Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 12 august 2019

Risotto cu ciuperci






                      Risotto este o mancare italiana,cu o consistenta moale si cremoasa.De fapt acesta este si secretul risotto - ului.Boabele de orez trebuie sa ramana intregi,dar sa fie fierte si legate intre ele printr-un sos fin.Iata secretul acestui preparat.


                      Ingrediente:

                1 cana orez bob mare,500 gr ciuperci,3-4 catei de usturoi,1 ceapa mica,50 ml vin alb,3 cani supa,2 ling.ulei de masline,sare,piper,50 gr parmezan,50 gr unt


                      Mod de preparare:

                Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt.Intr-o cratita se incinge uleiul, se adauga ceapa si usturoiul si  se calesc pana devin sticloase.Se adauga ciupercile taiate felii si se calesc pana scade complet lichidul lasat.Se adauga orezul uscat si se caleste in continuare pana devine galbui.Se stinge cu vinul alb si se potriveste de sare si piper.Cand a scazut tot lichidul se trece la adaugarea supei fierbinti.Se adauga treptat,polonic cu plonic.Nu se pune al doilea plonic cu supa pana ce primul nu a fost absorbit de orez.In acest timp se amesteca continuu cu o lingura de lemn.Boabele de orez trebuie sa fie fierte putin al dente,deci miezul sa fie mai tare.Atunci risotto e gata.Se ia de pe foc si se adauga parmezanul ras si untul.Se amesteca totul bine si se presara patrunjel verde deasupra.
                Se serveste imediat,fierbinte.


               

duminică, 11 august 2019

Pilaf cu piept de pui




                      Este o macare usoara,satioasa si foarte gustoasa.Nu necesita timpi mari de gatire,asa ca,pe canicula asta este mancarea ideala de pregatit.


                       Ingrediente:

                   1 piept de pui,1 cana orez,1 ceapa,3 cani apa,sare,piper,ulei,1 leg.patrunjel verde


                      Mod de preparare:

                  Pieptul de pui se taie cuburi.Intr-o cratita,se pune uleiul la incins si se adauga bucatile de carne.Se presara piper proaspat rasnit si se  tin pana se rumenesc usor pe toate partile.Se adauga ceapa tocata marunt si se caleste pana devine translucida.Se stinge cu o cana de apa si se lasa sa fiarba pana carnea e moale.Se adauga restul de apa si se lasa sa fiarba in continuare.Cand clocoteste,se adauga orezul spalat.Se reduce focul si se lasa sa fiarba mestecand din cand in cand sa nu se prinda.Daca orezul absoarbe toata zeama se mai adauga un pic de apa calda si se lasa sa fiarba pana orezul e bine facut.Atentie, orezul nu trebuie fiert pana la terciuire,boabele trebuie sa ramana intregi,separate unele de altele.
                  Se presara patrunjel verde deasupra si se serveste alaturi de o salata de sezon sau muraturi.

Dulceata de agrise






                      Cam tarziu vin cu aceasta reteta,dar timpul,bata- l vina,este inamicul public nr.1.Daca acum a trecut sezonul agriselor,la anul,nu-l ratati pentru ca iese din ele o dulceata deosebit de gustoasa.Ca  sa nu mai vorbim de multiplele benficii pe care le aduc agrisele oranismului.Dar sa nu ne lungim si sa revenim la dulceata noastra.Iata cateva secrete pentru o dulceata fara conservanti,iar boabele de agrise raman intregi,nu se sparg.



                              Ingrediente:

                       1kg agrise,1 kg zahar,3 pahare cu apa,1 lamaie,1/2 baton vanilie

                              Mod de preparare:
                     
                       Se aleg fructe sanatoase,bine coapte,care nu sunt lovite sau au pete.Fructele se spala bine si se curata de codite,apoi se scurg bine de apa.
                        In cratita pentru dulceata se pune zaharul si apa si se pune pe foc.Se fierbe pe foc mic pana se topeste zaharul,apoi se mareste flacara.Se fierbe pana se obtine un sirop bine legat,astfel incat,dand drumul la o picatura de sirop intr-o ceasca cu apa rece,picatura nu se dizolva,ci se ridica la suprafata.Se adauga agrisele,se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.Se tine astfel 15 min.,timp in care agrisele isi vor lasa siropul lor.Se pune din nou pe foc si cand clocoteste,se ia spuma formata.Se adauga zeama de la jumatate de lamaie,iar cealalta jumatate se taie felii si se adauga in dulceata.Se adauga si batonul de vanilie.Se lasa sa fiarba in continuare pana dulceata e bine legata.Se ia de pe foc si se toarna in borcane curate,sterilizate.Se inchid ermetic cu capace si se pun in paturi pentru o racire lenta.
                      Cand s-au racit,borcanele se sterg,se eticheteaza si se depoziteaza in camara pana in momentul folosirii.



