marți, 6 mai 2014
Vin de soc
Pe langa socata si sirop,iata ca din flori de soc se poate face si vin.Este un vin cu o aroma deosebita,dulceag,plin de savoare,cu spuma multa,ca sampania.Este o reteta din caietul mamei mele care facea vin in fiecare primavara.Contributia mea la reteta,era culesul florilor de soc.
Ingrediente:
8-10 inflorescente de soc,1kg zahar,8l apa,4-5 lamai,150 gr zahar ars,10gr driojdie
Mod de lucru:
Se pun florile de soc intr-un borcan de 10l.Apa se fierbe cu zaharul si se toarna peste flori.Cele 150gr zahar se caramelizeaza si se sting cu putina apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul apoi se lasa la racit.Cand e rece,se toarna peste apa cu flori.Siropul de caramel se pune mai mult pentru a da vinului culoare.Altefel,este albicios.Se adauga lamaile taiate rondele,fara coaja si partea alba,apoi drojdia desfacuta in putina apa.Vasul se leaga la gura cu o panza curata,se acopera cu o farfurie si se lasa sa stea 48 ore la temperatura camerei (20grade).Din timp in timp,se amesteca in borcan cu o lingura de lemn,curata.Florile si restul ingredientelor se vor lasa la fund.
Bautura poate fi pusa in sticle.Se strecoara printr-um tifon si se toarna in sticle sau se trage cu un furtun.Acesta nu trebuie sa ajunga la rezidurile de pe fundul borcanului.
Sticlele pline se astupa cu dopuri curate,oparite.Se leaga bine cu sfoara ca sa nu fie aruncate de gazele degajate de fermentarea care continua.E recomandat sa se sigileze sticlele cu ceara.
Se pastreaza la loc racoros,cu gura in jos.Cand se desface sticla,bautura face spuma ca samapania.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Bună ziua cum fierbe vinu dacă acoperim cu dop sticla?nu se sparge?unde se duc gazele formate i urma fierberii?
RăspundețiȘtergereFermentarea se produce in borcan. Continua si insticle,dar mai putin, de aceea trebuie legate dopurile. Este ca un vin spumos.
Ștergere