Este un tort fin si gustos compus din doua foi de pandispan, un blat de bezea cu alune, jeleu de coacaze negre si doua creme, una de vanilie si una de ciocolata. Texturi contrastante, gusturi si arome diferite se reunesc intr-un minunat tort.
Ingrediente:
Blat: 8 oua, 8 ling. zahar, 8 ling. faina, 1 vf. sare, 1 plic zahar vanilat
Bezea cu alune: 6 albusuri, 150 gr zahar, 20 gr amidon, 150 gr alune, 1 vf sare, 1 ling. otet
Crema de vanilie : 6 galbenusuri, 6 ling. zahar, 3 ling. amidon, 1/2 baton de vanilie, 500 ml lapte, 200 ml smantana pentru frisca
Jeleu de coacaze: 500gr coacaze negre proaspete, din compot sau congelate, 50 ml apa sau zeama lor, 100 gr zahar, 4 ling. amidon
Crema de ciocolata : 250 gr mascarpone, 200 gr ciocolata amaruie, 300 ml smantana pentru frisca.
Mod de preparare:
Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare, ca pentru bezea, cu un vf. de sare. Cand albusurile se tin de paletele mixerului, se adauga, treptat, zaharul si zaharul vanilat, mixand in continuare pana se topeste complet si rezulta o bezea ferma, lucioasa.
Se adauga galbenusurile amestecand usor cu o spatula. La urma se incorporeaza faina cu miscari lente, de jos in sus.
Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte. E gata cand scobitoarea cu care se inteapa blatul iese curata.
Se scoate blatul si se lasa la racit.
Se trece la foaia de bezea cu alune. Albusurile se bat spuma tare, cu un vf. de sare. Cand se tin de plaetele mixerului, se adauga zaharul, mixand in continuare pana se topeste complet. Se adauga si otetul.
Alunele se prajesc in tigaie si se toaca grosier cu un cutit. Se amesteca cu amidonul si se incorporeaza in compozitia de bezea.
Totul se toarna in tava in care s-a copt primul blat si se da la cuptor, cu ventilatie. E gata cand e frumos crescuta si are o culoare maronie deasupra.
Pentru jeleu, se fierb fructele cu zaharul si zeama sau apa. Amidonul se dizolva in doua linguri de apa din cantitatea necesara si se adauga peste fructe. Se fierbe pana compozitia se ingroasa ca o budinca. Se da la rece.
Crema de vanilie se face fierband galbenusurile cu zaharul, laptele, vanilia si amidonul. Cand se ingroasa se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Rece, se amesteca cu frisca batuta.
Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se amesteca cu mascarpone. Frisca se bate si se amesteca cu crema de ciocolata si mascarpone.
Aranjare : Blatul de pandispan se taie in doua, pe orizontala. Pe o tava se pune o foaie de pandispan, peste care se intinde jeleul de coacaze. Deasupra se pune crema de vanilie si se acopera cu blatul de bezea cu alune. Peste acesta se intinde crema de ciocolata si se acopera cu a doua foaie de pandispan.
Se imbraca totul in frisca si se da la rece pana in momentul servirii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!