Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 26 noiembrie 2025

Piure de dovleac placintar

 





                         Piure natural de dovleac placintar pentru diferite preparate sau servit, ca garnitura, langa fripturi. Este foarte gustos si tine cu succes locul piureului de cartofi.
                  
                          Pentru a obtine un piure de dovleac placintar fin si aromat, recomand coacerea dovleacului. Acesta se taie, se  curata de seminte, se taie felii si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor pana se inmoaie, iar pe margini se caramelizeaza usor.
                          Acelasi rezultat se obtine si daca de coace dovleacul la Air frayer.
                          Dupa ce s-a racorit, se curata de coaja cu ajutorul unei linguri. Miezul copt se pune intr-un castron si se proceseaza cu mixerul vertical. Se obtine o compozitie fina, cremoasa care se pune in pungi si se congeleaza in vederea folosirii la diferite prajituri.
                           Pentru a folosi piureul de dovleac placintar ca garnitura, se adauga 2-3 ling. de smantana, sare si piper si se mixeaza totul.
                            Se serveste cald, langa friptura de pui sau porc.

                             O alta varianta ar fi si fierberea dovleacului, dar nu o recomand, pentru ca se umple de apa si nu mai e asa aromat. In plus, e un chin sa cureti de coaja dovleacul crud.




Dovleac placintar umplut

 





                         Chiar daca e dovleac placintar, nu este desert, este un delicios aperitiv. Dovleacul se combina excelent cu branza maturata, spanac, porumb dulce, legume. Iese o combinatie minunata, foarte gustoasa si satioasa. 
                           Nu se face greu, iar acum, cand gasesti tot felul de amestecuri de legume la conserva sau congelate,  deci gata fierte, este mult mai usor.



                               Ingrediente:

                       1 dovleac placintar, 150gr cascaval, 1 conserva mica de legume amestec mexican ( porumb, fasole rosie, ardei rosu), o mana buna de spanac, sare, piper


                            Mod de preparare:

                     Dovleacul se taie in jumatate, pe lung si se curata de seminte. 
                     Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pune dovleacul si se coace pana se inmoaie. 
                   Se scoate din cuptor si se scobeste cu o lingura, astfel ca marginile sa ramana.
                   Miezul obtinut se paseaza cu o furculita, apoi se amesteca cu legumele din conserva bine scurse de zeama si spanacul tocat . La urma se adauga cascavalul ras. Se opreste putin pentru deasupra. Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine. 
                    Cu compozitia obtinuta se umplu feliile de dovleac. Deasupra se presara cascaval ras si se da din nou la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
                      Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
                      Se feliaza si se serveste. 
                      E la fel de bun cald, cat si rece.




duminică, 16 noiembrie 2025

Lipii evantai cu sunca si cascaval

 



                       Azi va aduc o reteta de lipii cu sunca si cascaval simpla si foarte rapida. Se prepara usor, cu ingrediente putine si la indemana. Este perfecta la micul dejun sau ca gustare.




                         Ingrediente:

                   4-6 lipii, 50 gr sunca, bacon sau salam, 100 gr cascaval, 4 oua, sare, piper




                         Mod de preparare:

                Se unge cu putin ulei un vas termorezistent. Lipiile se pliaza ca un evantai si se aranjeaza in vas. Intre pliuri se pun felii de sunca. 
                 Ouale se bat cu sare si piper, apoi se adauga cascavalul ras. Se amesteca bine si se toarna peste lipiile cu sunca. Se da totul la cuptor pana cand oul se intareste si lipiile sunt frumos rumenite.
                Se scot din cuptor si se lasa putin sa se racoresca, apoi se portioneaza in vederea servirii.



