Pagini

Pagini

vineri, 26 martie 2021

Tort de bezea cu crema de iaurt si ganaj de ciocolata

 



                      Este un minunat tort pufos,cu doua creme,una de iaurt si un ganaj de ciocolata. Foile, moi si pufoase, sunt de bezea simpla fara nuca. Este inca o ideie de a folosi albusurile ramase. De fapt,asa a pornit ideia aestui tort. Avand in frigider mai multe albusuri,am zis sa fac niste foi.Apoi mi-a venit ideia combinatiei intre crema de iaurt si ganajul de ciocolata. Eu am avut 20 de albusuri,dar din 16, ies linistit patru foi. Daca nu aveti albusuri ramase, putei folosi galbenusurile la creme.
                      Oricum ar fi,este un tort fin,foarte gustos, ce a fost apreciat in asa masura, ca a trebuit sa-l repet.



                       Ingrediente:

                 Foi: 16 albusuri,800 gr zahar, 4 ling otet, 1praf sare.
                 Ganaj de ciocolata : 200 gr ciocolata amaruie,400 gr frisca.
                 Crema de iaurt : 400 ml iaurt de fructe,1 gelatina,400 ml frisca


                   Mod de preparare:

               Mai intai se fac foile.  Albusurile se pun in bolul mixerului,se adauga sarea si se mixeaza pana se obtine o spuma tare.Se adauga zaharul treptat,mixand in continuare. Se adauga otetul si se mixeaza  pana se obtine o bezea tare,lucioasa si aerata care nu curge din vas. 
               Bezeaua se imparte in patru parti egale pentru patru foi. Cantitatile se pot imparti la patru si se mixeaza de patru ori,pentru fiecare foaie. E recomandat asa pentru ca stand,albusurile se lasa. Cele patru foi se coc in tava ( 25x35)  tapetata cu hartie de copt. Sunt gata cand,deasupra,incep sa devina maronii. Se scot din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
              Pentru ganaj,200 ml frisca se pune pe foc si, cand incepe sa clocoteasca, se adauga ciocolata  taiata bucatele.Se ia de pe foc si se amesteca pana se topeste si rezulta o compozitie omogena. Se lasa sa se raceasca,apoi se da la frigider pentru o ora. 
              Dupa ce a trecut timpul,se scoate din frigider si se mixeaza pana se deschide la culoare si isi mareste volumul. Se bate restul de 200 ml frisca si se amesteca cu crema rece.
              Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se incalzeste usor pana devine lichida si se amesteca cu iaurtul de fructe. Se poate folosi iaurt cu orice fructe va plac.Eu am folosit cu fructe de padure. Frisca se bate si se amesteca cu iaurtul.Se da la rece.
                Pentru montare,se dezlipeste o foaie de pe hartia de copt si se pune pe o tava. Se intinde jumatate din crema de iaurt. Se acopera cu o alta foaie de bezea pe care se pune ganajul de ciocolata. Se pune a treia foaie peste care se intinde restul de crema de iaurt si se acopera cu ultima foaie.
                Pentru a lucra mai usor cu foile de bezea, se lasa lipite pe hartia  de copt si se rastoarna ,cu aceasta in sus,peste crema.Se dezlipeste usor hartia de copt si se continua aranjarea.
               Tortul se imbraca in frisca si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia. 
               Se da la rece pana in momentul servirii.


                         
                                      


                PS.  La creme nu am adaugat zahar pentru ca am folosit frisca vegetala indulcita. Am considerat ca e suficient de dulce si nu mai trebuie adugat zahar. Intr-adevar,gustul a iesit foarte echilibrat. Cine doreste mai dulce,poate sa adauge zahar. Daca folositi frisca naturala,neandulcita, adaugati cam 200 - 250 gr zahar cand bateti frisca.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!