Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 5 mai 2021

Mancare de linte

 




                         Nu am gatit pana acum linte si imi pare rau pentru ca nu am stiut ce am pierdut. Pe langa faptul ca e foarte sanatoasa,e foarte gustoasa si satioasa. Seamana putin la gust cu fasolea uscata,dar e mult mai buna. Eu am facut o mancare de post,fara carne,dar merge prefect si cu un pic de afumatura.




                              Ingrediente:

                         500 gr linte, 2 morcovi,1 ceapa,3-4 catei de usturoi, 0,5 l pasta de rosii,1 ardei rosu,sare,piper,boia,chimen


                             Mod de preparare:

                       Lintea se spala in mai multe ape,se scurge si se pune la fiert in apa cu sare.Apa trebuie sa acopere bine lintea pentru ca se umfla.
                        Credeam ca timpul de fierbere este mai mare,ca la fasole,si de aceea am pus-o la fiert separat. In 15 min.e fiarta,deci se poate gati odata cu restul ingredientelor.
                        Zarzavatul se curata si se taie rondele.Ceapa si usturoiul se toaca marunt. 
                        Intr-o cratita se incing 2 ling ulei.Se adauga,pe rand,ceapa,morcovii,ardeiul si se calesc pana devin sticloase.Se stinge totul cu o cana de apa. Se potriveste de sare,piper si se codimenteaza cu chimen si boia. Se lasa sa fiarba totul la foc mic,pana legumele sunt fierte. Se adauga pasta de rosii si usturoiul pisat si se lasa sa mai fiarba putin. La urma,se adauga lintea scursa de apa. Se lasa sa mai dea cateva clocote,apoi se stinge focul si se acopera cu un capac.
                         Nu conteaza daca e mai zemoasa,pentu ca lintea va absorbi din zeama. Se lasa sa stea astfel cateva minute,apoi se serveste.
                         Se poate servi alaturi de carnati prajiti sau ca atare. E delicioasa si rece.

miercuri, 28 aprilie 2021

Cum se bate frisca naturala ?

 


                           Majoritatea a batut smantana naturala pentru frisca si i s-a facut unt. De aceea, multi se feresc de ea si prefera smantana vegetala care e deja indulcita,aromata si se bate mult mai usor.
                            Smantana este de doua feluri: smantana fermentata,un pic acrisoara si mai groasa ce se foloseste la mancaruri sau anumite deserturi.Smantana dulce este lichida si are continut ridicat de grasime. Din ea se face fisca sau untul.Mai este si smantana pentru gatit,care e tot dulce,dar nu are atata grasime.
                            Eu am primit de la La Dorna smantana pentru frisca,neindulcita.


                            Este produsa din lapte ecologic romanesc de la fermele bio de la noi. Este denumita si 'fericire pura" pentru ca e nelipsita din delicioasele deserturi pregatite familiei si prietenilor. Este o adevarata sursa de inspiratie in bucatarie.
                            Pentru a pregati un desert savuros cu frisca La Dorna,trebuie batuta corect.

                            Prima conditie e ca frisca sa fie foarte rece,de la frigider, pentru a se bate mai usor. E recomandat sa se raceasca si paleta si bolul mixerului cu care se bate.
                            Se bate intai la viteza mica,pentru ca,fiind lichida,stropeste foarte tare. Pe masura ce incepe sa se ingroase,se mareste viteza. In acest moment se adauga si zaharul pudra. Cantitatea difera in functie de reteta sau cat de dulce doriti frisca.La fel,daca e nevoie se adauga si vanilie.Se mai mixeaza pana se omogenizeaza si se intareste ,devenind ferma si densa.Atentie,fiti cu ochii pe ea,sa nu se faca unt!
                            Se foloseste ca baza la creme,mousseuri, pentru decorarea deserturilor sau la salatele de fructe.


joi, 15 aprilie 2021

Prajitura cu mac si afine

 



                       Este o delicioasa prajitura cu foi din albusuri cu mac si nuca de cocos.Umplutura este o crema fina de vanilie,iar deasupra troneaza un jeleu de afine decorat cu ciocolata alba. Este o prajitura fina,gustoasa,aromata de care nu te saturi oricat de satul ai fi.




