Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 4 decembrie 2017

Placinta cu dovleac







                        Este o placinta foarte aromata in care dovleacul,simbolul toamnei predomina,dar se simte si aroma de scortisoara si nucsoara care ne duce cu gandul la apropiatele sarbatori de iarna.Este o placinta de sezon delicata si gustoasa pe care n-o poti refuza in nici un moment.





                             Ingrediente:
                       
                       Foi:350 gr faina,250 gr unt,10 ling apa rece,1 ling zahar,vanilie,un varf sare.
                       Umplutura: 500gr dovleac,200gr zahar,1 plic budinca de vanilie,2 ling pesmet,scortisoara,nucsoara.

                         
                             Mod de preparare:
                        Pentru aluat,se amesteca faina,sarea si zaharul cu untul pana se obtine un aluat nisipos.Treptat se adauga apa rece pana aluatul se leaga si devine omogen.Se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru o ora.
                         In acest timp se pregateste umplutura.Dovleacul dat pe razatoare se caleste pe foc impreuna cu zaharul pana se inmoaie.Se ia de pe foc si se adauga budinca de vanilie si pesmetul.Se aromatizeaza cu scortisoara si nucsoara.
                         Aluatul se imparte in doua parti: una mai mica si una mai mare.Cea mare se intinde in foaie subtire,cu care se acopera tava si peretii acesteia.Se inteapa din loc in loc,apoi se intinde umplutura de dovleac.Cu cea de-a doua foaie de aluat se acopera dovleacul,lipind-o de marginile primei foi.Se inteapa din nou cu furculita si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand incepe sa se rumeneasca usor.
                         Placinta se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar vanilat pudra.Dupa ce e complet racita,se portioneaza si se serveste.


Bile colorate din branza






                    Pe langa faptul ca sunt foarte gustoase,aceste bilute colorate din branza dau culoare platourilor cu aperitive.Se fac usor si repede si sunt foarte versatile.La fel ,culorile pe care le dati bilutelor pot diferi in functie de preferinte sau de ce ingrediente aveti in camara.



                     Ingrediente:
                  200 gr branaza dulce sau urda,100 gr branza telemea,2 ling smantana,sare,piper,chimen.
                  Pentru colorarea bilutelor: mac,marar sau patrunjel verde,boia,turmeric.



                      Mod de preparare:

                   Branza telemea se da pe razatoare,apoi se amesteca cu urda si smantana pana rezulta o crema omogena,dar tare.Se condimenteaza cu sare,piper si chimen si se da cateva min.la frigider sa se intareasca.
                   Cu mana uda se fac bilute din aceasta compozitie care se dau prin marar tocat marunt,boia,mac etc.Cu cat realizati mai multe culori,cu atat platourile vor fi mai vesele si apetisante.
La fel se pot trece prin seminte de in sau susan.
                    Se tin la frigider pana in momentul servirii.



             
           

duminică, 3 decembrie 2017

Supa crema de legume







                      Pe vremea asta,o supa crema de legume merge de minune.Este cremoasa,aroamata si foarte sanatoasa.Se prepara din orice fel de legume aveti la indemana.Principalele zarzavaturi care nu trebuie sa lipseasca sunt: morcovii,patrunjelul,pastarnacul,ceapa,cartofii care sunt agentul de ingrosare.Se mai pot adauga orice alte legume:mazare verde,fasole verde,conopida,broccoli,rosii,ardei,gulii.
                      Supa crema de legume se poate face simpla,doar din legume sau se poate adauga la fiert si un piept de pui,care se va servi ca garnitura.Simpla este o delicioasa mancare de post.Eu am facut-o cu carne.


                      Ingrediente:
                2 cartofi,4 morcovi,1 pastarnac,1 patrunjel,1 ardei,1 ceapa,un pumn de mazare verde,cateva buchetele de conopida,1 piept de pui,sare,piper,2 ling smantana,orice alte legume doriti sa adaugati.


