miercuri, 18 octombrie 2017
Zacusca de vinete
Aceasta reteta de zacusca de vinete este reteta mamei mele.O fac in fiecare an pentru ca e foarte gustoasa,se pastreaza bine si ne place foarte mult.
Zacusca de vinete este o lucrare laborioasa care consuma mult timp si energie,dar merita efortul.Unii prefera s-o faca cu ardeii cruzi,dar gustul ardeilor copti da o savoare placuta zacustii.La fel,unii prefera sa adauge in zacusca de vinete si zarzavat: morcovi,patrunjel.Ramane la latitudinea fiecaruia,eu prefer reteta mamei,doar cu vinete si ardei.
Ingrediente:
5kg vinete,3kg ardei kapia sau gogosari,1 kg ceapa,1l bulion,4-5 foi de dafin,sare,piper,boabe de piper,1 l ulei
Mod de preparare:
Mai intai se coc ardeii si vinetele.Ardeii copti se presara cu sare si se acopera cu un capac.Se lasa astfel sa stea pana se racesc.In felul acesta se vor curata mai usor de pielita.In acest timp se curata vinetele si se pun in strecuratoare la scurs.
Se curata si ceapa si se da prin masina de tocat impreuna cu ardeii curatati de cotoare si seminte.Se pune si zeama acestora pentru ca da un gust deosebit zacustii.Vinetele se toaca sau se trec si ele prin masina de tocat.
Se pune totul intr-o cratita mare,larga,se adauga bulionul,uleiul,foile de dafin si piperul boabe.Se potriveste de sare si piper si se pune sa fiarba la foc foarte mic.
Trebuie mestecat tot timpul pentru ca stropeste foarte tare cand incepe sa fiarba si se prinde de fundul cratitei.
Se fierbe astfel 1-2 ore,pana scade putin,iar uleiul se ridica la suprafata.Asta e semnul ca zacusca e gata.
Fierbinte,se pune in borcane curate,sterilizate.Se inchid ermetic si se pun in paturi pana se racesc complet.Apoi se eticheteaza si se pastreaza in camara.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!