Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 12 ianuarie 2025

Salata de sfecla rosie cu smantana

 






                         Am fost putin sceptica in privinta combinatiei sfecla rosie- smantana, dar rezultatul final m-a incantat la maxim, astfel ca am repetat reteta. Sper s-o incercati si voi si sa va incante la fel de mult.




                             Ingrediente:

                      4 sfecle rosii mai mici sau 2 mai mari, 200 ml smantana, sare, piper, chimen, 2-3 catei de usturoi.


                            Mod de preparare:

                     Mai intai se gateste sfecla. De preferat se coace in cuptor, dar se poate fierbe in apa. Dupa ce s-a racorit, se curata de coaja si se taie cuburi sau se da pe razatoare. 
                      Se adauga usturoiul zdrobit si smantana. Se potriveste de sare, piper, chimen. Cui nu-i place chimenul, poate sa renunte la el. Mie mi se pare grozava combinatie sfecla rosie - chimen. Se amesteca totul bine si se da la rece. 
                       Se serveste pe felii de paine prajita.

joi, 9 ianuarie 2025

Prajitura cu coacaze negre, agrise si bezea

 






                           Prajitura cu coacaze negre, agrise si bezea este un desert care se prepara relativ usor. Se pot folosi orice fructe de sezon combinate sau un singur fel. Eu am facut-o in vara, cand a fost abundenta de fructe, dar si iarna se poate face cu fructe din compot sau congelate.



                          Ingrediente:

                      Blat: 250gr unt, 5 galbenusuri, 1 cana zahar pudra (180gr), 2,5 cani faina ( 375 gr), 350ml lapte, 1 praf de copt, 1 vf. sare, 1 plic zahar vanilat, coaja de la o lamaie
                      Umplutura : aprox. 800 gr fructe
                      Bezea: 5 albusuri, 1 cana (200gr) zahar tos, 1 vf. sare


                          Mod de preparare : 

                        Untul se freaca cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, pe rand, nu se pune urmatorul pana ce precedentul nu e incorporat in crema. Se adauga sarea, zaharul vanilat si coaja de lamaie. La urma se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, alternand cu laptele. 
                         Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins. Dupa aprox. 15 min., cand blatul incepe sa prinda o crusta tare deasupra, se scoate si se aranjeaza fructele. Se reintroduce tava in cuptor si se pregateste bezeaua.
                          Albusurile se bat spuma cu un vf. de sare. Cand sunt tari, se adauga treptat zaharul, mixand in continuare pana e complet topit.
                          Se scoate iar prajitura din cuptor si se intinde peste fructe, bezeaua. Se da din nou la cuptor pana bezeaua capata deasupra o culoare maronie. 
                          Se scoate prajitura din cuptor si se lasa in tava sa se raceasca, apoi se portioneaza si se serveste.



Piept de porc la Airfyer

 




                       O friptura aromata si suculenta, cu exterior crocant. Acesta este rezultatul gatirii pieptului de porc la Airfyer. O friptura rapida, delicioasa, cu proteine de calitate, gatita sanatos cu aer fierbinte.



                       Ingrediente:

                  1 kg piept de porc, 1 lg. usturoi granulat, 2 lg. piper negru, 2 lg. piper alb, 1 lg. chimen, 1 lg. cimbru, 1 lg. boia dulce, 1 lg. boia afumata, optional, cativa fulgi de ardei iute, 2 lg. sare.
                

                        Mod de preparare:

                     Pieptul de porc se spala si se sterge bine cu servete absorbante. Cu un cutit ascutit se cresteaza soricul in linii orizontale si verticale.
                      Condimentele se piseaza marunt si se amesteca. Se unge pieptul de porc, pe toate partile, cu acest amestec. 
                      Se aseaza intr-o tava , cu soricul in sus, si se da la cuptor, cu functia Airfryer, la 150 grade. Se tine astfel o ora, dupa care se mareste temperatura la 200 grade. Dupa 20-30 min. carnea trebuie sa fie bine facuta, iar soricul rumen si crocant.
                        Se scoate din cuptor, se lasa sa se odihneasca, apoi se serveste cu garnitura de legume sau cartofi si salata de sezon.