                      Mod de preparare:
                  Pieptul de pui se pune la fiert in apa cu sare.Legumele si zarzavaturile se curata,se spala si se taie cuburi.Dupa ce s-a spumat supa, se adauga si legumele.Nu se pune apa multa ca pentru supa,ci doar cat sa acopere legumele.
                  Cand carnea si legumele sunt fierte,se scot,se lasa putin sa se racoreasca si se fac piure cu un blender.Se adauga  zeama in care au fiert pentru a subtia compozitia pana la consistenta dorita.Se potriveste de sare si piper si se adauga smantana.Cine doreste sa faca supa de post,renunta la smantana.
                   Se serveste calda, cu felii de piept de pui fiert.In varianta de post se serveste cu crutoane de paine.




                 

vineri, 24 noiembrie 2017

Chec de banane





                     Delicios acest chec cu banane!Moale,pufos si foarte aromat,e desertul ideal al unei zile mohorate de iarna.Dupa ce ai servit o felie din acest chec cu banane,sigur ziua ti se va insenina.
                     Este modul ideal de a folosi bananele ramase prin frigider sau in fructiera si deja au inceput sa se innegreasca.Se pregateste usor si repede si se mananca  si mai repede.


                     Ingrediente:
                  250gr faina,150 gr zahar,250 gr unt,2 oua,3 banane foarte coapte,150 gr iaurt,1 praf de copt,2 lingurite bicarbonat,1 praf de sare,esenta de vanilie.


                      Mod de preparare:
                   Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate: faina,sarea,bicarbonatul si praful de copt.
                   Untul se mixeaza cu zaharul pana se omogenizeaza.Se adauga ouale,unul cate unul,mixand dupa fiecare.La urma se adauga bananele zdrobite,iaurtul si vanilia.Se incorporeaza amestecul de faina,mixand la viteza medie pana se omogenizeaza totul.
                   Compozitia se toarna in tavi de chec tapetate cu hartie de copt.Se dau la cuptorul dinainte incins pentru aproximativ o ora.
                   Dupa ce se scoate din cuptor se lasa 10 min.in tavi sa se raceasca,apoi se scoate si se inlatura hartia de copt.
                   Dupa ce s-a racit complet se portioneaza pentru a se servi.
                   E delicios langa o cana cu lapte cald.

luni, 20 noiembrie 2017

Prajitura cu mac,mascarpone si jeleu de visine






                      E delicioasa aceasta prajitura,combinatia mac - branza - visine formeaza un trio perfect.Gustul si aromele se imbina pefect,astfel rezultand aceasta minunata prajitura.



                        Ingrediente:
                   
                    Blat: 8 oua,8 ling faina,8 ling zahar,4 ling mac,un praf de copt.
                    Crema: 250 gr mascarpone,300 ml smantana pentru frisca,200 gr zahar,coaja de la o lamaie,zeama de la o lamaie.
                    Jeleu: 1 plic gelatina,2 ling zahar pudra,300 ml zeama de visine


                      Mod de preparare:
                  Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand spuma rezultata se tine de telurile mixerului,se adauga treptat zaharul.Se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu macul si praful de copt.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.E gata cand e frumos crescut si trece testul scobitorii.Blatul se scoate din tava si se lasa pe un gratar la racit.
                  In acest timp se face crema.Coaja de lamaie razuita se adauga in mascarpone impreuna cu zaharul si se amesteca bine.Smantana pentru frisca se bate,apoi se adauga mascarponele si un pic de zeama de lamaie.Se amesteca totul bine.
                   Blatul cu mac se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Se umplu cu crema de branza,iar deasupra se toarna jeleul.
                   Pentru aceasta,se fierbe zeama de visine cu zaharul pana acesta se topeste.Se ia de pe foc si,dupa 5 min.se adauga gelatina hidratata.Se amesteca bine si se lasa sa se raceasca pana incepe sa se lege.In acest moment se toarna peste prajitura,uniformizand.
                   Se da totul la rece pana jeleul e complet intarit.
                   Se scoate si se portioneaza cu un cutit bine ascutit,inmuiat in apa.