Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 9 martie 2018

Ciulama de pui cu ciuperci






                      Ciulamaua de pui cu sau fara ciuperci este mancarea noastra  traditionala cu gust inegalabil.Este o mancare simpla,dar gustul si savoarea intrec cele mai sofisticate mancaruri.
                       Ciulamaua se face,de obicei,din bucatile de carne care au fiert in supa.De data asta,eu nu am mai facut supa,astfel ca am ales o sa prepar ciulamaua in varianta mai scurta.




                       Ingrediente:

                   pieptul,pulpele si spatele unui pui de 1,5 kg,1 ceapa,200gr ciuperci,300ml smantana,50gr faina,sare,piper,patrunjel verde,50 ml ulei.


                      Mod de preparare:

                Carnea se spala,se sterge bine si se taie in bucati potrivite.Pulpele se dezoseaza.Ciupercile se spala si se taie felii.Ceapa se curata si se toaca marunt.
                 Intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga ceapa.Se lasa sa se caleasca pana devine sticloasa.Se adauga ciupercile si bucatile de carne si se lasa sa fiarba inabusit.La sosul format se mai adauga un pic de apa.
                 Intr-un castron se amesteca smantana cu faina,cu atentie sa nu se faca cocoloase.Se adauga treptat cate un polonic din zeama in care fierbe carnea cu ciupercile pana cand smantana se lichefiaza si e fierbinte.Se toarna totul peste carnea fiarta din cratita si se mai lasa pe foc 5-10 min.Se potriveste de sare si piper.Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se stinge focul.
               Se serveste calda,cu mamaliga sau cu paine moale,de casa.


luni, 19 februarie 2018

Ce facem cu albusurile ramase?


                      In bucatarie nimic nu se pierde.Daca gatim dupa aceasta deviza,nu vom arunca nimic din resturile sau surplusurile ce raman la gatit.Cel mai des ne raman albusuri,mai ales in perioada sarbatorilor.De la creme,de la maioneze,cozonaci se aduna un numar insemnat de albusuri pe care le poti transforma oricand in retete noi.
                      Pentru a le pastra o perioada mai lunga,albusurile se pun intr-o caserola,se inchid ermetic si se pun in congelator.Astfel se pot pastra pana la 6 luni.Important e sa se puna o eticheta cu data si numarul albusurilor.Se poate adauga albus proaspat peste cel congelat.Nu uitati sa modificati numarul pe eticheta.
                      Daca nu ati trecut numarul albusurilor pe eticheta sau ati uitat numarul lor,aceasta se poate stabili ,dupa decongelare,prin cantarire,stiind ca greutatea medie a unui albus este de 32 gr.
                      Pentru utilizare,albusurile se scot din congelator si se lasa la dezghetat la temperatura camerei.Albusurile decongelate se folosesc la fel ca cele proaspete,ele nemodificandu-si  proprietatile.
                      Iata si cateva trucuri pentru a bate cat mai bine albusurile:
              - pentru a obtine o spuma aerata,albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei.
              - albusurile se bat perfect daca se adauga un praf de sare sau un pic de zeama de lamaie.
              - la inceput se mixeaza la viteza mica,crescand viteza pe masura ce se bat.

                    Cand vorbim despre dulciuri din albusuri,primul gand este la bezele.Exista trei tipuri de bezea,fiecare cu reteta ei,folosite in diverse preparate.
             Bezeaua elvetiana - albusurile se bat cu tot zaharul la bain marie pana se infierbanta,apoi se mixeaza in continuare pana se racesc,la temperatura camerei.Aceasta bezea se poate amesteca cu unt,rezultand o crema.
            Bezea frantuzeasca - este bezeaua clasica,in care albusurile se bat spuma,iar zaharul se adauga treptat,mixand pana se topete tot.
           Bezea italiana  - albusurile se bat cu un sirop de apa si zahar rezultand o bezea stabila care nu se lasa la cuptor.
         
               Iata si cateva retete cu albusuri:
         Chec din albusuri








         Pavlova cu portocale caramelizate si dulceata de trandafiri


         Prajitura din albusuri


         Prajitura din albusuri cu alune si unt de arahide


         Rulada de bezea cu capsuni


         Spuma de capsuni


        Prajitura din albusuri cu cocos si coacaze rosii










Tort de bezea cu crema de iaurt si ganaj de ciocolata



Chec din albusuri cu fructe uscate - Painea episcopului








                                       

Chec din albusuri






                   Este reteta de suflet a Alinei,Strumfii Alina Bucatari din cadrul provocarii Weekend cu spor.Ea a facut-o sub forma de briose,impreuna cu fiul sau,eu nu m-am jucat si am facut un chec.
                   Este un chec din albusuri aromat,aerat,foarte usor si gustos.Se poate face simplu sau cu adaos de cacao,fructe uscate,nuci,alune,nuca de cocos.
                   Checul din albusuri se face din ingrediente putine,cantitatea lor e direct proportionala cu numarul de albusuri.Alina a masurat ingredientele cu paharul,eu am numarat albusurile si am pus restul ingredientelor proportional cu numarul albusurilor.




