Imi place sa fac fripturi din orice fel de carne si sa nu ma zgarcesc la ele cu condimentele si ierburile aromate.Majoritatea ierburilor aromate le cultiv eu,in ghivece sau in gradina,iar la momentul potrivit le culeg si le usuc.Prefer sa-mi fac eu singura amestecurile de ierburi si condimente si asta se simte si se cunoaste in gustul si aroma fripturilor si a mancarurilor.
La fel este si aceasta friptura din cap de piept de porc.Frageda, suculenta,bine condimentata si aromata,carnea pica de pe coaste si se topeste in gura.
Ingrediente :
1kg cap de piept de porc adica coaste cu multa carne pe ele,sare,piper,1 ling cimbru macinat,1 lingurita chimen macinat,1 lingurita boia dulce,1 lingurita boia iute,5-6 catei de usturoi
Sos Barbeque BBQ : 500 gr pasta de rosii,1 ceapa,4-5 catei de usturoi,2 ling ulei de masline,1 crenguta cimbru,2-3 foi de dafin,1 lingurita chimen, 2 ling zahar,2 ling miere,100 ml otet balsamic,100 ml apa,2 lingurite boia afumata,2 lingurite boia iute,sare,piper.
Mod de preparare:
Usturoiul se piseaza si se amesteca cu restul ingredientelor.Cu acest amestec se unge bine cartea pe toate partile.Se infasoara in folie de aluminiu si se tine astfel ,la rece,1- 2 ore,ideal pana a doua zi.
Se scoate carnea cu 2-3 ore mai inainte de a o pregati si se lasa la temperatura camerei.Intr-o tava se pune un pic de apa si se aseaza carnea infoliata.Se da totul la cuptor,la foc mic.Nu se umbla la ea aproximativ 2 ore.In acest timp se pregateste sosul BBQ.
Sunt o sumedenie de sosuri in comert,dar eu prefer sa le fac in casa.In primul rand e pe gustul meu si stiu ce ingrediente adaug.Fara glutamati si conservanti.Bineanteles,proportiile ingredientelor pot varia in functie de gusturile fiecaruia.La fel se mai pot adauga alte ierburi aromate sau condimente dupa preferinte.
Ceapa tocata marunt se caleste in ulei.Se adauga si usturoiul pisat si se lasa pana se inmoaie.Se stinge totul cu pasta de rosii.Se adauga si restul ingredientelor si se lasa sa fiarba,la foc mic,pana sosul se ingroasa si incepe sa scada.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca,apoi se trece totul prin sita.
Dupa doua ore,se scoate friptura si se dezveleste din folie.Se unge cu sosul obtinut,iar restul se toarna in tava.Se da totul ,din nou,la cuptor,tot la foc mic.
Se tine astfel inca 2 ore,ungand din cand in cand carnea cu sosul din tava.
Coastele ies singure,iar carnea este moale,frageda,suculenta si aromata.Impreuna cu sosul,se topeste in gura.
Se serveste cu piure de cartofi sau pilaf alaturi de o salata de sezon.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!