Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 2 aprilie 2017

Cum vopsim ouale de Pasti?





                     Cu toate ca traditia spune ca ouale de Pasti sunt rosii,orice gospodina isi doreste sa aiba oua cat mai frumos colorate.Astfel,metodele de vopsire a oualor s-au inmultit de la an la an.
                      Incondeierea oualor este o metoda traditionala care presupune desenarea unor modele pe oua cu ceara.Este necesara detinerea unui condei special cu care se face aceasta operatie,iar ouale trebuie sa fie cu coaja alba.Dupa relizarea modelelor cu ceara,ouale se cufunda in vopsea.Ceara se va topi,iar pe ou va ramane modelul incondeiat.
                       In comert exista nenumarate vopsele pentru oua: culori pastelate,sidefate,cu aplicatii 3D,folii autocolante cu diferite modele care se aplica pe oua.Se pot alege vopsele sub forma de praf sau lichide.
                     Ouale fierte tari,se cufunda in vopseaua diluata in apa si otet si se tin pana se coloreaza.Daca vreti o culoare mai intensa,le tineti mai mult,iar pentru culori mai pale,mai putin.



                         Dupa acest principiu se pot colora ouale in doua culori sau in dungi.Oul se pune intr-o lingura si se cufunda pe jumatate in vopsea.Dupa ce s-a colorat,se intoarce si se cufunda cu cealalta parte in alta culoare.Astfel,vom avea oua in doua culori.
                         Pentru a avea oua in dungi,se cufunda oul in vopseaua cea mai deschisa dupa care se cufunda treptat,cate putin in alte nuante de vopsea pana e cuprins tot oul.
                          Pentru a avea oua cu diferite modele de flori sau frunze,pe ouale fierte se aplica diferite frunze sau flori.Pentru a le fixa,se infasoara in fasii de ciorap de nailon si se leaga.Ouale astfel pregatite se introduc in vopsea.Dupa colorare se scoate ciorapul si frunzele.


                       Cine nu doreste vopselele chimice din comert,poate opta pentru produsele naturale pentru a colora ouale.Asfel se pot folosi:
                  - coji de ceapa pentru culoarea galben-maro
                  - turmeric pentru galben
                  - sfecla rosie pentru rosu
                  - varza rosie pentru albastru
                  - afine pentru violet
                  - urzici sau spanac pentru verde
                 
                       In acest caz,ouale se fierb impreuna cu ingredientele aproximativ 20 min.
                       Pentru a avea un luciu placut,ouale vopsite se ung cu putin ulei.