Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 1 noiembrie 2018

Coliva






                         Coliva este un desert ritualic ce se face,de obicei,la inmormantari si parastase.Se face din grau sau arpacas, simbolizand corpul omului care se descompune pentru ca din el sa rasara viata vesnica la fel cum se descompune bobul de grau pentru a rasari un nou fir verde.Totodata,coliva reprezinta ofranda adusa zeilor.
                          Luat ca desert,este foarte dulce si aromat.De aceea eu pregatesc coliva doar ca simplu desert,nu in scopuri ritualice.Azi,de Ziua mortilor.o cana cu coliva data copiilor sau sarmanilor este bine primita,asa ca am adus aici reteta si modul de preparare.


                          Ingrediente:

                     1 kg arpacas,3l apa,o lingurita sare,600gr zahar ,500gr nuca,200 gr stafide,50 gr cacao,coaja de lamaie,esenta de rom,zahar vanilat


                          Mod de preparare:

                   Arpacasul se spala in mai multe ape,apoi se pune la fiert in apa cu sare.Se fierbe,mestecand din cand in cand sa nu se prinda.Cand boabele de arpacas pocnesc,adica infloresc,inseamna ca sunt fierte si se opreste focul.Se acopera cu un capac si se lasa asfel pana se raceste.Ideal  pana a doua zi.Va rezulta o compozitie cleioasa si foarte vartoasa care se  rastoarna intr-un vas mare.
                 Daca se face coliva cu grau,dupa ce a fiert,o parte din acesta se macina.
                 Se adauga zaharul,aromele,nuca macinata mai mare,stafidele si cacaoa.Se framanta totul foarte bine,cu mana.Compozitia trebuie sa fie omogena.
                    Se monteaza pe platouri mari,decorata cu bomboane colorate si nuca de cocos sau cacao si  in portii individuale,in pahare.Se da la rece pana in momentul servirii.


luni, 22 octombrie 2018

Clatite banatene






                   
                 Clatite banatene sau ca la Ana Lugojana sunt clatitele fine cu branza,scaldate in sos de vanilie si acoperite cu bezea caramelizata.Demult am dorit sa le fac si iata ca de-abia acuma am reusit.Nu a trebuit sa caut mult  reteta,am gasit-o explicata pas cu pas pe blogul unei banatene get-beget.Este vorba de doamna Laura Laurentiu,care a redat,pe scurt, si istoria acestor clatite.
                 Clatitele banatene au fost reprezentative in zilele de glorie a hanului Ana Lugojana, pe drumul ce leaga Lugojul de Faget.S-au raspandit repede in tot Banatul chiar daca stralucirea hanului a apus.
                 Se pot pregati portii individuale sau pe platou comun.Pentru o servire spectaculoasa,se pot flamba cu coniac.



                        Ingrediente:

                 Clatite: 500gr faina,300 ml lapte,apa minerala sau bere,2 oua,un vf sare,3 ling ulei sau unt topit,zahar vanilat.
                 Umplutura: 300gr branza de vaci,1 plic zahar vanilat,100gr zahar,coaja de lamaie,1 ou,optional stafide
                 Sos de vanilie: 6 galbenusuri,150gr zahar,1 plic zahar vanilat,300ml smantana dulce
                 Bezea:6 albusuri,150gr zahar,un vf sare


                    Mod de preparare:

                Din ingredientele pentru clatite se face un aluat subtire din care se coc clatite cat mai subtiri.Am explicat aici pas cu pas modul de preparare a clatitelor.
                 Branza se freaca cu zaharul,oul intreg,zaharul vanilat si coaja de lamaie.Am facut acest lucru cu ajutorul mixerului Tefal Quickchef si a iesit o adevarata crema de branza.Cu aceasta crema se umple fiecare clatita.Se ruleaza si se pune intr-un vas termorezistent uns cu unt.D-na Laura recomanda impaturirea clatitelor ca sarmalele.Eu le-am rulat.Cred ca ramane la latitudinea fiecaruia cum le impacheteaza.
                Pentru sos,se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat,operatiune efectuata tot cu Tefal Quickchef rapid si comod.Cand si-au dublat volumul si s-au deschis la culoare se adauga smantana.Se amesteca pana se omogenizeaza totul.Se toarna sosul peste clatite si se dau la cuptorul preancalzit.Se tin astfel 10 min.,timp in care se pregateste bezeaua.


                Albusurile se bat spuma tare,impreuna cu sarea.La urma se adauga zaharul,mixand in continuare pana rezulta o bezea lucioasa si ferma.Mixerul Tefal Quickchef nu s-a dezmintit nici de data asta,cu puterea sa am batut bezeaua in timp record.
                 Se scot clatitele din cuptor si se intinde bezeaua peste ele.Se dau din nou la cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.



                    Clatitele se servesc fierbinti.


