Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 martie 2021

Rulada de cacao cu crema de unt de arahide

 



                          Cui ii plac arahidele,ii va placea si acesta rulada de cacao un crema de unt de arahide. Este foarte cremoasa si aromata.Un gust divin care va incanta orice papila gustativa.
                          Chiar daca pare o reteta sofisticata, se face simplu si usor,din ingrediente putine. Ingredientul vedeta este untul de arahide,care,combinat cu frisca,umple o rulada de cacao. Iata reteta.



                          Ingrediente: 

                     Crema: 450 gr unt de arahide ( un borcan), 250 gr zahar pudra,1 zahar vanilat,300 ml frisca indulcita.
                     Blat: 6 oua,150 gr zahar,120 gr faina,30 gr cacao, 1 zahar vanilat,1 vf.sare


                       Mod de preparare:

                  Blatul se face simplu si rapid.Se incinge cuptorul.
                  Ouale se pun in bolul mixerului si se mixeaza impreuna cu sarea,zaharul si zaharul vanilat. Se bat aprox.10 min.pana se obtine o compozitie groasa,spumoasa,deschisa la culoare. Se adauga faina si cacaoa si se incorporeaza incet,cu o spatula.
                  Se tapeteaza o tava mai mare ( 28x40) cu hartie de copt si se toarna compozitia in ea. Se da la cuptor 15-20 min pana trece testul scobitorii. Se scoate foaia din tava fierbinte si se ruleaza,pe lungime, cu tot cu hartia de copt. Se lasa astfel pana se raceste complet.
                   Pentru crema,untul de arahide se mixeaza cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Se bate frisca si se amesteca cu untul de arahide indulcit.
                   Se desface rulada,se dezlipeste hartia de copt si se umple cu crema obtinuta. Se lasa putin pentru a imbraca si la exterior rulada. 
                    Se da la rece cateva ore,apoi se portioneaza in vederea servirii.



             

duminică, 21 februarie 2021

Varza a la Cluj






                          Varza a la Cluj este o reteta saseasca,nu prea are treaba cu Clujul. Este o mancare foarte consistenta, dar gustoasa. I se mai spne si "sarmale despaturate" pentru ca are exact aceleasi ingrediente ca sarmalele,doar ca nu se umplu foile de varza acra, ci se pun straturi alternative de varza tocata si carne cu orez. 
                          In reteta originala de varza a la Cluj ingredientele se gatesc separat,apoi se pun in straturi.Eu am preferat sa amestec carnea cu orezul calit si sa fac astfel straturile. Asa,se vor gati impreuna,iar gusturile si aromele se vor imbina,in mod placut.



                           Ingrediente:

                      1 kg carne tocata,200 gr orez,aprox.1 kg varza acra tocata marunt,1 ceapa,sare,piper,boia,cimbru,1 leg.marar verde,200 gr smantana, aprox.1 cana sos de rosii,cateva felii de sunca sau carnati afumati.

                      
                          Mod de preparare:

                     Varza se scoate din timp,se spala bine si se tine cateva ore in apa rece.
                     Ceapa se curata si se toaca marunt.Intr-o tigaie se pune un pic de ulei la incins si se caleste ceapa pana devine transparenta. Se adauga orezul spalat si se caleste impreuna cu ceapa,Se potriveste de sare si piper,se adauga boiaua si cimbrul.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Se amesteca cu carnea tocata si mararul tocat marunt.
                      In tava in care se va monta mancarea ( tava de friptura sau vas yena) se pun pe fund cateva felii de sunca sau carnati afumati. Peste acestia se intinde cam o treime din varza tocata,scursa bine de apa.Aceasta se acopera cu jumatate din carnea tocata. Deasupra se toarna jumatate din sosul de rosii.Se repeta iar straturile:1/3 varza tocata,carne,sos de rosii,iar deasupra se acopera cu restul de  varza tocata.
                     Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se da o ora la cuptor la foc mic. Dupa o ora,se scoate si se ia folia jos. Se toarna smantana deasupra,se intinde pe toata suprafata si se mai da la cuptor pana incepe sa se rumeneasca . 
                     Se serveste calda.



