Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 11 februarie 2018

Prajitura cu foi si crema caramel







                     Este o reteta simpla,cu foi cu amoniac,din aluat fraged si aromat.Acesta se lucreaza usor,rezultand patru foi care se pot umple,la alegere,cu diferite creme de unt,frisca,branza,smantana sau chiar cu gem.Eu am ales o crema simpla,fara oua,cu zahar ars si unt.
                     Prajitura cu foi si crema caramel este usoara,savuroasa,spornica si usor de facut.
                     Cautand o reteta cat mai exacta,m-am oprit la indicatiile Oanei Igretiu  de la Savori Urbane,atat pentru foi,cat si pentru crema.


               



                       Ingrediente:

                 Foi: 2 oua,200gr unt,,200ml  smantana,200gr  zahar,1,5plic  amoniac,800gr faina,sare,vanilie .
                 Crema: 300gr zahar,500ml lapte,50gr amidon,350gr unt,un vf sare,vanilie
                 Glazura: 100gr ciocolata.1 ling ulei,50 ml lapte

                       Mod de preparare:

                 Foile se pot face si cu cateva zile mai repede,pentru ca stau fara probleme.
                 Intr-un bol se amesteca zaharul cu untul,sarea si vanilia.Se adauga ouale si smantana si se amesteca bine.Amoniacul se stinge in 2 ling lapte si se adauga la compozitie.Faina  se adauga treptat,framantand,pana rezulta un aluat neted,nelipicios,potrivit de tare. Se lasa sa se odihneasca pe masa cateva minute,dupa care se imparte in patru parti egale.
                  Oana recomanda sa se cantareasca aluatul,pentru a obtine foi cat mai egale.Si are dreptate,ochiul te poate insela.


                   Fiecare bucata se intinde in foaie de marimea tavii  pe care se coc (25x35 cm).Se coc pe dosul tavii,dar la fel de bine se pot coace si in tava tapetata cu hartie de copt.


                     Inainte de a-l baga la cuptor,se inteapa aluatul cu o furculita.
                     Dupa coacere se lasa sa se raceasca pe un gratar.Se pot pastra mai multe zile,cu hartie de copt intre ele.
                     Pentru crema,amidonul se subtiaza cu laptele.
                     Intr-o craticioara se pune zaharul la caramelizat.Se lasa pana capata o culoare brun,fara sa se arda prea tare.In acest moment se toarna laptele cu amidonul si se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul si crema incepe sa se ingroase.Trebuie sa aiba consistenta unei smantani.Se ia totul de pe foc si se lasa la racit.
                      Cand e complet rece,se spumeaza untul,apoi se adauga,lingura cu lingura,crema de caramel,mixand in continuare.
                       Cu crema astfel obtinuta se umplu foile.Deasupra se pune o scandura cu o greutate pentru a presa foile.Se lasa asfel pana a doua zi cand se face glazura.
                       Ciocolata cu laptele si cu uleiul se pun pe foc pana se topeste si rezulta o compozitie cremoasa.Se toarna calda peste prajitura si se lasa la rece sa se intareasca.
                        Acum, prajitura cu foi si crema caramel se poate portiona pentru servire.