miercuri, 26 august 2015
Langos cu prune
Nu,nu este un langos obisnuit,este un preparat specific zonei Ineului.As putea sa spun foccaccia cu prune,pentru ce este un aluat simplu,de paine, umplut cu prune.Facandu-l,mi-am amintit de anii copilariei cand bunica facea acest langos si toata casa mirosea a paine coapta si a magiun.Gusturile si mirosurile copilariei nu se uita niciodata.
Ingrediente:
500gr faina,1 plic drojdie uscata dr.Oetker,un pic de sare,300-400ml apa calduta,4 ling ulei,1 kg prune,4 ling gris,4 ling zahar,un praf scortisoara.
Mod de preparare:
Din faina,drojdie,sare,ulei si apa calduta se framanta un aluat de paine si se lasa la dospit o ora,pana isi dubleaza volumul.Prunele se pocnesc in jumatati si li se scot samburii.Tava in care se va coace langosul de unge bine cu ulei.
Aluatul crescut se imparte in doua jumatati.O jumatate se intinde in foaie subtire de 0,5 cm,de marimea tavii in care se coace langosul.Se pune in tava si se ridica marginile aluatului pe marginile tavii.Peste aluatul din tava se presara 3-4 ling gris apoi se imprastie uniform prunele.Se presara cu zahar si cu praful de scortisoara.A doua jumatate de aluat se intinde,la fel ca prima,in foaie subtire si se acopera cu ea prunele.Marginile foii se lipesc de marginile ridicate ale foii de la baza,pentru a nu iesi afara umplutura.Se inteapa ambele foi cu o furculita si se dau la cuptorul dinainte incins.
E gata cand aluatul e frumos crescut si rumen deasupra.Se scoate din cuptor si se unge deasupra cu un pic de apa,apoi se acopera cu un servet pana se racoreste.
Se portioneaza dupa preferinta si se serveste.
Este delicios cald,dar e minunat si rece.Si daca aveti cuptor de paine,sa-l coaceti pe vatra,gustul va fi inconfundabil.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!