Ca in fiecare an,pe 3 decembrie sarbatorim ziua Emiliei,,deci tortul festiv nu lipseste de la masa.Anul acesta am combinat crema de ciocolata cu cea de lapte si a iesit un tort minunat.Cu blat ciocolatos,insiropat din abundenta,a fost deliciul zilei.
Ingrediente:
Blat: 10oua,8 ling faina,10 ling zahar,2 ling cacao
Crema de ciocolata: 6 oua,12 ling zahar,2 ling lapte,500 ml smantana pentru frisca,100 gr ciocolata amaruie
Crema de lapte: 500 ml lapte,500 ml smantana pentru frisca.200 gr zahar,2 plicuri gelatina,1/2 baton vanilie
Glazura: 100 gr ciocolata,200 gr frisca,1 ling cacao
Sirop: 2 ling zahar,200 ml apa,esenta de rom
Mod de preparare:
Mai intai se face blatul.Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma,tare.Treptat se adauga zaharul mixand in continuare pana se topeste complet.Se adauga galbenusurile amestecand incet,de jos in sus cu o spatula.La urma se incorporeaza faina amestecata cu cacaoa,cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul dinainte incins.E gata cand,daca se inteapa cu o scobitoare,aceasta iese curata.Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema de lapte,se pune gelatina la hidratat in apa rece.Laptele se pune pe foc cu zaharul si batonul de vanilie.Cand zaharul s-a topit,se ia de pe foc si se lasa acoperit 5 min.sa se infuzeze vanilia.Se scoate batonul de vanilie si se adauga gelatina hidratata.Se amesteca totul bine si se da la rece,sa se inchege.
Cand laptele incepe sa se ingroase,se bate frisca si se adauga laptele.Se da din nou la rece,sa se intareasca.
In acest timp se prepara crema de ciocolata.Ouale,zaharul si laptele se bat pe foc cu telul pana isi dubleaza volumul si se obtine o compozitie aerata si groasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele.Se amesteca si se lasa sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit se bate frisca si se adauga compozitia de oua amestecand pana se omogenizeaza.
Blatul se taie in trei,pe orizontala si se insiropeaza cu siropul rece.Pentru aceasta,se caramelizeaza cele 2 ling de zahar si se sting cu apa.Se lasa sa fiarba pana se topeste caramelul,se adauga esenta de rom si se stinge focul.
Pe foaia de la baza se pune crema de ciocolata, se acopera cu a doua foaie peste care se pune crema de lapte.Se acopera cu a treia foaie peste care se toarna glazura,care este,de fapt,un ganaj de ciocolata.
Frisca se pune pe foc si se lasa pana incepe sa fiarba.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucati.Se amesteca bine pana se omogenizeaza,apoi se adauga cacaoa.Se lasa putin sa se racoreasca,apoi se toarna peste tort.
Pentru decor,am oprit cateva linguri din ambele creme.Partea laterala a tortului l-am imbracat in crema de lapte,iar deasupra am decorat cu crema de ciocolata, bezele si ornamente de zahar.
Se da totul la frigider pana in momentul servirii.
La multi ani,Emi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!