Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 20 mai 2018

Chiftelute cu cartofi in sos de smantana







                   Sunt delicioase aceste chiftelute cu cartofi in sos de smantana.Se fac usor si repede pentru ca nu trebuie coapte separat chiftelele.Totul se coace deodata,intr-o singura tava.Este mult mai sanatoasa aceasta mancare pentru ca am eliminat prajeala.Chiftelutele  crocante la exterior si moi si pufoase la interior,cartofii rumeni sunt inveliti de un sos cremos si aromat de smantana.



                      Ingrediente:
           
              500gr carne de porc,3-4 catei de usturoi,3-4 felii de paine,1 ou,sare,piper,cimbru,1 leg.patrunjel verde,8 cartofi mari,350 ml smantana,un pic de Mozzarella ( optional),


                    Mod de preparare:

              Am aratat si aici cum se prepara chiftelutele.

             E de preferat sa se foloseasca carne de porc mai grasa pentru a nu fi seci chiftelele.
             Daca nu e tocata,carnea se macina.Se adauga usturoiul tocat marunt,painea inmuiata,oul,sarea,piperul si cimbru apoi patrunjelul tocat marunt.Se amesteca totul bine pana rezulta o pasta omogena.Din aceasta se fac bilute potrivit de mari.
             Cartofii se curata de coaja si se taie in cuburi egale.
             Intr-un vas termorezistent uns in prealabil cu ulei se aranjeaza cartofii alternand cu chiftelele.Se acopera cu folie de aluminiu si se da totul la cuptor.Se tin astfel 30 - 40 min,pana cartofii sunt facuti,adica furculita intra usor in ei.
              Smantana se amesteca cu sare si piper.Daca e prea groasa,se poate adauga un pic de lapte.Eu am adaugat si un pic de Mozzarella data pe razatoare.
               Se scoate vasul din cuptor si se toarna deasupra sosul de smantana.Se da din nou la cuptor pana sosul a scazut si e frumos rumenita deasupra.



                 Se servesc calde,dar sunt delicioase si reci.



                     

miercuri, 16 mai 2018

Pasta de leustean




                  A inceput sezonul conservarii aromelor si verdeturilor pentru iarna.Am inceput acest lucru cu pasta de leustean.Cui ii plac ciorbele,implicit ii place si leusteanul,asa ca pasta aceasta este ideala pentru a aroma o ciorbita sau orice alta mancare cu leustean.Nu e o treaba complicata,se face simplu si usor.
                 In aceasta perioada leusteanul a ajuns la maturitate,asa ca trebuie tuns pentru a da alte frunze.
                 Se folosesc doar frunzele,fara tije.Dupa ce s-au spalat bine si s-au scurs de apa,se rup frunzele de pe tije.Se pun intr-un blender si se paseaza.Se adauga un pic de sare si ulei pana rezulta o pasta.Se pune in borcane presand bine sa nu ramana goluri de aer.Deasupra se acopera cu un strat de ulei.Se inchide ermetic borcanul si se da la rece.


               

                     Frunzele de leustean se mai pot pastra in borcane,acoperite cu otet.
                     Se pun in borcane,presand,sa incapa cat mai multe.Dupa ce s-a umplut borcanul cu frunze,se toarna otet deasupra si se inchide ermetic.
                     In acest caz vom avea si otet aromatizat cu leustean pentru acritul ciorbelor.




marți, 15 mai 2018

Pui in sos de branza




                         E delicios acest pui in sos de branza.Il fac mereu pentru ca e printre mancarurile favorite in casa.Carnea de pui suculenta,sosul de branza aromat contribuie cu succes la savoarea acestei mancari.

                        Ingrediente:

                 500 gr carne de pui,300 ml smantana pentru gatit,100 gr branza tip Emmentaler sau Gorgonzola,1 ceapa,150 ml vin alb,sare,piper,cimbru.

