Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 25 februarie 2024

Prajitura cu mere si bezea

 



                O prajitura binevenita oricand. Chiar daca are gust de toamna, si primavara, cu ultimele mere din camara se poate face o prajitura delicioasa. Este un desert ieftin, rapid, ideal pentru mesele in familie sau lanaga o ceasca cu cafea.




                        Ingrediente:

                Blat: 5 galbenusuri, 100 gr zahar tos, 200gr  faina, 1 praf sare, 100 ml ulei, 100ml lapte, 1 zahar vanilat, 1 praf de copt, coaja de la o lamaie.
                Umplutura: 1,5- 2 kg mere, 100 gr zahar, 30 gr amidon alimentar, scortisoara
                Bezea : 5 albusuri, 1 vf. sare, 150 gr zahar tos.


                     Mod de preparare:

                Mai intai se face umplutura. Merele se spala, se taie partile vatamate, daca sunt, si se dau pe razatoare. Nu e musai sa se curete de coaja. Razatura se stoarce bine in maini si se pune intr-o cratita antiaderenta. Se calesc pana scade toata zeama lor. Se adauga zaharul si se amesteca pana se topeste.  Cand nu mai e nici un pic de zeama in cratita, se astinge focul.  Se aromatizeaza cu scortisoara si se lasa sa se raceasca.
                Pentru blat, se bat galbenusurile cu sarea si zaharul pana isi dubleaza volumul. Treptat, se adauga uleiul, laptele si coaja de lamaie. La urma, se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt. 
                 Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil. 
                 Dupa aprox. 20 min. se scoate blatul si se intind deasupra merele amestecate cu amidonul. Se da din nou la cuptor pentru inca 30 min.
              Cu 10 min. inainte de a expira timpul, albusurile se bat spuma cu un varf de sare. Cand sunt tari, se adauga treptat zaharul. Se mixeaza pana zaharul e topit si rezulta o bezea ferma, lucioasa. 
               Se scoate tava din cuptor si se intinde bezeaua deasupra merelor. Se da din nou la cuptor pana bezeaua capata o culoare maronie deasupra. Se scoate  si se lasa la racit in tava.
               Cand e rece, se scoate din tava si se indeparteaza hartia de copt. Se portioneaza cu un cutit bine ascutit. 
               Se serveste cu multa pofta!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!