Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 3 noiembrie 2025

Paine integrala cu seminte

 




                          Cum a venit frigul, am dat drumul la cuptor. Dulciurile le-am cam taiat de pe lista, ( mai fac, dar nu asa des) am zis sa fac o paine. Chiar nu mai aveam in casa decat vreo doua felii. Si cum aveam o punga cu faina integrala, am zis hai sa incerc. Nu stiam cum se  va comporta, dar incecarea moarte n-are. Am adaugat si niste seminte si a iesit o pituta minunata! Moale, pufoasa, cu coaja subtire dar crocanta.




                    Ingrediente:

               1 kg faina integrala, 50 gr drojdie, 600 ml apa calda, 1 lingurita zahar, 2 lingurite sare, 3-4 ling. ulei, 300 gr mix de seminte

                    Mod de preparare:

               Intr-un bol mai mare se pune  faina, sarea, uleiul si semintele. Se  pastreaza 1-2 ling. de seminte pentru deasupra.
               Drojdia  se freaca cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta si 3-4 ling. de faina. Se amesteca bine si se lasa la cald, sa se activeze drojdia. Cand incep sa apara bule deasupra, se toarna peste faina si se amesteca cu o lingura.
               Pe masura ce aluatul incepe sa se lege, se renunta la lingura si se trece la framantatul cu mana. Se poate framanta si cu robotul de bucatarie. Se continua astfel pana se obtine un aluat omogen si  elastic.
                Se pune intr-un castron presarat cu faina si se acopera cu un servet curat. Se tine astfel la cald, ferit de curenti de aer, cam o ora, pana isi dubleaza volumul.
                 Se scoate aluatul pe masa infainata, se imparte in doua parti egale din care se fac doua suluri. Se pun in doua tavi de chec si se presara cu semintele ramase. Se acopera din nou cu un servet si se mai lasa sa stea 30 min. Se poate face si o singura paine, mai mare. Cu un cutit bine ascutit se fac 3-4 crestaturi oblice pe suprafata aluatului.
                 Cuptorul se incalzeste din timp. Eu am cuptor electric, cu functie " Plus abur" pentru coacerea painii. Am pus apa in cavitatea cuptorului, am setat functia si termperatura, 180 grade. Daca nu aveti aceasta functie la cuptor, setati-l la 200 grade, iar dedesuptul tavii cu paine bagati o tavita cu putina apa. Aburul format ajuta la formarea unei cruste subtiri si crocante.
                   Painea se coace aproximativ 50-60 min. dupa care se scoate si se pune pe un gratar la racit. Deasupra se pulverizeaza cu putina apa. Se acopera cu un servet si se lasa sa se raceasca complet, apoi se poate felia.

                    PS. Faina integrala am folosit doar pentru aluat. Ce am presarat pe masa sau in castron a fost faina alba. La fel si lingurile adaugate in drojdie.
                     
                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!