miercuri, 10 februarie 2021

Tiramisu cu frisca

 



                       Este o prajitura cu piscoturi inmuiate in cafea,iar crema e cu mascarpone si frisca. In reteta originala de Tiramisu nu e pravazuta frisca.Modul de lucru e acelasi,doar ca,in loc de albusuri,la crema am folosit frisca. Aveti aici reteta de  Tiramisu original . Oricum,este o prajitura delicioasa,ce merita incercata.





                          Ingrediente :

                   1 pachet mare de piscoturi (500 gr), 6 oua,800 ml frisca,6 ling zahar,zahar vanilat,1 vf.sare,aprox.300 ml cafea,500 gr mascarpone,1 plic gelatina, 2-3 ling cacao


                      Mod de preparare:

                  Mai intai se prepara cafeaua,pentru a avea timp sa se raceasca.Se face o cafea tare,concentrata si indulcita. Se lasa sa se raceasca.
                  Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
                  Albusurile se separa de galbenusuri.Se folosesc galbenusurile,care freaca cu un praf de sare,apoi se adauga zaharul si vanilia.Cand zaharul s-a topit,se adauga crema de mascarpone si se omogenizeaza.Se incorporeaza gelatina si ,la urma,frisca batuta.
                  Piscoturile se inmoaie in cafea si se aranjeaza pe un platou. Nu trebuie sa fie foarte imbibate  in cafea pentru ca se vor inmuia prea tare. Peste piscoturi se pune jumatate din crema,se mai pune un rand de piscoturi si iar crema.Deasupra se pudreaza din belsug cu cacao.
                  Se da la frigider cateva ore sau de seara pana a doua zi.
                  Se serveste cu mare pofta.



luni, 8 februarie 2021

Piure de sfecla rosie

 




                         Daca doriti o garnitura mai deosebita,dar la fel de gustoasa,langa un preparat din carne,piureul de sfecla rosie este ideia perfecta .La fel ca si clasicul piure de cartofi,se imbina perfect cu preparatele pe baza de carne.Nu este la fel de cremos ca piureul de cartofi,iar la gust este putin mai dulce,dar combinat cu o salata sau un sos  de hrean , e perfect.Sa nu mai vorbim de nenumaratele beneficii pentru sanatate ale sfeclei rosii.
                          

                         Ingrediente:

                   2-3 sfecle rosii,50 gr unt,sare,piper,chimen


                       Mod de preparare:

                   Sfecla se spala si ,cu tot cu coaja, se pune la fiert in apa.E fiarta cand furculita intra usor in ea.
                   Se curata de coaja si se taie cuburi.Cu ajutorul unu blender vertical se paseaza.Se adauga untul si se potriveste de sare.La urma se adauga putin piper si chimen macinat.
                    Se serveste cald,alaturi de preparate din carne si pasta de hrean.
        

marți, 2 februarie 2021

Cornulete fragede cu nuca




                       Inca o reteta de-a mamei,niste cornulete fragede,cu multa nuca.Pur si simplu se topesc in gura.Nuca si vanilia le dau o aroma aparte.Sunt usor de facut,un pic de rabdare trebuie la modelat cornuletele.Merita efortul la cat de fragede si gustoase sunt.



                        Ingrediente:

                  400 gr faina,300 gr unt,150 gr zahar,200 gr nuci,3 galbenusuri.

                       Mod de preparare:

                 Din ingredientele de mai sus se framanta un aluat omogen care se lasa la frigider 30 min. Dupa trecerea timpului,se scoate, si ,pe masa infainata,se formeaza suluri subtiri care se taie bucatele si se indoaie in forma de corn.Se pun in tava si se coc. Calde,se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                 Dupa ce s-au racit,se servesc cu multa pofta.Sunt delicioase langa o cana cu lapte sau o ceasca de cafea.