taiati fasii.
                 Se adauga sucul de rosii si se lasa sa fiarba pana scade si capata consistenta unui sos.Se adauga mierea sau zaharul si se mai potriveste gustul de sare si piper.Se presara patrunjel verde deasupra si se ia de pe foc.


             Se serveste calda,cu garnitura de orez sau mamaliga,dar merge de minune doar asa,cu paine moale langa.


vineri, 12 mai 2017

Melci cu rahat






                  Melcii cu rahat sunt de fapt,cozonacul cu rahat intr-o alta forma.Sunt foarte pufosi,aromati,iar culorile rahatului le dau un aspect placut.Pe langa cubuletele de rahat am adaugat cateva felii de coaja de portocala confiata care le-a dat o savoare aparte.Sa nu mai vorbesc de cuburile de rahat verde care au o aroma puternica de menta.



                  Ingrediente:
              1kg faina,4 galbenusuri,200 gr unt,200gr zahar,600ml lapte,50gr drojdie,coaja rasa de lamaie,zahar vanilat,un varf de sare,500gr rahat.


                 Mod de preparare:
             Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 3-4 ling de faina si se lasa la cald 15 min.pana incepe sa faca basici deasupra.Acum drojdia e activata.
              Intr-un vas mai mare se adauga faina,zaharul,galbenusurile,praful de sare,coaja de lamaie si zaharul vanilat.Se adauga plamadeala si se amesteca cu o lingura pana aluatul incepe sa se lege.In acest moment se adauga untul topit si racit si se trece la framantatul cu mana.Daca aveti robot,e super.Se framanta bine pana se obtine un aluat omogen si face basici de aer.
                Se acopera vasul cu un servet curat si se lasa la dospit intr-un loc cald,ferit de curenti de aer.
                Dupa aproximativ o ora,cand aluatul si-a dublat volumul se infaineaza bine masa de lucru si se rastoarna aluatul.Pentru a lucra mai usor,se poate imparti aluatul in doua.Se intinde foaie groasa de 1,5 cm si se presara rahatul taiat cubulete mici,apoi coaja de portocala taiata.Se ruleaza pe latura mai lunga,apoi se taie felii groase de 1cm.
                 Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza melcii cu distante intre ei pentru a nu se lipi. Se lasa sa mai stea 30 min,se ung cu ou batut cu un pic de lapte si se baga la cuptorul dinainte incins.
Se coc aproximativ 40 min.
                 Dupa 30 min se scot melcii si se ung repede cu un sirop facut din lapte fierbinte si zahar.Se dau din nou la cuptor pana sunt frumos rumeniti.
                 Cand sunt gata se scot din tava si se lasa sa se raceasca.


                Sunt deliciosi calduti,dar si reci langa o cana de lapte sau ceai.
                Acoperiti cu un servet de bucatarie se pastreaza perfect cateva zile.Nu se vor usca datorita siropului de lapte.

luni, 8 mai 2017

Mancare de urzici







                     Cam tarziu vin cu reteta de mancare de urzici pentru ca,la ora asta,urzicile sunt deja batrane.Mancarea se face primavara,devreme,cand apar urzicile.Atunci sunt tinere si crude,numai bune de gatit.Nu cred ca trebuie sa mai amintesc beneficiile lor asupra sanatatii noastre.Poate si de aceea am insistat sa public reteta chiar si mai tarziu.



                        Urzicile se culeg primavara devreme,cand apar.Se rup doar varfurile pentru ca sunt cele mai fragede.Daca aveti curajul sa le culegeti singuri e perfect,daca nu,sigur gasiti in piete.Mie mi le-a cules sotul.Se spala bine sub jet de apa rece si ,daca sunt,se inlatura eventualele fire de iarba ratacite printre ele.
                          Se pune la foc o oala cu apa cu sare si cand clocoteste,se adauga urzicile.Se lasa sa dea cateva clocote,pana se inmoaie bine urzicile.Se ia de pe foc si se strecoara, apoi,cu ajutorul unui blender,se fac piure.
                         Intr-un vas se incinge putin ulei si se adauga 3-4 ling de faina.Se amesteca repede,astfel ca faina sa se imbibe cu uleiul.Se adauga aproximativ 600ml lapte fierbinte si se amesteca in continuare sa nu faca cocoloase.Se adauga piureul e urzici si 3 catei de usturoi zdrobiti.Se potriveste de sare si se lasa sa mai dea cateva clocote.
                         Se ia de pe foc si se serveste alaturi de oua fierte sau ochiuri,cu cateva jumari sau o felie de sunca.