luni, 27 iulie 2015
Lecso cu carne de porc
Lecso este o mancare ungureasca foarte simpla si picanta,cu puternice arome rustice de ceapa,ustroi,ardei si rosii .Cum la noi in Ardeal influenta maghiara si-a lasat amprenta si in gastronomie,aceasta mancare a devenit un preparat traditional si la noi.
Exista o mare varietate de lecso,toate avand la baza ceapa,ardeii,rosiile si nelipsita paprika.Lecso seamana foarte mult cu ratatouille francez sau peperonata italiana.La noi,similarul ar fi ghiveciul.Se regaseste si in tari ca Cehia,Polonia,Austria,Slovacia.In unele locuri se pune si pe iarna in borcane,ca baza pentru mancaruri.
Lecso se poate face cu cartofi,orez sau tarhana (tarhonya),cu carne sau carnati (lecsokolbasz).La fel,se poate pregati cu costita,bacon sau cotlet de porc afumat.Sunt multe feluri de lecso,cam cate bordeie,atatea obicee,dar gustul sau e unic.
Pentru a pregati baza de lecso perfecta,trebuie sa se faca untura din costita afumata.Aceasta va inlocui uleiul in care se vor cali ingredientele.Pentru un gust deosebit.lecso se prepara in bogracs (bogracslecso).Bogracs insemana "castron pentru mancaruri deasupra vetrei" si conserva traditiile populare ale ciobanilor obligati sa pregateasca mancaruri consistente departe de casa.
Am pregatit si eu traditionalul lecso,asa cum il facea mama mea cu ani in urma.Pregatit la ceaun,aromele copilariei au inundat curtea.
Ingrediente:
100gr costita sau slanina afumata,500gr ceapa,1kg ardei gras si kapia,1kg pulpa de porc,500gr rosii,4-5 catei de usturoi,2lingurite boia dulce sau iute,sare,piper.
Mod de preparare:
Se face un foc zdravan deasupra caruia se pune ceaunul.Slanina se taie cuburi si se pune in ceaunul incins sa se topeasca.Se adauga ceapa tocata si se caleste pana devine sticloasa.Se adauga carnea taiata cuburi,usturoiul taiat felii si se caleste pana isi schimba culoarea.Ardeii se taie rondele si se adauga in ceaun.Se tin pe foc cam 15 min.amestecand cu lingura sa nu se arda.Se adauga boiaua si se potriveste de sare si piper.Rosiile se taie felii si se adauga peste mancare.Se lasa sa fiarba pana scade din zeama lasata de rosii.
Mancarea trebuie sa fie scazuta.
Daca se face fara carne,se serveste ca atare,cu smantana si ardei iuti sau ca garnitura langa fripturi.Este foarte gustos si adoua zi,rece,servit pe felii de paine de casa.
Lecso cu carne se serveste simplu,sau cu diferite garnituri:orez,mamaliga,tarhana,cus cus.
Dupa cum ati putut observa,la acesta macare,aroma dominata e cea de ardei si rosii.Nu se folosesc alte arome cum ar fi;cimbrul sau foile de dafin care i-ar deturna aroma autentica.
Am facut aceasta reteta ca raspuns al provocarii Traditie si gastronomie romaneasca lansata de Gina Bradea.Tema acestei luni a fost: Mancaruri/Tocanite din legume cu sau fara carne. Este un preparat care se facea des la noi in casa,mai ales vara.Il fac si eu si e apreciat pentru gustul si savoarea sa.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!