               

marți, 9 octombrie 2018

Fursecuri in doua culori






                          Demult am vrut sa fac aceste fursecuri si le-am tot amanat pana azi,cand,in sfarsit,le-a venit randul.Sunt foarte aspectuoase,vanilate si fragede.Cu cat stau mai mult,cu atat mai mult se fragezesc.Sunt delicioase,se fac usor si repede si se mananca si mai repede.



                        Ingrediente:

                  250gr unt,250-300gr zahar,2 oua,un vf.sare,1 praf de copt,2ling.cacao,esenta de vanilie,faina cat cuprinde- aprox.600-700 gr.


                        Mod de preparare:

                 Untul se freaca cu zaharul pana devine cremos.Se adauga ouale,apoi se incorporeza faina amestecata cu praful de copt,sarea si vanilia.Se framanta totul bine pana rezulta un aluat omogen,nelipicios.
                  Aluataul obtinut se imparte in doua parti egale.Una din ele se framanta cu 2 ling.faina,iar cealalta cu 2 ling cacao.Se formeaza doua bile de aluat,una alba si una maro care se invelesc in folie alimentara si se dau la rece 30 min.
                 Dupa acest timp se scot bilele de aluat din frigider si,din fiecare,se intinde cate o foaie dreptunghiulara,subtire .Cele doua foi se suprapun si se apasa cu sucitorul peste ele.Se ruleaza pe latura mai lunga,obtinandu-se un sul care se taie in felii groase de 1cm.Se pun in tava si se dau la cuptor.Sunt gata cand sunt frumos crescute si putin rumene.
                Se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.Sunt minunate alaturi de o cana de lapte.


                       

                       

sâmbătă, 6 octombrie 2018

Rulada de porc cu castane si mere







                              Pentru ca e toamna,o toamna frumoasa,m-am gandit sa pregatesc ceva cu aromele ei.Nu m-am gandit la ceva dulce,ci la o mancare,chiar daca am folosit fructele aromate ale toamnei : castane si mere.A iesit o delicioasa rulada aromata si parfumata,savuroasa si apetisanta umpluta cu castane si mere.



                    Ingrediente:

                800 gr pulpa de porc, 1 mar mare,1 ceapa,1 ou,500 gr castane,sare,piper

                  Mod de preparare:

              Pulpa de porc se curata de pielite ,se fasoneaza si se taie in doua pe lungime,apoi fiecare parte se cresteaza tot pe lungime.Se bate putin cu ciocanul,apoi se presara sare si piper.
              Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei incins.Cand devine sticloasa se adauga marul curatat si taiat cubulete si castanele coapte si curatate.Aici am explicat pe indelete cum se coc castanele.Se caleste totul bine,pana se inmoaie merele,se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
              Dupa ce s-a racit,se adauga oul si se potriveste de sare si piper.
              Compozitia obtinuta se intinde peste carne,apoi se ruleaza strans.Se leaga cu sfoara sau se prind capetele cu scobitori,se presara si deasupra un pic de sare si piper si se da la cuptor.
              E gata cand e frumos rumenita.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.Se scot atele sau scobitorile,se taie felii si se serveste.


miercuri, 26 septembrie 2018

Mixerul Tefal Quickchef un real ajutor in bucatarie




                            Mereu vrem sa ne impresionam musafirii sau doar familia cu preparate gatite impecabil si prezentate intr-un mod cat mai placut.Ne straduim cat mai mult,dar un ajutor prinde bine oricand.
                           Mixerul Tefal Quickchef este unul din aceste ajutoare,care nu trebuie sa lipseasca din nici o bucatarie.Cu ajutorul sau putem prepara maioneze,creme,salate,supe creme,sosuri si multe alte produse cu care sa ne incantam mesenii.Timpul de preparare se va reduce semnificativ datorita motorului sau de 1000 W.In timpul prepararii se poate pastra controlul cu cele 20 de viteze care pot fi ajustate fara oprirea mixerului,intr-un mod intuitiv datorita iluminarii de pe fundal.
                            Sistemul antistropire si manerul antialunecare,chiar si cu mainile ude,ofera comfort in utilizare.
                            Blenderul este dotat cu pahar gradat de 800 ml cu care se pot prepara  sucuri de fructe,supe,sosuri,piureuri.


                            Tocatorul din dotare este de 500 ml si este foarte util in prepararea salatelor,tocanitelor si tot ce ai nevoie pentru o masa sanatoasa.

           
                              Toate componentele sunt compatibile cu masina de spalat vase,usurand asfel curatarea lor.
                               Tefal a venit in ajutorul gospodinelor cu mai multe modele de mixere,ramanad la latitudinea fiecareia sa aleaga modelul preferat.
                     
                       - Tefal Quickchef HB 656838
                       - Tefal Quickchef HB 659838
                       - Tefal Handblender Quickchef HB658838

                 Se gasesc in magazinele specializate si va asteapta sa va fie de un real ajutor in bucatarie.
                 Eu am avut oportunitatea de a incerca mixerul datorita #BUZZStore #buzztefal #tefalcoocking