sâmbătă, 2 august 2014
Ciorba de fasole verde cu afumatura
Ciorba de fasole verde este o mancare tipic ardeleneasca datorita rantasului care se face.Sunt multe mancaruri care,in Ardeal,se fac cu rantas.Acesta consta in calirea unei cepe in ulei sau grasime,cu un pic de faina si boia.Se stinge cu apa si se toarna in mancare.Se adauga la sarmale,tocanite, mancarea de fasole uscata,ciorba de fasole verde.Mancarea e mult mai consistenta,astfel.In ziua de azi s-a eliminat din retete acest rantas pentru ca nu este foarte sanatos.Desi,daca ne gandim ca bunicii si strabunicii nostri au gatit asa.....Dar sa nu intram in polemica,sa vedem de ciorbita noastra.
Ingrediente:
1 kg fasole verde,2 morcovi,2 ceape mici,3-4 catei usturoi,100gr afumatura,1 ardei gras,3-4 rosii,sare,piper,boia,faina.
Mod de preparare:
Afumatura se taie cubulete si se caleste pe foc,fara ulei,pana se rumeneste frumos.Se adauga ceapa taiata marunt si se caleste pana devine translucida.Se adauga morcovii taiati rondele si ardeiul taiat felii.Se stinge cu apa,se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba.Cand clocoteste se adauga fasolea spalata,curatata si rupta in bucati.Cand fasolea incepe sa se inmoaie,se adauga rosiile decojite si taiate cubulete si usturoiul tocat.
Intr-o tigaie se caleste,in putin ulei,o ceapa pana devine translucida.Se adauga doua linguri de faina si una de boia.Se amesteca bine si se stinge cu putina zeama de fasole.Se toarna totul in ciorbita.Se mai da un clocot si se stinge focul.Acesta este renumitul rantas.Dupa cum am spus,se poate renunta la el.Ciorbita va fi la fel de savuroasa.
Se seveste cu smantana sau iaurt.Cine doreste,poate s-o acreasca cu putin otet.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!