marți, 19 ianuarie 2016
Pavlova cu portocale caramelizate si dulceata de trandafiri
Pavlova a fost creata in cinstea balerinei rusoaice Anna Pavlova,in timpul turneului acesteia in Australia.Desertul trebuia sa fie usor si delicat ca o balerina,astfel este compus dintr-o bezea,frisca batuta si fructe.Bezeaua crocanta la exterior si moale in interior alaturi de frisca si fructe fac din acest desert un adevarat deliciu.
Avand cateva albusuri in congelator m-am gandit ca e perfect pentru aceasta prajitura.Am luat aceasta hotarare citind provocarea lunii ianuarie a Cutiei misterelor.Luna aceasta gazda este Simona Georgescu.Ea a pus in cutia misterioasa urmatoarele ingrediente: ghimbir,legume verzi,carne de pasare,oua,branzeturi,un ingredient din trandafiri (dulceata,petale,apa de trandafiri) scortisoara,migdale,iar vedeta acestei luni este portocala.O combinatie minunata,din care pot iesi retete delicioase.Eu m-am oprit la acest tort,chiar daca nu am folosit doar cateva din ingrediente.
Ingrediente:
8 albusuri,400 gr zahar,un praf sare,2ling otet,cateva linguri de dulceata de trandafiri,1 portocala,50ml apa,5 ling zahar,500ml smantana pentru frisca.
Mod de preparare.
Albusurile,pentru ca sa se bata bine,trebuie sa fie la temperatura camerei.In primul rand se da drumul la cuptor,pentru ca secretul acestei prajituri consta in coacerea bezelei.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.Pe aceasta se traseaza un cerc pentru a ne putea orienta cand vom pune bezeaua,sa rezulte o foaie rotunda.Se poate pune inelul unei forme de tort care se va umple cu bezea,apoi se scoate inelul,pentru a obtine forma rotunda,ca de tort.
Intr-un vas se pun albusurile,se adauga sarea si se mixeaza pana se obtine o spuma tare si lucioasa.Zaharul se adauga treptat,lingura cu lingura.Nu se pune urmatoarea lingura de zahar pana nu s-a topit cel pus anterior.La urma se adauga otetul si se mixeaza in continuare.Bezeaua trebuie sa fie tare,sa nu curga din vas,sa fie lucioasa si aerata.
Se ia din compozitie lingura cu lingura si se pune in tava,in forma rotunda,ca de tort.Se da totul la cuptor.In acest moment se micsoreaza flacara cuptorului la treapta cea mai mica.Neavand cuptor cu ventilatie,eu am lasat usa acestuia intredeschisa.Se tine la copt 1-2 ore,in functie de cuptorul fiecaruia.Eu am tinut bezeaua o ora si jumatate.Temperatura nu trebuie sa fie mare,100-150 grade pentru ca bezeaua trebuie mai mult sa se usuce decat sa se coaca.Trebuie sa aiba la exterior o crusta tare,crocanta,iar la interior sa fie moale.Nu trebuie sa-si schimbe culoarea.Bezeaua va ramane alba.
Cand e gata,se stinge cuptorul si se lasa sa se raceasca in cuptor.
Din cei 50ml apa si 5 ling zahar se fierbe un sirop.Cand incepe sa se ingroase,se adauga feliile de portocala.Se lasa sa fiarba pana capata un aspect caramelizat.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Intre timp,se bate frisca.Daca smantana nu este indulcita,se poate adauga zahar,desi,din cate am citit,la reteta originala frisca nu s-a indulcit,fiind foarte dulce bezeaua.
Bezeaua se unge cu un strat foarte subtire de dulceata de trandafiri.Peste acesta se pune frisca batuta.
Se decoreaza cu feliile de portocala caramelizate si dulceata de trandafiri.
Se da totul la rece pana in momentul servirii.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!