Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 21 februarie 2021

Varza a la Cluj






                          Varza a la Cluj este o reteta saseasca,nu prea are treaba cu Clujul. Este o mancare foarte consistenta, dar gustoasa. I se mai spne si "sarmale despaturate" pentru ca are exact aceleasi ingrediente ca sarmalele,doar ca nu se umplu foile de varza acra, ci se pun straturi alternative de varza tocata si carne cu orez. 
                          In reteta originala de varza a la Cluj ingredientele se gatesc separat,apoi se pun in straturi.Eu am preferat sa amestec carnea cu orezul calit si sa fac astfel straturile. Asa,se vor gati impreuna,iar gusturile si aromele se vor imbina,in mod placut.



                           Ingrediente:

                      1 kg carne tocata,200 gr orez,aprox.1 kg varza acra tocata marunt,1 ceapa,sare,piper,boia,cimbru,1 leg.marar verde,200 gr smantana, aprox.1 cana sos de rosii,cateva felii de sunca sau carnati afumati.

                      
                          Mod de preparare:

                     Varza se scoate din timp,se spala bine si se tine cateva ore in apa rece.
                     Ceapa se curata si se toaca marunt.Intr-o tigaie se pune un pic de ulei la incins si se caleste ceapa pana devine transparenta. Se adauga orezul spalat si se caleste impreuna cu ceapa,Se potriveste de sare si piper,se adauga boiaua si cimbrul.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Se amesteca cu carnea tocata si mararul tocat marunt.
                      In tava in care se va monta mancarea ( tava de friptura sau vas yena) se pun pe fund cateva felii de sunca sau carnati afumati. Peste acestia se intinde cam o treime din varza tocata,scursa bine de apa.Aceasta se acopera cu jumatate din carnea tocata. Deasupra se toarna jumatate din sosul de rosii.Se repeta iar straturile:1/3 varza tocata,carne,sos de rosii,iar deasupra se acopera cu restul de  varza tocata.
                     Se acopera vasul cu folie de aluminiu si se da o ora la cuptor la foc mic. Dupa o ora,se scoate si se ia folia jos. Se toarna smantana deasupra,se intinde pe toata suprafata si se mai da la cuptor pana incepe sa se rumeneasca . 
                     Se serveste calda.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!