O reteta ieftina, din cele mai banale ingrediente, dar rezultatul este fabulos. Bunicile si mamele noastre le faceau des, mai ales in perioada postului, umplute cu varza acra calita sau cu cartofi, dar se pot face si de dulce, umplute cu branza sarata cu marar sau cu branza dulce. Se pot face si simple si se servesc ca atare sau unse cu gem. Sunt foarte versatile aceste placinte, cat despre gust... sigur au gust de copilarie.
500 gr faina, 1 cub mic de drojdie proaspata, 1 lingurita zahar, 300ml apa calduta, 1 lingurita sare, 50 ml ulei.
Mod de preparare:
Intr-un vas se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta, se amesteca bine si se lasa deoparte pana incepe sa faca basici.
In acest timp se pregateste faina intr-un vailing si se adauga sarea. Cand compozitia cu drojdie incepe sa se umfle, se rastoarna peste faina si se amesteca, la inceput cu o lingura. Cand aluatul incepe sa se lege, sa trece la framantat cu mana. Se framanta pana se obtine un aluat omogen. In acest moment se adauga jumatate din cantitatea de ulei si se framanata pana aluatul e complet omogen. Se unge deasupra cu un pic de ulei, se acopera cu un servet si se lasa la cald sa dospeasca pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a crescut, se rastoarana pe masa de lucru infainata si se face un sul mai gros care se imparte in 6-8 bucati egale. Se formeaza 6-8 bile care se lasa pe masa infainata si se acopera cu un servet. Se lasa stfel 15-20 min.
Dupa trecerea timpului, se ia fiecare bila si se intinde o foaie rotunda, mai mica, groasa de 0,5 cm. Se pune umplutura preferata in mijloc, se aduna marginile astfel ca sa se acopere toata umplutura si se aplatizeaza cu sucitorul. Daca nu se umplu, se lasa simple foile.
Se coc in tigaie antiaderenta, unsa cu un stop de ulei si incinsa bine. Se coace aprox. 2 min, apoi se intoarce pe cealalta parte. Cand se umfla ca o gogoasa, e gata si se scoate din tigaie. Se coc asa, pe rand, toate placintele.
Umpluturi :
Varza acra calita : Varza acra se spala in mai multe ape, apoi se scurge si se toaca marunt. Se pune o ceapa la calit si, cand devine translucida, se adauga varza. Se caleste pana nu mai lasa nici un pic de zeama si e moale. Se codimenteaza cu sare , daca e cazul si piper din belsug. Se lasa sa se raceasca si se umplu placintele.
Cartofi : Se pun la fiert 3-4 cartofi, in coaja. Dupa ce au fiert, se curata de coaja si se zdrobesc partial. Nu se face un piure, trebuie sa ramana si bucati de cartofi. Intr-o tigaie se caleste o ceapa. Cand e translucida, se adauga peste cartofi cu tot cu uleiul in care s-a calit. Se potriveste de sare si piper si se omogenizeaza totul.
Branza sarata: Branza telemea uscata se da pe razatoare. Se adauga o lingura de smantana si marar verde tocat marunt. Se amesteca totul bine.
Branza dulce: Branza dulce de vaci se amesteca cu zahar, zahar vanilat si putina coaja de lamaie. Daca e mai uscata, se adauga un pic de smantana, pentru cremozitate.
Placintele se servesc calde. Sunt bune si reci, dar nu apuca sa se raceasca pentru ca se mananca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!