Pagini

Pagini

joi, 12 ianuarie 2023

Baigli cu nuca sau mac

 



                          Baigli sau cozonac unguresc cu nuca sau cu mac este o rulada din aluat fraged cu drojdie, umpluta generos cu nuca sau mac. Umplutura trebuie sa fie la fel de groasa ca foaia de aluat. Desi are origini evreiesti,i se spune cozonac unguresc. Intr-adevar, ungurii sunt specialistii in pregatirea acestui cozonac.
                      Desi contine drojdie, aluatul e unul fraged pentru ca are in compozitie grasime. In plus, nu se lasa la dospit ca aluatul de cozonac, ci se tine cat mai mult la rece.




                        Ingrediente:

                 Aluat: 500 gr faina, 170 gr unt, 50 gr untura, 50 gr drojdie, 2 galbenusuri, 100 ml lapte, 100 gr + 1 ling. zahar, 1 vf. sare, 1 zahar vanilat, coaja de lamaie.
                Umplutura : 350 gr nuca, 250 gr zahar, 200 ml lapte, coaja de lamaie
                                    350 gr mac, 250 gr zahar, 200 ml lapte, coaja de lamaie, vanilie
                1 galbenus pentru uns deasupra


                        Mod de preparare:

                 Drojdia se freaca cu lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele si se amesteca. Restul ingredienteleor se pun intr-un bol si se adauga laptele cu drojdia. Se framanta un aluat care se tine la frigider pana a doua zi. 
                 Aluatul racit se imparte in patru si se intind patru foi subtiri, cat mai subtiri.
                 Pentru umplutura, se macina nuca si macul. Se pune la fiert laptele cu zaharul. Se fierbe pana s-a topit tot zaharul si se adauga aromele. Se ia de pe foc si se opareste nuca, respectiv macul. 
                 Pastele obtinute se impart in doua si se intind pe foile intinse. Se ruleaza lejer si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se inteapa din loc in loc cu o scobitoare si se dau la rece 20 min. 
                 Se scot, se ung cu galbenus de ou si se dau la cuptorul dinainte incins. Se tin aprox. 50 min. Sunt gata cand sunt frumos crescute si au coaja marmorata.
                  Se lasa sa se raceasca, apoi se taie felii. Sunt foarte fragede si au umplutura multa,  cremoasa si dulce.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!