Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 13 august 2015

Gomboti cu prune





                       Azi am avut o surpriza placuta.Emilia m-a asteptat cu gomboti cu prune.Au fost cei mai gustosi gomboti mancati vreodata.I-a facut dupa reteta mamei mele si au fost nemaipomeniti,asa ca m-am hotarat sa va impartasesc si voua reteta.Este o reteta veche,de ani de zile,dar azi,ca niciodata,au fost cei mai buni gomboti.Se zice ca mancarea facuta de altcineva intotdeauna e mai buna.Nu stiu,probabil,dar eu azi am fost rasfatata.



                        Ingrediente:
                     600gr cartofi,200gr faina,150 gr zahar,un praf sare,un praf scortisoara,500gr prune,5-6 ling pesmet.



                     Mod de preparare:
                  Cartofii se fierb in coaja.Dupa ce s-au fiert,se curata de coaja si se paseaza.Se pot zdrobi cu presa pentru piure sau se pot da pe razatoare.Cartofii se amesteca cu faina rezultand un aluat mai moale care se lasa cateva minute sa se odihneasca.
                 In acest timp se pregatesc prunele.E de  preferat sa se prepare cu prune bistrite pentru ca sunt mai carnoase,nu sunt foarte mari si nu sunt asa zemoase.Prunele se spala si se pocnesc in doua,eliminand samburele.
                 Intr-un vas mai incapator se rumenste pesmetul in putin ulei.Cand capata o culoare aramie,se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul si praful de scortisoara.
                 Pe masa infainata se intinde aluatul in foaie groasa de 1 cm apoi se taie patrate potrivit de mari.In fiecare patrat se pune o jumatate de pruna in care s-a pus un pic de zahar amestecat cu scortisoara.Se formeaza bile sferice,cat se pote,de aceeasi marime.
               Intr-un vas mai mare se pune apa la fiert cu un praf de sare.Cand clocoteste,se adauga gombotii,cu grija sa nu se sparga.Dupa ce gombotii se ridica la suprafata,se mai lasa 5 min sa fiarba apoi se scot cu o strecuratoare si se dau prin pesmetul prajit.
               Sunt deliciosi calzi,dar si reci.