Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 24 iunie 2017

Ardei umpluti






                 Este o mancare banala,pe care o face toata lumea.Fiecare cu reteta sa,dupa gusturile si obiceiurile proprii.Eu vin cu reteta mea mostenita de la mama,poate va placea si altor gospodine.
                 Ardeii umpluti sunt "sarmalele verii" pentru ca se fac vara,cand e sezonul ardeilor,iar umplutura e aceeasi ca la sarmale.


                      Ingrediente:


                12-14 ardei grasi nu prea mari,800gr carne tocata,1/2 pahar orez bob rotund,sare,piper,cimbru,patrunjel verde,1 ceapa,500ml bulion,1 ling.zahar,1 ling faina,1 lingurita boia dulce.



                    Mod de preparare:
             
             Se aleg ardei grasi  mai mici,nu prea mari.Se curata bine de cotoare si se seminte.
             Carnea tocata se pune intr-un bol.Se poate folosi orice fel de carne tocata: de vita,de porc,pui,curcan sau amestec vita-porc.Ceapa se curata, se toaca marunt si se adauga peste carne.Se adauga si orezul,apoi se codimenteaza cu sare,piper,cimbru,patrunjel verde tocat marunt,boia dulce.Se amesteca totul bine pana rezulta o pasta omogena.Cu aceasta pasta se umplu ardeii.Se indeasa bine,dar nu se umplu complet pentru a lasa loc orezului care se umfla la fiert.
             Ardeii astfel umpluti se aranjeaza intr-o cratita.Se toarna bulionul si se completeaza cu apa pana sunt complet acoperiti.Se acopera cratita cu un capac si se da la foc mic.Se tin astfel 1 1/2 - 2 ore.Inainte de a opri focul se potriveste sosul se sare si se adauga o lingurita de zahar.
           Lingura de faina se amesteca cu boiaua si se subtiaza cu un pic de apa pana rezulta un sos mai subtire.Se toarna peste ardeii din cratita si se misca cratita pentru a se omogeniza.Se mai lasa sa dea 2 clocote,apoi se stinge focul.