luni, 24 octombrie 2016
Placinta cu gutui
Este o placinta dulce-acrisoara,cu aroma de scortisoara si vanilie.Foarte pufoasa si aromata,este deliciul unui weekend de toamna.
Cu aceasta reteta particip la provocarea Mistery box challenge gazduita luna aceasta de
Iancu Lubita.Initiatoarea acestei minunate provocari este Cerasela Badr El-Din care ne-a dat cateva ingrediente de baza cu care,impreuna cu ingredientele date de gazda sa cream o reteta in care sa straluceasca ingredientul vedeta.Iata ce a pus in cutie Lulu: oua,branzeturi,lactate,orez sau paste fainoase,lamai sau portocale,nuci,alune,biscuiti,rahat,cacao,apa de flori de portocal,carne de pui,iar vedeta lunii este gutuia.
Mi-ar fi placut sa fac ceva mai elborat,dar ,la noi,gutuile sunt o raritate anul acesta.Abia am gasit 1,5 kg pentru placinta asta.N-as fi vrut sub nici un chip s-o dezamagesc pe Lulu,neparticipand la provocare.
Ingrediente:
Aluat:300gr faina,200gr unt,1ling zahar,zahar vanilat,8ling apa rece,un praf sare
Umplutura:1,5 kg gutui,200 gr zahar,zahar vanilat,un praf scortisoara,zeama de lamaie,zeama de la o portocala,50 gr unt, 100gr nuci,4 ling amidon.
Mod de preparare:
Faina se amesteca cu zaharul,sarea,zaharul vanilat.Se adauga untul rece,taiat cubulete si se framanta pana rezulta o compozitie nisipoasa.Treptat se adauga apa,pana aluatul incepe sa se lege.Aluatul astfel obtinut se infasoara in folie alimentara si se tine o ora la frigider.
In acest timp se prepara umplutura.Gutuile se curata de coaja si de cotor,apoi se taie cuburi.Pe masura ce se taie se stropesc cu zeama de lamaie,sa nu se oxideze.Se pun intr-o cratita cu zaharul,zaharul vanilat si zeama de portocala si se fierb pana incep sa se inmoaie.Se opreste focul si se adauga amidonul si scortisoara.Nucile se taie grosier si se adauga in compozitia de gutui.
Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua:o parte mai mare si una mai mica.Placinta se coace intr- forma cu pereti detasabili.Astfel,din partea mare de aluat se intinde o foaie care va acoperi baza si peretii formei.Se toarna gutuile,iar deasupra se presara cele 50 gr unt taiat cubulete.Din partea mica de aluat se intinde o foaie cu care se acopera placinta.Marginile celor doua foi se lipesc intre ele.
Se da totul la cuptor pana placinta e frumos rumenita deasupra.Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se lasa in forma sa se raceasca.Se scot marginile formei si se muta placinta pe un platou.Se mai lasa sa stea o ora,apoi se taie si se serveste.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!