                            Ingrediente:

                    Foi : 10 albusuri, 200 gr mac,100 gr nuca de cocos, 1 cana zahar tos,2 cani faina,1 vf sare,zahar vanilat,1 praf de copt,coaja de lamaie.
                    Crema : 4 galbenusuri,200 gr zahar,500 ml lapte, 3 ling faina sau 30 gr amidon,vanilie,250 gr unt
                    Jeleu: 300ml zeama sau sirop de afine,200 ml apa,100 gr zahar,30 gr amidon




                            
                            Mod de preparare:

                     Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Cand se tin de paletele mixerului se adauga zaharul si zaharul vanilat.Se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste si rezulta o bezea ferma,lucioasa,care nu curge din bol.
                    Intr-un bol se amesteca faina,praful de copt,nuca de cocos,macul si coaja de lamaie. A -mestecul se incorporeaza in bezea incet, cu o lingura.
                    Compozitia astfel obtinuta se toarna in tava (25x35) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.Se coace pana trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa la racit.
                    In acest timp se pregateste crema. Galbenusurile se fierb cu zaharul, faina, laptele si vanilia amestecand mereu sa nu se prinda.Cand se ingroasa ca o smantana se ia de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit complet,se amesteca cu untul spumat.
                    Eu pun afine la borcan pentru prajituri exact ca visinele.Astfel,am si fructe si sirop. La jeleu se poate folosi zeama din compot sau,daca aveti afine congelate,le puneti la fiet cu apa.Cantitatea de lichid trebuie sa fie 500 ml.Se adauga zahar in functie de cat de dulce vreti sa fie jeleul.Ale mele au avut zahar,deci nu am pus mult.Daca aveti afine din congelator se poate adauga inca 100 gr zahar.
                     Siropul se fierbe cu zaharul si amidonul pana se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se adauga afinele.Daca se folosesc afine congelate,se fierb impreuna cu siropul.Se amesteca totul bine si se lasa la racorit.



                         Blatul se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Se umplu cu crema de vanilie.Deasupra se toarna jeleul de afine racorit. Dupa ce s-a racit complet,se decoreaza cu ciocolata alba topita. Se da la frigider cateva ore,apoi se portioneaza in vederea servirii.




                               Pofta buna!

luni, 5 aprilie 2021

Feta Saganaki

 



                     Saganaki este un aperitiv grecesc ce se poate consuma atat cald,cat si rece. Numele ii vine de la vasul in care se pregateste, sagani. Reteta traditionala este cu branza feta prajita, dar exista multe variante de saganaki in functie ingrediente si modul de gatire a acestora. Este o reteta simpla si usoara,cum sunt,in general,mancarurile grecesti,dar savoarea lor e inegalabila. Se poate pregati intr-un singur vas,mai mare sau in recipiente individuale. Indiferent cum ar fi,savoarea e aceeasi daca urmati pasii indicati.


                        

                     Ingrediente:

                 300-400 gr branza feta, 500 gr rosii cherry, 2-3 catei de usturoi,cativa fulgi de ardei iute, sare,piper,oregano,un pic de ulei de masline.


                      Mod de preparare:

                 Intr-un vas termorezistent se pun rosiile cherry spalate si taiate jumatai.Daca sunt mai mici,se lasa intregi. Se poate pregati si cu rosii normale,atunci se taie felii. Se stropesc cu putin ulei de masline si se presara oregano,usturoiul pisat,sare,piper si fulgii de chilli. In mijlocul lor se face loc branzei. Aceasta se poate pune in felii mari sau taiata cubulete. Se da totul la cuptor pentru 20-30 min.pana rosiile isi lasa zeama,iar branza incepe sa se topeasca.
                  Se serveste calda,cu felii de paine prajita frecata cu usturoi sau cu paine moale,de casa. Si rece e la fel de delicioasa.