                 
                   Ingrediente:

            8 albusuri,8 ling zahar,1 zahar vanilat,8 ling faina,50 ml ulei,un vf.sare,coaja de portocala zaharisita,1 praf de copt.
            Glazura: 100gr ciocolata ,50ml lapte,1 ling ulei

                    Mod de preparare:

               Albusurile cu sarea se bat spuma tare,ca pentru bezea.Treptat se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste complet.Trebuie sa avem o bezea ferma si lucioasa.Se adauga uleiul si coaja de portocala taiata,faina si praful de copt.Se incorporeaza amestecand totul cu o spatula,cu miscari lente,de jos in sus.
                Compozitia se toarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.Se pot folosi tavi de chec sau forme de briose.Pentru un plus de culoare,am turnat jumatate din compozitie,apoi am presarat cacao.Am turnat si restul compozitiei si am trecut cu furculita prin ea.
                 Se da la cuptor la foc potrivit.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa la racit.



                    Se face o glazura punand ciocolata cu laptele si uleiul pe foc.Cand s-a topit si compozitia s-a omogenizat,se ia de pe foc si se torna peste checul din albusuri.
                     Dupa ce checul s-a racit si glazura s-a intarit se poate portiona pentru servire.


miercuri, 14 februarie 2018

Pui cu paste






                      Din categoria Retete grecesti de pe blogul  Strumfii Alina Bucatari am ales  acest pui cu paste care mi s-a parut tentatnt si nu mi-a parut rau.Alina este gazda provocarii weekend cu spor de luna aceasta.Pe langa retetele grecesti ea ne-a mai oferit ca teme de inspiratie Supe/ciorbe si Salate.Pentru mine,retetele grecesti au avut castig de cauza.
                     Acest pui cu paste este de fapt o tocanita romaneasca reinterpretata.In loc de cartofi se pun paste sau taitei de casa.




                        Ingrediente:

                  8 pulpe de pui,1 ceapa,100 ml ulei de masline,sare,piper,5 ling.pasta de tomate,1 l apa,250 gr paste fainoase,3 catei de usturoi

                         Mod de preparare:

                    Pulpele se spala si se sterg bine cu servete absorbante.Se pot lasa intregi sau se dezoseaza.Ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt.Intr-o cratita se incinge uleiul si se adauga ceapa si usturoiul.Se lasa la calit pana ceapa devine transparenta.Se adauga bucatile de carne si se lasa pana se rumenesc putin.Se adauga pasta de tomate si apa si se lasa sa fiarba.Se potriveste de sare si piper.Eu am pus si un pic de cimbru.Cand carnea e fiarta,se adauga pastele.Se lasa sa fiarba si ele,apoi se stinge focul.
                   

duminică, 11 februarie 2018

Prajitura cu foi si crema caramel







                     Este o reteta simpla,cu foi cu amoniac,din aluat fraged si aromat.Acesta se lucreaza usor,rezultand patru foi care se pot umple,la alegere,cu diferite creme de unt,frisca,branza,smantana sau chiar cu gem.Eu am ales o crema simpla,fara oua,cu zahar ars si unt.
                     Prajitura cu foi si crema caramel este usoara,savuroasa,spornica si usor de facut.
                     Cautand o reteta cat mai exacta,m-am oprit la indicatiile Oanei Igretiu  de la Savori Urbane,atat pentru foi,cat si pentru crema.


               



                       Ingrediente:

                 Foi: 2 oua,200gr unt,,200ml  smantana,200gr  zahar,1,5plic  amoniac,800gr faina,sare,vanilie .
                 Crema: 300gr zahar,500ml lapte,50gr amidon,350gr unt,un vf sare,vanilie
                 Glazura: 100gr ciocolata.1 ling ulei,50 ml lapte

                       Mod de preparare:

                 Foile se pot face si cu cateva zile mai repede,pentru ca stau fara probleme.
                 Intr-un bol se amesteca zaharul cu untul,sarea si vanilia.Se adauga ouale si smantana si se amesteca bine.Amoniacul se stinge in 2 ling lapte si se adauga la compozitie.Faina  se adauga treptat,framantand,pana rezulta un aluat neted,nelipicios,potrivit de tare. Se lasa sa se odihneasca pe masa cateva minute,dupa care se imparte in patru parti egale.
                  Oana recomanda sa se cantareasca aluatul,pentru a obtine foi cat mai egale.Si are dreptate,ochiul te poate insela.


                   Fiecare bucata se intinde in foaie de marimea tavii  pe care se coc (25x35 cm).Se coc pe dosul tavii,dar la fel de bine se pot coace si in tava tapetata cu hartie de copt.


                     Inainte de a-l baga la cuptor,se inteapa aluatul cu o furculita.
                     Dupa coacere se lasa sa se raceasca pe un gratar.Se pot pastra mai multe zile,cu hartie de copt intre ele.
                     Pentru crema,amidonul se subtiaza cu laptele.
                     Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat.Se lasa pana capata o culoare brun,fara sa se arda prea tare.In acest moment se toarna laptele cu amidonul si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul si crema incepe sa se ingroase.Trebuie sa aiba consistenta unei smantani.Se ia totul de pe foc si se lasa la racit.
                      Cand e complet rece,se spumeaza untul,apoi se adauga,lingura cu lingura,crema de caramel,mixand in continuare.
                       Cu crema astfel obtinuta se umplu foile.Deasupra se pune o scandura cu o greutate pentru a presa foile.Se lasa asfel pana a doua zi cand se face glazura.
                       Ciocolata cu laptele si cu uleiul se pun pe foc pana se topeste si rezulta o compozitie cremoasa.Se toarna calda peste prajitura si se lasa la rece sa se intareasca.
                        Acum, prajitura cu foi si crema caramel se poate portiona pentru servire.