Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 25 martie 2019

Rulada de carne in foietaj








                           Demult am vrut sa fac aceasta rulada in foietaj si abia acum i-a venit randul.Este delicioasa,aspectuoasa si foarte consistenta.Se face relativ usor,iar rezultatul este uimitor.O recomand ca aperitiv la o masa festiva,dar merge perfect ca gustare dimineata sau la pachet.



                              Ingrediente:

                         1 kg carne tocata,1 ceapa,1 ou,sare,piper,cimbru,cateva felii de cascaval,ou pentru uns,susan,900 gr aluat foietaj.

                              Mod de preparare:

                       Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei pana devine sticloasa.Se lasa sa se raceasca si se adauga in carnea tocata.Se pune un ou intreg si se condimenteaza cu sare,piper,cimbru.Se amesteca totul bine.
                       Aluatul dezghetat se intinde putin cu sucitorul si se unge cu ou batut.Pe mijlocul sau,pe lungime,se pune jumatate din cantitatea de carne.Deasupra carnii se pun felii de cascaval si se acopera cu restul de carne.Se aranjeaza carnea astfel ca sa formeze un sul.Partile laterale ale aluatului se cresteaza  in fasii.

                       Se acopera carnea impletind fasiile de aluat deasupra.Se acopera alternativ,o fasie din stanga carnii,apoi una din dreapta ei si tot asa pana la capat.Capetele se inchid bine cu aluat.Se unge totul cu ou si se presara seminte de susan deasupra.
                       Se pune in tava si se da la cuptorul incins.Se tine pana aluatul este frumos rumenit.Se scoate,se lasa sa se raceasca,apoi se pune pe o tava si se feliaza cu un cutit bine ascutit.


marți, 19 martie 2019

Biscuiti spritati








                       Este desertul copilariei,cu un gust inegalabil si de neuitat.Se fac usor si repede si sunt foarte versatili,in sensul ca se pot da diferite forme,se pot glazura cu ciocolata sau se pot adauga diferite arome in aluat.Sunt foarte fragezi si se pastreaza mult timp.Eu am facut varianta clasica si cu cacao.


       
                           Ingrediente:

                        1 kg faina,3 ling untura sau 6 ling unt cu 80 % grasime,2-3 oua,200 gr zahar,zahar vanilat,1 praf sare,coaja de lamaie,lapte cat cuprinde,1 praf de copt.

                           Mod de preparare :

                     Intr-un vas se pun toate ingredientele si se amesteca.Se adauga trepat laptele si se amesteca.Cand se leaga aluatul se framanta si daca mai trebuie,se mai adauga lapte,astfel incat sa rezulte un aluat omogen,mai moale,dar nelipicios.Daca aluatul se face cu unt,va fi un pic lipicios.
                    Se monteaza la masina de tocat forma dorita  pentru biscuiti,se rup bucati de aluat si se dau prin masina.Se pot lasa lungi,ca in imagini sau se pot face rotunzi.Se pun in tava si se coc.Se scot fierbinti si se tavalesc prin zahar pudra vanilat.
                    Se pot glazura total sau partial cu ciocolata.
                    In varianta cu cacao,cantitatile sunt aceleasi,doar ca am adaugat 2 ling cacao,iar in loc de coaja de lamaie am pus esenta de rom.


                      Sunt foarte fragezi si se pastreaza mult timp in cutii.




                   

sâmbătă, 16 martie 2019

Muschi umplut cu prune uscate





                       Delicios acest muschi umplut cu prune uscate.Este o aroma dulce-picanta care incanta orice papila gustativa.Il recomand ca aperitv pe platourile festive,dar si intr-un sendvis merge perfect.


                       Ingrediente:

                  500 gr muschi de porc,200 gr prune uscate,sare,piper,cimbru,chimen,100 ml vin,cateva cuisoare.

                      Mod de preparare:

                  Carnea se sterge bine,apoi,cu un cutit bine ascutit se cresteaza de-a lungul muschiului un buzunar.Aceasta se umple cu prunele uscate.Capetele se prind cu scobitori.
                  Carnea se freaca bine cu un amestec de sare,piper,cimbru,chimen si putin ulei.Se infig in ea 4-5 cuisoare si se pune intr-o tigaie.Se stropeste cu vin,se acopera si se da la cuptor.Se tine astfel 30 min.dupa care se ia capacul si se da din nou la cuptor pana sosul din tava a scazut,iar carnea e frumos rumenita.
                     Se scoate pe un platou si se lasa sa se raceasca.Se scot scobitorile si cuisoarele si se feliaza in vedera servirii.
                      Se poate servi si cald,ca fel principal,cu piure de cartofi alaturi.


marți, 12 martie 2019

Rulouri cu scortisoara - Chinnamon rolls




                  Melcisori deliciosi din aluat dospit,umpluti cu crema de unt cu zahar si scortisoara.Sunt moi,pufosi,dulci,aromati.Sunt desertul ideal,dar merg de minune ca gustare,langa o cana cu lapte.



