Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 7 mai 2019

Melci cu fructe uscate si rahat

 




                      Am facut acesti melci dupa reteta vieneza a melcilor cu nuca , Nuss-Schneken.Sunt facuti din aluat foietat dospit.Sunt fragezi si pufosi,cu o aroma minunata de unt.In reteta originala umplutura este nuca,eu neavand,i-am umplut cu rahat si fructe uscate.Si asa sunt minunati,dar cu nuca cred ca sunt un vis.Sigur voi repeta reteta si ii voi face si cu nuca.



                        Ingrediente:

                    Aluat :1kg faina,600 ml lapte,200 gr zahar,50 gr drojdie,8 galbenusuri,100 gr unt,zahar vanilat,coaja de lamaie,sare.
                    Pentru uns: 400 gr unt 85% grasime
                    Umplutura: 500 gr rahat,300 gr fructe uscate,coaja de portocala
                    Glazura: 1 borcan 400 gr gem de caise  + ou pentru uns deasupra.




                        Mod de preparare:

                   Intr-un bol se amesteca drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza.Se adauga o lingura de faina si laptele caldut.Se amesteca bine si se lasa deoparte,la cald,sa se activeze drojdia.
                   In aceste timp se pregatesc restul ingredientelor.Fructele uscate se pun intr-un bol si se toarna lapte peste ele, sa se inmoaie.Untul se topeste si se lasa la racit.
                    In vasul in care se va framanta aluatul,se pune faina,sarea,zaharul,zaharul vanilat,galbenusurile si se rade coaja de la o lamaie.Cand amestecul de lapte si drojdie incepe sa faca basici deasupra,se toarna peste ingredientele din vas.Se amesteca totul cu o lingura,iar cand incepe sa se lege aluatul,se toarna untul topit si se framanta cu mana.Daca aveti robot de bucatarie,mai bine,il puneti pe el la treaba.
                   Se framanta bine,pana rezulta un aluat elastic,putin mai moale ca cel de cozonac.Se acopera cu un servet si se lasa la dospit.
                     Cand si-a dublat volumul,se rastoarna pe masa  si se intinde putin cu sucitorul intr-o foaie mai groasa.Se unge cu jumatate din cantitatea de unt pentru uns si se impatureste in patru,aducand spre mijloc marginile aluatului.Se lasa astfel sa stea 30 min,dupa care se intinde din nou,se unge cu restul de unt si se impatureste iar.Se lasa inca 30 min sa stea.Se mai repeta inca o data operatinea de impaturire,de data asta,fara  a mai unge aluatul.
                      Fructele uscate se scurg bine de lapte,iar rahatul se taie cubulete mici.
                      Se intinde o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 0,5 cm.Se presara rahatul si fructele uscate,apoi se rade coaja de portocala pe toata suprafata aluatului.Se ruleaza partea mai lunga,obtinand astfel un sul, care se taie in felii de 2 cm grosime,cu un cutit bine ascutit.
                       Se pun in tavi tapetate cu hartie de copt si se mai tin la cald 15 min.Se ung cu ou deasupra si se dau la cuptor.
                        Gemul de caise se pune la foc cu  zeama de portocala ( se poate folosi si zeama de lamaie).Cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se strecoara.Cu zeama obtinuta se glaseaza melcii calzi,scosi din cuptor.Se lasa sa se raceasca,apoi se servesc.
                        Sunt fragezi,moi,pufosi,aluatul dulce si aromat se desface in fasii.


3 comentarii:

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!