             
                       Mod de preparare:

                Se poate folosi pieptul de pui,dar si pulpele dezosate.Carnea se taie in bucati potrivit de mari si se prajeste in putin ulei.
                 Se scot bucatile de carne,se mai adauga un pic de ulei si se adauga ceapa taiata marunt.Se caleste pana devine sticloasa,apoi se adauga carnea.Se toarna vinul,se potriveste de sare,piper si cimbru si se lasa sa fiarba inabusit pana ce carnea e bine facuta.
                 Se adauga smantana si branza si se lasa sa fiarba pana branza e complet topita.Se mai potriveste de sare si piper daca e cazul si se ia de pe foc.
                  Se presara patrunjel verde deasupra si se serveste fierbinte. Se poate servi cu mamaliguta alaturi sau simpla.




miercuri, 9 mai 2018

Prajitura Raluca







                  Prajitura Raluca este o delicioasa prajitura in care se combina perfect texturi,gusturi si arome diferite.Foile pufoase de pandispan contrasteaza placut cu foile crocante de napolitana,iar crema fina si aerata de cacao contrasteaza cu caramelul cu nuci dintre foile de napolitana.Este desertul perfect la o masa de sarbatoare,dar merge de minune sa indulceasca un weekend placut.Pare putin complicata,dar,cu putina indemanare,se face  usor.


                  Ingrediente:

             Foi : 6 oua,6 ling zahar,6 ling faina
             Crema caramel : 5 galbenusuri,200 +300 gr zahar,250 gr margarina,250 gr nuca
             Crema de cacao : 4 oua,8 ling zahar,2 ling cacao,2 ling lapte,250 gr margarina
             2 foi naplitana
             Glazura: 100 gr ciocolata,50 ml lapte,1 ling ulei


               Mod de preparare:

           Mai intai se pregatesc foile.Se poate face un singur blat care,cand e gata se taie in doua pe orizontala obtinand doua foi sau cantitatile se impart in doua si se pregatesc separat doua foi.
             Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana se topeste.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina,cu miscari lente de jos in sus.
            Compozitia se toarna in tava tapetata si se da la cuptor.Se poate imparti in doua si se coc doua foi.E gata cand trece testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.Daca e un singur blat,dupa ce s-a racit,se taie in doua pe orizontala.
             Foile de napolitana se finiseaza sa fie la aceeasi dimensiune cu foile de pandispan.
             Pentru crema caramel,se fierb pe aburi cele 5 galbenusuri cu 200 gr zahar pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
             Separat,se caramelizeaza 300 gr zahar la care se adauga margarina.Se amesteca pana ce caramelul este complet topit.Se adauga nuca taiata grosier si se ia de pe foc.Se dauga crema de galbenusuri racita,se amesteca bine si se lasa sa stea 20-30 min.dupa care se umplu cu ea foile de napolitana.
             Se lasa deoparte si se trece la crema de cacao.Ouale, zaharul,laptele si cacaoa se fierb pe foc,batand incontinuu cu telul pana se obtine o crema groasa,ca o smantana.Se ia de pe foc si se lasa la racit.
            Untul se spumeaza,apoi se adauga,lingura cu lingura,crema de oua racita.
            Intr-o tava se pune o foaie de pandispan care se unge cu jumatate din crema de cacao.Se pun deasupra foile de napolitana umplute,se intinde restul de crema si se acopera cu a doua foaie de pandispan.
            Ciocolata cu laptele si uleiul se pun pe foc pana se topeste complet si se omogenizeaza.Glazura astfel obtinuta se toarna deasupra prajiturii.
            Se da totul la rece pana a doua zi,pentru a avea timp sa se intareasca glazura si sa se inmoaie foile de napolitana.
             Se portioneaza si se serveste.




duminică, 6 mai 2018

Ciorba de mazare verde cu galusti





                  Este o ciorbita de sezon,foarte racoroasa si savuroasa.Un deliciu al verii pe care il putem avea si iarna,dar cu mazare conservata.


                   Ingrediente:

               500 gr mazare verde,2 morcovi,2 cepe verzi,1 leg.marar ,sare.
               Pentru galusti : 3 ling faina,1 ou,sare,un pic de apa,1 vf.sare


                  Mod de preparare:

             Ceapa si morcovii se toaca marunt dupa care se pun la calit in un pic de ulei.Cand morcovii s-au inmuiat,se adauga si mazarea verde.Se lasa putin sa se caleasca si ea,apoi se toarna apa si se lasa sa fiarba.
             Oul se bate cu furculita,apoi se adauga faina si sarea,amestecand.Se subtiaza cu putina apa,pana rezulta un aluat moale.
             Cand mazarea este fiarta,cu o lingurita mica inmuiata in zeama care fierbe,se ia din aluat si se pune in ciorba.Sunt fierte cand se ridica toate deasupra.
            Ciorba se potriveste de sare si se adauga mararul tocat marunt,apoi se stinge focul.
            Se serveste simpla sau cu smantana.