Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 18 noiembrie 2019

Gulas din carne de vita si porc




                      Cum vremea e asa frumoasa si e atat de placut afara,in weekend am preparat un gulas la ceaun.Este delicios preparat si in oala,dar la ceaun,pe foc mic,exceleaza.De data asta am folosit un amestec de carne de vita si porc.
                      Pentru un plus de savoare,am adaugat un cub de Vegeta baza pentru mancaruri cu gust de vita.Aceste cuburi de la Vegeta dau un gust deosebit mancarurilor datorita proportiilor unice ale ingredientelor de calitate superioara.Cuburile sunt direct portionate pentru a putea fi folosite cu usurinta,astfel,mancarea va avea gustul si savoarea dorita.





                       Ingrediente:

                  1 kg amestec carne de vita si porc ( pulpa) ,2 cepe mari,2 ling untura, 6 cartofi mari,3 morcovi, 1 pastarnac,1 ardei gras,5-6 catei de usturoi,0,5 ml pasta de rosii,1 cub Vegeta de vita,foi de dafin,frunze de patrunjel verde,sare,piper,cimbru,boia,chimen.


                      Mod de preparare:

                 Ceaunul se pune pe foc sa se infierbante.Se adauga unura si,cand s-a incins,se adauga carnea.Se lasa sa se prajeasca pe toate partile pana prinde o crusta aurie.Se adauga ceapa tocata si se lasa la calit pana devine transparenta.Se adauga ardeiul taiat cuburi,usturoiul tocat si ,la uma,morcovii si pastarnacul taiat marunt.Se adauga boia,cimbru,chimen si se potriveste de sare si piper. Cui ii place,poate sa adauge cateva felii de ardei iute sau boia iute.Se adauga pasta de rosii, foile de dafin si cubul Vegeta de vita,se completeaza cu apa si  se lasa sa fiarba la foc mic.
                  Cand carnea e fiarta se adauga cartofii taiati cuburi si se lasa sa fiarba in continuare.Cand zeama a scazut putin,iar carnea si cartofii sunt bine fierti se pot adauga  csipetke,acele galuscute facute din ou si faina.De data asta eu nu am mai pus.
                  Se opreste focul si se presara patrunjel verde tocat deasupra.
                  Se serveste cu salata de sezon sau muraturi.


marți, 5 noiembrie 2019

Prajitura din albusuri cu nuci si smochine




                       Daca aveti albusuri ramase prin frigider, aceasta prajitura este ideala pentru a le refolosi.Mijlocul moale si pufos contrasteaza cu bucatile de nuci,iar crusta cocanta de deasupra e sparta ici,colo de feliile de smochine.Texturi si arome diferite intr-un singur preparat. O prajitura pe care trebuie s-o incercati.



                         Ingrediente:

                 10 albusuri,2 cani zahar,2 cani faina,1 cana nuci taiate grosier,coaja de lamaie,1 praf sare,1 zahar vanilat,1 praf de copt,aprox.20 smochine.


                         Mod de preparare:

                   Intr-un bol se bat albusurile impreuna cu sarea pana devin tari,lucioase si se tin bine de teluri.Treptat se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana se topeste.Se obtine o bezea tare in care se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.Se adauga nucile si coaja de lamaie.Se amesteca totul cu o spatula,cu miscari lente,de jos in sus.
                    Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Se niveleaza,iar deasupra se presara smochinele taiate in patru.
                    Se da totul la cuptor pana trece testul scobitorii.Adica,daca se inteapa mijlocul prajiturii cu o scobitoare,aceasta trebuie sa iasa curata.Cand e gata,se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza in vederea servirii.


luni, 4 noiembrie 2019

Salata de ton cu cus cus





                         Este o delicioasa salata reconfortanta si revigoranta cu legume colorate,ton si cus cus.Se pot folosi legume proaspete sau,mai simplu,amestec de legume congelate.Eu am folosit un amestec mexican care are in componenta o diversitate mare de legume.