Tort cu crema de caise si lavanda

 




                        In primavara am incercat  gemul de caise cu lavanda. A iesit ceva senzational. Un gem cu niste arome deosebite!
                         Am zis sa incerc si un tort cu o crema de caise si una de lavanda. Nu am avut pasta de lavanda, dar am avut flori uscate, din care am facut o infuzie cu care am dat aroma cremei.



                         Ingrediente:

                    Blat : 12 oua, 12 ling. zahar, 12 ling. faina, 1 vf. sare, 2 plicuri zahar vanilat
                    Crema de caise: 300 ml smantana pentru frisca, 1 borcan de 400 gr gem de caise
                    Crema de lavanda: 300ml lapte, 4 ling. zahar, 3 ling. amidon, 2 lg. flori de lavanda uscate, 200 ml smantana pentru frisca


                        Mod de preparare:

                    Blatul se face intreg si se taie in trei, pe orizontala, rezultand patru foi sau se impart cantitatile necesare si se coc patru foi.
                     Albusurile se separa de galbenusuri si se bat tare, cu sarea. Cand se tin de bol si de paletele mixerului, se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat, mixand pana se topeste si avem o bezea ferma, lucioasa.
                     Se adauga galbenusurile si se amesteca incet, cu o spatula. La urma se incorporeaza faina, tot cu miscari lente.
                     Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins. Se tine pana blatul trece proba scobitorii.
                     Se scoate, se lasa sa se raceasca, apoi se taie pe orizontala, obtinand patru foi.
                     Florile de lavanda se pun intr-un saculet de tifon si se pun la fiert impreuna cu laptele.  Se opreste putin lapte pentru a subtia amidonul. Cand laptele cu lavanda fierbe, se adauga zaharul si amidonul subtiat. Se amesteca bine si se fierbe pana se ingrosa, ca o budinca. Se ia de pe foc si se acopera cu un capac.
                       Cand e rece, se scoate saculetul cu flori de lavanda si se adauga in frisca batuta. Eu am avut frisca indulcita, nu am mai adaugat zahar. Daca aveti frisca neandulcita, adaugati in timp ce bateti 3-4 ling. de zahar.
                        Daca gemul de caise e prea gros, se subtiaza pe foc, cu putina apa, apoi se raceste si se adauga in frisca batuta.
                        Una din foi se pune pe o tava si se unge cu jumatate din crema de lavanda. Se acopera cu alta foaie de blat si se pune crema de caise. Peste ea se pune a treia foaie, peste care se intinde crema de lavanda ramasa. Se acopera cu a patra foaie si se imbraca totul in frisca. Se da la rece pana in momentul servirii.






                     

Salata de dovlecel copt cu smntana

 






                         Este o delicioasa salata, ce combina savoarea dovleceilor copti si cremozitatea smantanii. Se prepara din ingrediente la indemana oricui si este foarte sanatoasa.



                            Ingrediente:

                      3-4 dovlecei tineri, 1 ceapa, sare, piper, 200-300 gr smantana sau iaurt grecesc.


                           Mod de preparare:

                       Dovleceii se spala, se sterg bine, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se rumenesc si se inmoaie. 
                        Se indeparteaza coaja cu ajutorul unei linguri si se lasa la scurs.
                        Miezul scurs bine se paseaza cu blenderul si se amesteca cu ceapa tocata foarte marunt.
                        Se adauga smantana sau iaurtul grecesc si se potriveste de sare si piper. 
                        Se da la rece cateva ore inaintea servirii. Se serveste cu felii de paine prajita.


                       Tips: Pentru o salata mai consistenta, se poate folosi maioneza in loc de smantana sau iaurt.