Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 8 februarie 2016

Prajitura cu nuca,mac si rahat






                         In caietul mamei se numeste "Prajitura combinata".Eu i-as spune "Cozonac in foi".De ce? Pentru ca foile sunt din aluat dospit,ca cel de cozonac,iar umplutura,tot pentru cozonac: nuci,mac,rahat.Nu mai are rost sa vorbesc de combinatii.dar gustul si aspectul sunt la inaltime.


                            Ingrediente:
                         800 gr faina,200 gr unt,500ml lapte,4  galbenusuri,50gr drojdie,coaja de lamaie,esenta de vanilie,250gr mac +150gr zahar,250gr nuca + 150gr zahar,250gr rahat,4 albusuri.



                       Mod de preparare:
                    Intr-un bol se freaca drojdia cu 2 ling zahar pana se lichefiaza.Se adauga laptele caldut si 4 ling faina.Se amesteca totul bine si se lasa 15 min la cald,pana incepe sa faca basici.
                   Intr-un vas mai mare se pune faina,zaharul,galbenusurile,coaja de lamaie,esenta de vanilie.Deasupra se toarna maiaua si se amesteca pana se leaga.Se adauga untul topit si racit si se framanta pana rezulta un aluat bine legat,care nu se lipeste de maini.Se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca 2 ore.
                   Intre timp,se pregatesc umpluturile.Nucile se macina,se adauga zaharul si coaja de lamaie.Cele partu albusuri se bat spuma tare si se impart in doua.O jumatate se amesteca cu nucile.
                   Rahatul se taie cubulete mici.
                   Se macina si macul,se adauga zaharul,esenta de vanilie si cealalta jumatate de albusuri.
                  Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe masa infainata,se face un sul si se imparte in patru.Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o foaie de marimea tavii in care se va coace prajitura.
                  Tava se unge cu ulei,apoi se pune una din foi in ea.Se intinde umplutura de mac si se acopera cu a lua foaie.Peste aceasta se presara,in strat uniform,rahatul.Se acopera cu a treia foaie peste care se intinde umplutura de nuca.Se acopera cu ultima foaie,se inteapa din loc in loc astfel incat sa ajuga pana la foaia de la baza prajiturii si se da la cuptor.
                 Se tine 40-50 min,pana capata o culoare aurie deasupra.
                Se scoate din cuptor si se pudreaza cu zahar pudra vanilat.
                Dupa ce s-a racit,se portioneaza si se serveste.E delicioasa langa un pahar cu lapte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!