Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 12 septembrie 2014

Magiun de prune






                         La noi,la Ineu,facutul plimezului,adica al magiunului de prune,e o adevarata sarbatoare.Ne bucuram de roadele toamnei  si oprim cate putin din aroma lor pentru iarna.Aici,fiertul prunelor se transforma in veselie si buna dispozitie.
                         Vecinii se grupeaza cate 2-3 la un loc,isi culeg prunele si fac impreuna magiunul.Se fierbe in caldari mari de 40-50l, la groapa.Cam asa arata groapa cu caldarea de fiert.





                        Focul trebuie sa fie domol,sa fiarba incet,magiunul.Astfel,fiertul dureaza cate 10-12 ore.Si cum trebuie mestecat continuu in el,sa nu se prinda,toata lumea sare in ajutor si totul se transforma intr-o veselie.Se canta,se spun glume,bancuri,povestiri.
                       Dar,pentru a iesi plimezul bun,trebuie sa vina babalugile sa joace.Sunt nelipsite de la plimez.Barbatii,baietii se costumeaza si vin seara,sa joace fetele ca sa iasa plimezul bun.


                       Am povestit cam mult,dar nu,nu am uitat esentialul,adica cum se face magunul de prune.Iata:


                         Se aleg prune bine coapte,se spala,se scurg si se scot samburii.Se pun in caldare si se tin pe foc mic pana incep sa fiarba si se moaie.Se fierb in continuare mestecand mereu sa nu se prinda.Se fierb pana se leaga cat trebuie.Se verifica daca este legat, ca la orice gem.Magiunul trebuie sa fie foarte bine legat,ca sa nu mucegaiasca peste iarna.Se toarna cald in borcane sterilizate.Borcanele,desfacute,se pun in gura cuptorului,la cald,pentru a forma deasupra o crusta care va proteja magiunul .Cand sunt reci se leaga cu hartie pergament si se depoziteaza in camara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!