                          Ingrediente:

                       450 gr amestec mexican de legume,1 conserva ton in ulei,1 ceapa,250 gr cus cus,zeama de la o lamaie,sare,piper


                           Mod de preparare:

                     Daca preferati legumele proaspete,se alege un morcov,un patrunjel,o ceapa,un ardei rosu gras,unul galben,o mana de mazare verde,cateva pastai de fasole verde.Legumele se curata si se taie cubulete,apoi se soteaza in putin ulei de masline.Se adauga in tigaie pe rand,in functie de timpul de gatire al fiecarei legume.Se gatesc pana incep sa se inmoaie,dar sa fie al dente,nu foarte moi.Se lasa la racit si se pregateste salata.
                      Legumele congelate se pun la foc in apa cu sare,cand aceasta clocoteste.Se lasa sa fiarba cateva minute,apoi se scurg si se lasa la racit.Apa in care au fiert legumele se pune din nou la foc si,cand clocoteste,se rastoarna peste cus cus.Se acopera cu un capac si se lasa astfel 20 min.pana cand cus cus- ul se umfla.Se scurge de apa si se lasa la racit.
                       Intr-un bol se rastoarna conserva de ton.Ceapa se curata, se taie julien si se pune peste ton. Se adauga cus cus-ul si legumele,se potriveste de sare si piper si se adauga zeama de lamaie ,dupa gust.Se amesteca totul bine si se da la rece o ora,sa se intrepatrunda aromele.
                       Se presara patrunjel verde tocat deasupra si se serveste.


duminică, 3 noiembrie 2019

Shakshuka




                     Shakshuka este un mic dejun traditional evreiesc facuta din oua si sos de rosii.Se prepara rapid si simplu si e foarte gustosa si satioasa.Dupa cum am mentionat,rosiile si ouale sunt ingredientele de baza ale acestei mancari.Pe langa acestea,se pot adauga branza,carnati,verdeturi,legume,avocado in functie de preferinte.La fel si condimentele pot varia dupa gusturile si preferintele fiecaruia.


                            Ingrediente:

                        1 ceapa,2 ardei grasi,3-4 catei de usturoi,450 gr sos de rosii,2 ling ulei de masline,4 oua,sare,piper,chimen,o mana de patrunjel verde tocat,1 lingurita boia iute sau cateva felii de ardei iute


                           Mod de preparare:

                      Ceapa se curata si se taie julien,Ardeii se taie fasii.
                      Intr-o tigaie neaderenta se incinge uleiul si se adauga ceapa si ardeii.Se lasa cateva minute la sotat pana se inmoaie. Se adauga usturoiul taiat felii, boiaua si chimenul.Se stinge cu sosul de rosii si se lasa sa fiarba cateva minute la foc mic pana sosul se ingroasa putin.Se potriveste de sare si piper.Vara,se pot folosi rosii proaspete in loc de sos.
                      Cu ajutorul unei linguri se formeaza patru spatii in care se sparg cele patru oua.Se pune capacul si se lasa la foc mic 3-4 minute,pana sunt gata ouale.
                       Se presara patrunjel verde deasupra si se serveste direct din tigaie.E minunata cu paine prospata sau cu lipie.


duminică, 20 octombrie 2019

Prajitura pufoasa cu smochine





                   Da,din nou reteta cu smochine.Abundenta de smochine de anul acesta m-a determinat sa fac mai multe preparate cu smochine,in spacial deserturi.Si ce mergea mai bine decat o prajitura pufoasa cu minunatele fructe!
                  Si ce este mai pufos decat blatul clasic? Nu am facut pandispan,ci un blat genoise care este compact,elastic si putin umed ,astfel ca am considerat ca se potriveste mai bine in combinatie cu smochinele.Pandispanul clasic este mai aerat,uscat si spongios si nu mi-am dorit ceva inecacios.
Dar iata despre ce e vorba.



                    Ingrediente:

               350 gr faina,150gr zahar,4 oua, 150 ml lapte,150 ml ulei,zahar vanilat,un varf sare,aprox.20 smochine,coaja de lamaie,1 praf de copt.


                    Mod de preparare:

               Ouale intregi ,zaharul,sarea,zaharul vanilat se mixeaza impreuna pana cand ouale se albesc si isi tripleaza volumul.Se adauga uleiul in fir subtire si coaja de lamaie rasa.Faina se amesteca cu praful de copt si se toarna in ploaie,alternand cu laptele. Se mixeaza incet,la viteza redusa.
                Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt.Smochinele se spala si se taie in sferturi.Se presara peste compozitia din tava si se da la cuptorul incins.Se coace pana ce blatul se rumeneste usor pe margini.Se face proba scobitorii,dar suprafata trebuie sa fie alba,nu rumenita pentru ca altfel blatul nu va mai fi umed.
                Se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.Dupa ce s-a racit se portioneaza si se serveste cu multa pofta.