Demult nu am facut aceasta prajitura,mama ne-o facea mereu de Pasti sau de Craciun.Adora prajiturile cu nuca,dupa ea erau cele mai fine prajituri.De Pasti am facut-o si eu,rememorand minunatele momente petrecute impreuna cu mama in bucatarie,pregatind meniuri de sarbatoare.
Ingrediente:
Foi: 500 gr faina,250 gr zahar,100 gr nuci macinate,2ling miere,3 oua,1 vf.bicarbonat,sare
Crema: 750 ml smantana,200 gr nuci macinate,200 gr zahar,zahar vanilat,coaja de lamaie,2 ling amidon sau faina
Mod de preparare:
Din ingredientele pentru foi se face un aluat sfaramicios.Se framanta mai greu,dar,cu rabdare,va rezulta un aluat lipicios care se imparte in patru parti egale.Din fiecare parte se intinde cate o foaie subtire.Pentru a lucra mai usor,se intinde foaia direct pe hartia de copt.Este un aluat care se lucreaza mai greu,astfel va fi mai dificil de intins.Masa si suprafata aluatului se va presara tot timpul cu faina.
Cu tot cu hartia de copt se pun pe dosul tavii si se coc.Se coc destul de repede,atentie sa nu se arda.
Aceste foi se pot pregati si cu o saptamana inaine,pastrandu-se in camara,pe o tava,cu hartie de copt intre ele.Dupa copt se intaresc,dar se vor inmuia de la crema.
Pentru crema se fierbe smantana cu nuca,zaharul si coaja de lamaie,mestecand continuu.Se ia o lingura din compozitie si se subtiaza amidonul,apoi se toarna inapoi in cratita.Cand incepe sa se ingroase,se ia de pe foc.
Se lasa sa se racoreasca si se umplu foile.Deasupra se pune o greutate pentru a presa foile.
Se tine astfel pana a doua zi cand foile incep sa se inmoaie.Se ia greutatea si se pudreaza cu zahar pudra vanilat sau se face o glazura din ciocolata alba topita cu putin lapte.
Dupa ce s-a intarit glazura se indreapta marginile si se portioneaza.Este frageda,cremoasa si aromata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!