Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 19 februarie 2018

Ce facem cu albusurile ramase?


                      In bucatarie nimic nu se pierde.Daca gatim dupa aceasta deviza,nu vom arunca nimic din resturile sau surplusurile ce raman la gatit.Cel mai des ne raman albusuri,mai ales in perioada sarbatorilor.De la creme,de la maioneze,cozonaci se aduna un numar insemnat de albusuri pe care le poti transforma oricand in retete noi.
                      Pentru a le pastra o perioada mai lunga,albusurile se pun intr-o caserola,se inchid ermetic si se pun in congelator.Astfel se pot pastra pana la 6 luni.Important e sa se puna o eticheta cu data si numarul albusurilor.Se poate adauga albus proaspat peste cel congelat.Nu uitati sa modificati numarul pe eticheta.
                      Daca nu ati trecut numarul albusurilor pe eticheta sau ati uitat numarul lor,aceasta se poate stabili ,dupa decongelare,prin cantarire,stiind ca greutatea medie a unui albus este de 32 gr.
                      Pentru utilizare,albusurile se scot din congelator si se lasa la dezghetat la temperatura camerei.Albusurile decongelate se folosesc la fel ca cele proaspete,ele nemodificandu-si  proprietatile.
                      Iata si cateva trucuri pentru a bate cat mai bine albusurile:
              - pentru a obtine o spuma aerata,albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei.
              - albusurile se bat perfect daca se adauga un praf de sare sau un pic de zeama de lamaie.
              - la inceput se mixeaza la viteza mica,crescand viteza pe masura ce se bat.

                    Cand vorbim despre dulciuri din albusuri,primul gand este la bezele.Exista trei tipuri de bezea,fiecare cu reteta ei,folosite in diverse preparate.
             Bezeaua elvetiana - albusurile se bat cu tot zaharul la bain marie pana se infierbanta,apoi se mixeaza in continuare pana se racesc,la temperatura camerei.Aceasta bezea se poate amesteca cu unt,rezultand o crema.
            Bezea frantuzeasca - este bezeaua clasica,in care albusurile se bat spuma,iar zaharul se adauga treptat,mixand pana se topete tot.
           Bezea italiana  - albusurile se bat cu un sirop de apa si zahar rezultand o bezea stabila care nu se lasa la cuptor.
           
               Iata si cateva retete cu albusuri:
         Chec din albusuri


         Pavlova cu portocale caramelizate si dulceata de trandafiri


         Prajitura din albusuri


         Prajitura din albusuri cu alune si unt de arahide


         Rulada de bezea cu capsuni


         Spuma de capsuni