Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 18 august 2014

Conservarea alimentelor







                             Factorii principali care duc la alterarea alimentelor sunt aerul,caldura si umezeala.Principiul conservarii se bazeaza pe izolarea alimentelor de acesti factori.
                             Legumele si fructele din care se fac conservele trebuie sa fie cat mai proaspete ,sanatoase,nelovite.
                               Dupa ce se aseaza legumele sau fructele in borcane,se curata gura borcanului si se inchide ermetic.
                                Majoritatea conservelor se sterilizeaza,punanadu-se la fiert,la Bain- Marie.Se pregateste un vas mai mare,in care sa incapa toate borcanele.Pe fundul vasului se pune un prosop,astfel ca borcanele sa nu vina in contact direct cu fundul vasului.Borcanele se invelesc si ele in prosoape,astfel ca sa nu se atinga unele de altele.Dupa ce s-au asezat toate borcanele in vas,se toarna apa rece pana ajunge la gatul borcanelor.Apa trebuie sa depaseasca cu 1cm continutul borcanelor.Se aseaza vasul pe foc si se fierbe descoperit.Duarata fierberii se calculeaza din momentul cand apa a inceput sa clocoteasca.Dupa terminarea fierberii,se ia vasul de pe foc,se acopera cu paturi si se lasa sa se raceasca.Borcanele se scot din paturi cand sunt complet reci,se sterg si se depoziteaza in camara.
                                  Camara trebuie sa fie rece si uscata.Este bine ca toate conservele,odata asezate in camara,sa nu se mai miste din loc.In primele 8-10 zile,se controleaza zilnic,apoi o data pe saptamana.Nu se atinge borcanul,doar se exmineaza de aproape.
                                  Pentru a avea conserve reusite,trebuie sa se respecte unele reguli:
         -Alimentele pentru conservare se prepara imediat,nu se tin de pe o zi pe alta.Unele se incing usor si dauneaza reusitei conservarii.Cu cat legumele sau fructele stau mai putin in contact cu aerul,cu atat conservele se vor pastra mai bine.
         -Cand se aseaza legumele in borcane,se bat borcanele pentru ca sa se aseze cat mai bine legumele,sa nu ramana goluri de aer.
         -Cand se toarna lichid clocotit in borcane, se aseaza un cutit sub borcan sau se inveleste baza borcanului intr-o carpa uda  pentru a evita craparea acestuia.
        - Borcanele cu legume albe (conopida) nu se lasa sa se raceasca in vasul in care au fiert la Bain-Marie.Se scot si se invelesc in paturi pana se racesc.Este recomandat pastrarea lor in loc intunecos.Lumina decoloreaza legumele.
                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!