vineri, 19 decembrie 2014
Turta dulce
Nu poate fi Craciun fara turta dulce.Asa ca am trecut la framantat.M-am inspirat din reteta lui Cristi Borod.A iesit o turta dulce minunata.Dulce,aromata,parfumata,moale si pufoasa.Impreuna cu Emilia,am stat toata dupa masa si ne-am jucat cu culorile si decorurile,dar a meritat efortul.
Ingrediente:
3 galbenusuri,200ml lapte,200gr zahar,1lingurita scortisoara,1lingurita nucsoara,1 lingurita anason,coaja de portocala,1 ling bicarbonat de amoniu,50gr untura,faina cat cuprinde (aprox.1kg),200gr zahar ars stins cu 100gr apa.
Mod de preparare:
E recomandat ca aluatul sa se faca cu o seara inainte pentru ca trebuie sa stea la frigider cel putin 5 ore.200gr zahar se caramelizeaza si se stinge cu 100ml apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste tot caramelul dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit.
Intr-un vas se pun galbenusurile,zaharul,untura,aromele,laptele in care s-a stins bicarbonatul de amoniu,siropul rece.Se amesteca totul bine si,treptat se adauga faina.Se framanta totul bine pana rezulta un aluat legat,omogen,potrivit de tare.Va fi lipicios din cauza siropului de zahar.Se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider peste noapte.
A doua zi se intinde aluatul pe masa de lucru in foaie de 0,5 cm.Aluatul se va intinde destul de greu pentru ca e rece.Daca se incalzeste,devine lipicios.Se decupeaza formele dorite,se pun in tava unsa cu ulei si se dau la cuptor.Sunt gata cand cresc frumos si devin aurii.Din cauza amoniacului,in timpul coacerii, va mirosi intepator in bucatarie.
Dupa ce s-au racit turtele se glazureaza.Se face o glazura din cele 3 albusuri batute spuma cu 250gr zahar, zahar vanilat si un pic de zeama de lamaie.
Se adauga colorant alimentar si se decoreaza dupa imaginatia fiecaruia.Se pot adauga bilute sau ornamente colorate.
Dupa ce se usuca glazura,se pastreaza in cutii inchise,astfel turtele vor ramane moi.
Daca nu doriti sa va jucati cu formele si culorile,se pot faca mici bile din aluat, care se coc. Cand sunt gata,glazura alba se pune intr-o punga si se adauga turta dulce.Se scutura puternic punga,astfel glazura se imparte pe toate turtele,dar neuniform.Se scot din punga si se lasa sa se usuce glazura.
Pentru a diversifica,se poate face si o glazura de ciocolata in care se imbraca turtele.Se topeste 100 gr ciocolata amaruie cu 50 ml lapte,se omogenizeaza,se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc.Se dau turtele prin aceasta glazura.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!