                          Ingrediente:

                      1 kg faina,50 gr drojdie,4 galbenusuri,600 ml lapte,50 gr unt topit, 100 gr zahar, zahar vanilat,coaja de lamaie.
                    Umplutura: 350 gr unt,200 gr zahar,scortisoara pudra,cacao optional
                    Glazura: 200ml smantana sau frisca sau mascarpone,50 gr unt,100 gr zahar,zahar vanilat

                         Mod de preparare:

                    Intr-un bol se amesteca o ling.zahar cu drojdia pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si o ling de faina.Se lasa deoparte,la loc clad,pana se activeaza drojdia,adica pana incepe sa faca basici deasupra.
                   Intr-un vas mai larg se pune faina,zaharul galbenusurile,coaja de lamaie rasa si zaharul vanilat.Se amesteca totul bine,apoi se adauga compozitia de lapte si drojdie.Se amesteca bine,apoi se framanta cu mana.Cand incepe sa se lege aluatul,se adauga untul topit si racit.Se framanta totul bine de tot,pana rezulta un aluat omogen.Se acopera cu un servet si se tine la dospit in loc cald,ferit de curenti de aer.
                    In acest timp se pregateste crema.Untul moale,la temperatura camerei se amesteca cu zaharul tos.
                    Cand aluatul si-a dublat volumul se scoate din vas,se imparte in doua pentru a lucra mai usor.Din fiecare parte se intinde cate o foaie dreptunghiulara care se unge cu crema de unt,iar deasupra se presara scortisoara pudra.Cine doreste,poate sa presare si cacao.
                    Foaia se ruleaza pe lungime,iar cu un cutit bine ascutit se taie rondele mai groase. Se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se mai tin la cald 15 min.dupa care se dau la cuptor.
                    Pana se coc,se pregateste glazura.Untul moale se mixeaza cu smantana sau crema de branza, zaharul si zaharul vanilat.Rezulta o crema cu care se ung melcii fierbinti,scosi din cuptor.Aceasta va fi partial absorbita de melci.
                    Se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.Sunt moi,pufosi,aromati.cu miezul bine insiropat de la glazura si crema de unt.

                 

                   

duminică, 24 februarie 2019

Rulada de ciocolata cu dulceata de smochine








                        Este un desert rapid,foarte ciocolatos,iar dulceata de smochine ii confera o aroma deosebita.
                        Si de data asta am pus la treaba robotul de bucatarie Kenwood Titanium Chef.Nu s-a dezmintit nici acum.Este sustinerea ideala in bucatarie pentru a obtine preparate pline de arome si savoare,asa cum este si aceasta rulada.



                           Ingrediente:

                      Blat: 6 oua,6 ling zahar,4 ling faina,2 ling cacao,1 zahar vanilat
                      Crema : 100 ml apa,100 gr zahar,100 gr ciocolata amaruie,250 gr unt
                      Glazura : 100 gr ciocolata amaruie,50 ml lapte

                           Mod de preparare:

                      Albusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza cu un varf de sare pana devin o bezea tare.Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana se topeste complet.



                        Trebuie sa rezulte o bezea ferma si lucioasa.Se adauga galbenusurile amestecand incet,cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa,cu miscari lente,de jos in sus.
Se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins.E gata cand trece proba scobitorii.
                        Se scoate din tava si se ruleaza strans intr-un prosop umed.Se lasa stfel pana se raceste.
                        In acest timp se pregateste crema.Se pune la fiert zaharul cu apa.Cand clocoteste,se tine 3-4 min,apoi se adauga ciocolata rupta bucati.Se amesteca totul bine,pana se omogenizeaza,apoi se lasa iar pana clocoteste.Din acest moment,se mai tine 3 min,apoi se ia de pe foc.Se lasa sa se raceasca.
                      Untul se spumeaza bine,apoi se dauga treptat,lingura cu lingura glazura racita.


                       
                         Se obtine o crema onctuoasa,aerata.
                         Pentru glazura,se topeste  ciocolata impreuna cu laptele.Cand e omogena si incepe sa clocoteasca,se ia de pe foc.
                         Se desface blatul rulat din prosop si se unge cu dulceata de smochine.Deasupra se intinde crema de ciocolata si se ruleaza strans,la loc.Deasupra se toarna glazura si se decoreaza cu smochine din dulceata.
                        Se da totul la frigider pana la servire.