Imi amintesc si acum parfumul si aroma cozonacilor facuti de mama mea.Acum urmez reteta ei si incerc sa aduc in casa acelasi parfum.Parfum de bucurie,de sarbatoare,arome minunate.
Ingrediente:
1 kg faina,100-150 gr zahar tos,3 oua,4 ling ulei, 7 gr drojdie uscata,un praf de sare,1 ling zahar vanilat,coaja de la o lamaie si de la o portocala,350ml lapte.
Mod de lucru:
Drojdia de dizolva in 100 ml lapte caldut si se adauga 100gr faina.Se lasa 1 ora la dospit.
Intr-un vas se pune faina,se face loc la mijloc si se adauga maiaua,ouale batute,zaharul,uleiul,restul de lapte caldut,aromele.Se framanta bine pana rezulta un aluat nelipicios si elastic.Se muta aluatul pe masa de lucru si se continua framantatul.Trebuie sa avem un aluat lucios si elastic.Masa se unge cu ulei.Aluataul se pune inapoi in vas,se acopera cu un servet curat si se lasa 2 ore la dospit intr-un loc cald,ferit de curenti de aer, pana isi dubleza volumul.Se rastoarna aluataul pe masa de lucru unsa cu ulei si se imparte in parti egale,in funtie de cat de mari sunt tavile si cati cozonaci vrem sa facem.Eu am facut patru,deci am impartit aluatul in patru parti egale.Se intinde fiecare bucata de aluat in foaie de 1cm grosime si se unge cu umplutura.Se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei.Deasupra se unge cu ou batut.Se mai lasa o ora sa dospeasca apoi se da la cuptor pana se rumeneste.
Umplutura:
200gr nuca/mac macinate,150 gr zahar,100ml lapte.Nuca/macul se amesteca cu zaharul.Laptele se pune la fiert si cand incepe sa clocoteasca se toarna peste nuca/mac.Rezulta o compozitie cremoasa cu care se umplu cozonacii.In crema de nuca am adugat coaja de portocala,iar in cea de mac,coaja de lamaie.
Se mai poate umple cu rahat taiat cubulete, stafide,cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!