Salata cu edamame

 



                              Edamame sunt boabele de soia neajunse inca la maturitate,  recoltate cat sunt inca pastai. 
                          Sunt foarte sanatoase, fiind bogate in vitamine, precum vitamina K si calciu si minerale ca fier si magneziu. Contin multe fibre dietetice si proteine
                          Fiind un aliment foarte versatil si hranitor, se  foloseste ca gustare sau incorporat in alte feluri de mancare. Il gasim foarte des in bucatria asiatica, dar si in cea occidentala. Se foloseste fiert in apa cu sare sau gatit la aburi.
                         La noi, se gaseste in supermarketuri in pungi congelate sau la conserva.
                         Eu am folosit o conserva si a iesit o salata minunata. Usoara si foarte hranitoare, este un deliciu culinar.



                          Ingrediente:

                   1 conserva de edamame ( 375gr) , 1 conserva mica porumb dulce (150gr), 1 ceapa rosie, 1 ardei rosu, 3-4 oua fierte, sare, piper, ulei de masline, un pic de zeama de lamaie.


                        Mod de preparare:

                  Edamamele si porumbul se scot din conserve si se scurg bine de apa. Ceapa se taie rondele subtiri, iar ardeiul fasii. Ouale, fierte tari, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Se pun toate ingredientele intr-un bol, se adauga sare si piper dupa gust si se stropeste cu putin ulei de masline si zeama de lamaie. Se amesteca totul bine si se da la rece 1-2 ore, apoi se serveste.



luni, 3 noiembrie 2025

Paine integrala cu seminte

 




                          Cum a venit frigul, am dat drumul la cuptor. Dulciurile le-am cam taiat de pe lista, ( mai fac, dar nu asa des) am zis sa fac o paine. Chiar nu mai aveam in casa decat vreo doua felii. Si cum aveam o punga cu faina integrala, am zis hai sa incerc. Nu stiam cum se  va comporta, dar incecarea moarte n-are. Am adaugat si niste seminte si a iesit o pituta minunata! Moale, pufoasa, cu coaja subtire dar crocanta.




                    Ingrediente:

               1 kg faina integrala, 50 gr drojdie, 600 ml apa calda, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, 3-4 ling. ulei, 300 gr mix de seminte

                    Mod de preparare:

               Intr-un bol mai mare se pune  faina, sarea, uleiul si semintele. Se  pastreaza 1-2 ling. de seminte pentru deasupra.
               Drojdia  se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta si 3-4 ling. de faina. Se amesteca bine si se lasa la cald, sa se activeze drojdia. Cand incep sa apara bule deasupra, se toarna peste faina si se amesteca cu o lingura.
               Pe masura ce aluatul incepe sa se lege, se renunta la lingura si se trece la framantatul cu mana. Se poate framanta si cu robotul de bucatarie. Se continua astfel pana se obtine un aluat omogen si  elastic.
                Se pune intr-un castron presarat cu faina si se acopera cu un servet curat. Se tine astfel la cald, ferit de curenti de aer, cam o ora, pana isi dubleaza volumul.
                 Se scoate aluatul pe masa infainata, se imparte in doua parti egale din care se fac doua suluri. Se pun in doua tavi de chec si se presara cu semintele ramase. Se acopera din nou cu un servet si se mai lasa sa stea 30 min. Se poate face si o singura paine, mai mare. Cu un cutit bine ascutit se fac 3-4 crestaturi oblice pe suprafata aluatului.
                 Cuptorul se incalzeste din timp. Eu am cuptor electric, cu functie " Plus abur" pentru coacerea painii. Am pus apa in cavitatea cuptorului, am setat functia si termperatura, 180 grade. Daca nu aveti aceasta functie la cuptor, setati-l la 200 grade, iar dedesuptul tavii cu paine bagati o tavita cu putina apa. Aburul format ajuta la formarea unei cruste subtiri si crocante.
                   Painea se coace aproximativ 50-60 min. dupa care se scoate si se pune pe un gratar la racit. Deasupra se pulverizeaza cu putina apa. Se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca complet, apoi se poate felia.

                    PS. Faina integrala am folosit doar pentru aluat. Ce am presarat pe masa sau in castron a fost faina alba. La fel si lingurile adaugate in drojdie.