           

vineri, 26 martie 2021

Tort de bezea cu crema de iaurt si ganaj de ciocolata

 



                      Este un minunat tort pufos,cu doua creme,una de iaurt si un ganaj de ciocolata. Foile, moi si pufoase, sunt de bezea simpla fara nuca. Este inca o ideie de a folosi albusurile ramase. De fapt,asa a pornit ideia aestui tort. Avand in frigider mai multe albusuri,am zis sa fac niste foi.Apoi mi-a venit ideia combinatiei intre crema de iaurt si ganajul de ciocolata. Eu am avut 20 de albusuri,dar din 16, ies linistit patru foi. Daca nu aveti albusuri ramase, putei folosi galbenusurile la creme.
                      Oricum ar fi,este un tort fin,foarte gustos, ce a fost apreciat in asa masura, ca a trebuit sa-l repet.



                       Ingrediente:

                 Foi: 16 albusuri,800 gr zahar, 4 ling otet, 1praf sare.
                 Ganaj de ciocolata : 200 gr ciocolata amaruie,400 gr frisca.
                 Crema de iaurt : 400 ml iaurt de fructe,1 gelatina,400 ml frisca


                   Mod de preparare:

               Mai intai se fac foile.  Albusurile se pun in bolul mixerului,se adauga sarea si se mixeaza pana se obtine o spuma tare.Se adauga zaharul treptat,mixand in continuare. Se adauga otetul si se mixeaza  pana se obtine o bezea tare,lucioasa si aerata care nu curge din vas. 
               Bezeaua se imparte in patru parti egale pentru patru foi. Cantitatile se pot imparti la patru si se mixeaza de patru ori,pentru fiecare foaie. E recomandat asa pentru ca stand,albusurile se lasa. Cele patru foi se coc in tava ( 25x35)  tapetata cu hartie de copt. Sunt gata cand,deasupra,incep sa devina maronii. Se scot din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
              Pentru ganaj,200 ml frisca se pune pe foc si, cand incepe sa clocoteasca, se adauga ciocolata  taiata bucatele.Se ia de pe foc si se amesteca pana se topeste si rezulta o compozitie omogena. Se lasa sa se raceasca,apoi se da la frigider pentru o ora. 
              Dupa ce a trecut timpul,se scoate din frigider si se mixeaza pana se deschide la culoare si isi mareste volumul. Se bate restul de 200 ml frisca si se amesteca cu crema rece.
              Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se incalzeste usor pana devine lichida si se amesteca cu iaurtul de fructe. Se poate folosi iaurt cu orice fructe va plac.Eu am folosit cu fructe de padure. Frisca se bate si se amesteca cu iaurtul.Se da la rece.
                Pentru montare,se dezlipeste o foaie de pe hartia de copt si se pune pe o tava. Se intinde jumatate din crema de iaurt. Se acopera cu o alta foaie de bezea pe care se pune ganajul de ciocolata. Se pune a treia foaie peste care se intinde restul de crema de iaurt si se acopera cu ultima foaie.
                Pentru a lucra mai usor cu foile de bezea, se lasa lipite pe hartia  de copt si se rastoarna ,cu aceasta in sus,peste crema.Se dezlipeste usor hartia de copt si se continua aranjarea.
               Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia. 
               Se da la rece pana in momentul servirii.


                         
                                      


                PS.  La creme nu am adaugat zahar pentru ca am folosit frisca vegetala indulcita. Am considerat ca e suficient de dulce si nu mai trebuie adugat zahar. Intr-adevar,gustul a iesit foarte echilibrat. Cine doreste mai dulce,poate sa adauge zahar. Daca folositi frisca naturala,neandulcita, adaugati cam 200 - 250 gr zahar cand bateti frisca.