Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 5 mai 2014

Clatite





                       Da, chiar asa. Azi va prezint simplele si banalele clatite.Cred ca toata lumea stie cum se fac clatitele, si fiecare are reteta sa proprie,la fel cum multi nu sunt multumiti de propria reteta.V-as ruga sa lasati la comentarii propriile voastre variante de clatite.
                     Inainte de a purcede la reteta, v-as spune cateva lucruri interesante despre clatite,sursa,aici.
                     Clatitele sunt o specialitate bretona,care a devenit cunoscuta si apreciata in toata lumea.Pot fi dulci ("crepes")  sau sarate ("galette").Umpluturile variaza de la cele mai simple (gem,dulceata,sirop,sos,ciocolata,miere) pana la combinatii spectaculoase si incitante.
                      Original,clatitele se serveau cu cidru,ulterior a aparut cea mai spectaculoasa forma de prezentare a clatitelor "crepes Suzette" ( clatite flambate in lichior si suc de portocale).


                     Ingrediente:
                 500gr faina,3 oua,300 ml lapte,apa minerala sau bere,3 ling ulei sau unt topit,1 praf de sare,arome: coaja lamaie,portocala, zahar vanilat daca le faceti dulci.

                  Aluatul de clatite se poate adapta la ce avem in casa.Laptele se poate inlocui cu apa minerala ,apa simpla sau bere.La fel,numarul de oua poate varia dupa disponibilitatea fiecaruia.Untul sau uleiul din aluat se poate inlocui sau substitui.Daca renuntati si la lapte,vor iesi niste delicioase clatite de post.


                      Mod de lucru:
                   Ouale se sparg intr-un bol si se amesteca cu sarea.Se adauga faina in ploaie,toata odata si se amesteca bine.Lichidele se incorporeaza cate putin,pentru a controla consistenta aluatului.Aluatul trebuie sa fie ca o smantana subtire,fara cocoloase.Daca vreti sa faceti clatite subtiri,aluatul va fi mai subtire,iar daca le vreti mai groase si aluatul va fi mai gros.
                     Daca,in timp,aluatul se ingroasa,mai adaugati apa sau lapte.
                     Se incinge bine o tigaie,se unge cu putin ulei,si se toarna cu polonicul,din aluat.Daca aveti tigaie antiaderenta,renuntati la grasime.In acest timp,cu mana stanga se roteste tigaia astfel incat aluatul sa acopere toata suprafata acesteia.Cand marginile clatitei devin aurii,se poate intoarce pe cealalta parte cu ajutorul unei spatule sau,daca aveti indemanare,se pot arunca in sus cu tigaia asfel incat sa se rasuceasca in aer.Clatita se mai coace putin,apoi se scoate din tigaie.Se continua astfel pana se termina tot aluatul.
                     Clatitele astfel obtinute se ung cu gem,dulceata,finetti,sos de vanilie,ciocolata,miere,siropuri de fructe,frisca,branza dulce,inghetata,fructe caramelizate.
                      In cazul retetelor sarate,se pot umple cu carne,ciuperci,branza telemea,urdasi marar,spanac si branza,legume,creier.

                       Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!