vineri, 31 iulie 2015
Parada traditie si gastronomie romaneasca - iulie 2015
A trecut si luna iulie,fara ploi,dar cu canicula si temperaturi aduse la extrem,de nu-ti venea sa deschizu aragzul pentru nimic in lume.Si totusi,prietenele si colegele mele bloggerite au facut efortul de a gati delicioase tocanite si mancaruri pentru a se incadra in tema provocarii Traditie si gastronomie romaneasca initiata de Gina Bradea.
Am uitat sa va spun ca eu am fost "capul rautatilor" si,ca gazda.am propus pentru luna aceasta ca tema Tocanite/mancaruri cu sau fara carne.M-am gandit la faptul ca fiind vara,suntem inconjurati de multe legume si vredeturi,deci,de ce sa nu profitam la maxim de acest lucru?Zis si facut! Fetelor,se pare ca le-a placut tema pentru ca au raspuns cu entuziasm provocarii chiar daca a fost si perioada concediilor.S-au prezentat delicioase preparate traditionale,din diverse zone ale tarii.
Dar sa vedem mai concret despre ce e vorba.
Din Bihor,Sidonia Toncean ne aduce o minunata Tocanita de pui cu ciuperci si galuste,o mancare santoasa,ca la bunica,de sa te lingi pe degete.A imbogatit-o cu smantana si zice ca e cea mai buna tocanita mancata vreodata.O credem:)
O Tocana de ardei copti si costita afumata ne-a adus Maria Udrea din Muntenia,careia ii plac mancarurile taranesti.O mancare cu iz de copilarie,de care-si aminteste cu drag.
Maria a tinut sa ne mai arate o Tocana taraneasca de pui cu ceapa,inca o mancare care ii aminteste de copilarie,de vremea cand bucatele se preparau cu produse curate,naturale din gradina proprie.
O munteanca la fel de harnica este si Cristina Iuliana Pana care a pregatit o Mancare de castraveti murati cu carne de porc.Interesanta reteta,veche de cand lumea,iar Cris a pregatit-o cu mult drag.
Totodata,ne-a obisnuit ca in fiecare luna sa ne aduca intr-un articol traditiile si obiceiurile lunii in curs.Iata ce ne spune despre luna iulie : http://panacris.blogspot.ro/p/traditii-romanesti.html Frumos!
Draga Gina Bradea,initiatoarea acestui proiect,modoveanca prin nascare,a venit cu o Tocanita de vita cu ardei si ciuperci,o mancare plina de savoare,special pentru gurmanzi.
Munteanca desavarsita,nu a vrut sa lipseasca nici luna asta de la provocare si, in ciuda caldurii,Simona a pregatit un Ghiveci de legume ,o bunatate! De ghiveci nici eu nu ma satur niciodata.:)
Am contribuit si eu la aceasta parada cu un Lecso cu carne de porc,o reteta traditionala din Crisana dar cu influente unguresti.
Lili a sfidat caldura si a incins ceaunul,pregatind o Tocanita de pulpe la ceaun de sa te lingi pe degete.
Cu ceva intarziere,dar niciodata nu e prea tarziu,Elena Bite a pregatit o Tocanita de ficatei de sa te lingi pe degete.
Dupa cum se vede,nu sunt multe participante,dar toate au venit cu retete care amintesc de istoria si trecutul gastronomic al poporului nostru.Multumesc pentru participare si astept in continuare alte provocari.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!