                 

luni, 8 iulie 2019

Prajitura cu branza de vaci









                        Reteta este din caietul mamei,o facea mereu pentru ca era una din preferatele noastre.Foile sunt fragede si moi,iar umplutura generoasa de branza cu stafide ,dulce si aromata,completeaza perfect acestasta minunata prajitura.




                          Ingrediente:

                    Foi: 170 gr zahar,2 oua,125 gr margarina,1 praf de copt,500 gr faina,smantana cat cuprinde,un praf sare.
                    Crema de branza: 8 oua, 1 kg branza dulce de vaci,16 ling zahar,100 gr stafide,coaja de la o lamaie,zahar vanilat,un praf sare.


                            Mod de preparare:

                  Margarina se framanta cu faina,zaharul,sarea,zaharul vanilat si praful de copt pana rezulta o compozitie nisipoasa.Se adauga ouale,iar la urma smantana,atat cat sa rezulte un aluat legat,omogen.Se lasa sa se odihneasca pana se pregateste umplutura.
                   Albusurile se separa de galbenusuri.Acestea se freaca cu 8 ling zahar si sarea pana se topesc.Se adauga branaza de vaci si se amesteca bine.Se adauga zaharul vanilat,coaja rasa de lamaie si stafidele.
                   Albusurile se bat spuma tare,cu un praf de sare.Cand se tin de teluri,se adauga,treptat,restul de 8 ling de zahar.Se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste si rezulta o bezea lucioasa si ferma.Se amesteca incet cu compozitia de branza si galbenusuri.
                  Aluatul se imparte in doua parti egale.Din fiecare se intinde cate o foaie egala cu tava in care se coace.Se pune una din foi in tava,se inteapa cu o furculita,apoi se pune crema de branza.Se acopera cu cea de-a doua foaie care se inteapa si ea cu furculita.Se da totul la cuptorul incins dinainte.
Se coace pana devine usor rumena deasupra.Se scoate si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.


 
                Dupa ce s-a racit se taie si se serveste.Feliile mele nu sunt chiar frumoase pentru ca nu am avut rabdare sa se raceasca complet prajitura si am taiat-o mai repede.



Prajitura cu frisca nebatuta si arahide



                            Prajitura cu frisca nebatuta si arahide este o delicioasa prajitura moale,pufoasa,umeda,aromata si foarte gustoasa.Datorita smantanii lichide din compozitie,nu este seaca,inecacioasa,ci usor umeda,ca o negresa. Arahidele maruntite din compozitie ii dau o savoare aparte.Merita incercata pentru ca se face usor si repede si va disparea si mai repede de pe platouri.




                         Ingrediente:

                  10 galbenusuri,25 ling zahar,20 ling faina,1 cana ulei, 1 cana plina rasa cu smantana lichida pentru frisca,2 ling cacao,200 gr arahide maruntite,1 plic zahar vanilat, 1 praf de copt,un vf.sare.


                          Mod de preparare:

                    Galbenusurile se freaca cu sarea,zaharul si zaharul vanilat pana se topesc,iar galbenusurile se deschid la culoare si isi dubleaza volumul.Se adauga treptat uleiul,apoi smantana lichida.La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si cacaoa,apoi arahidele.Din toata cantitatea,se pastreaza un pumn de arahide care se vor presara deasupra prajiturii.
                  Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt,se presara arahidele ramase deasupra si se da la cuptorul incins in prealabil.Se tine pana trece testul scobitorii.
                 Cand e gata,se scoate,se lasa sa se raceasca,apoi se portioneaza in vederea servirii.
                 E delicioasa langa o cana cu lapte.