Este o delicioasa prajitura cu foi din albusuri cu mac si nuca de cocos.Umplutura este o crema fina de vanilie,iar deasupra troneaza un jeleu de afine decorat cu ciocolata alba. Este o prajitura fina,gustoasa,aromata de care nu te saturi oricat de satul ai fi.
Ingrediente:
Foi : 10 albusuri, 200 gr mac,100 gr nuca de cocos, 1 cana zahar tos,2 cani faina,1 vf sare,zahar vanilat,1 praf de copt,coaja de lamaie.
Crema : 4 galbenusuri,200 gr zahar,500 ml lapte, 3 ling faina sau 30 gr amidon,vanilie,250 gr unt
Jeleu: 300ml zeama sau sirop de afine,200 ml apa,100 gr zahar,30 gr amidon
Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.Cand se tin de paletele mixerului se adauga zaharul si zaharul vanilat.Se mixeaza in continuare pana zaharul se topeste si rezulta o bezea ferma,lucioasa,care nu curge din bol.
Intr-un bol se amesteca faina,praful de copt,nuca de cocos,macul si coaja de lamaie. A -mestecul se incorporeaza in bezea incet, cu o lingura.
Compozitia astfel obtinuta se toarna in tava (25x35) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins in prealabil.Se coace pana trece testul scobitorii.Se scoate din tava si se lasa la racit.
In acest timp se pregateste crema. Galbenusurile se fierb cu zaharul, faina, laptele si vanilia amestecand mereu sa nu se prinda.Cand se ingroasa ca o smantana se ia de pe foc si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit complet,se amesteca cu untul spumat.
Eu pun afine la borcan pentru prajituri exact ca visinele.Astfel,am si fructe si sirop. La jeleu se poate folosi zeama din compot sau,daca aveti afine congelate,le puneti la fiet cu apa.Cantitatea de lichid trebuie sa fie 500 ml.Se adauga zahar in functie de cat de dulce vreti sa fie jeleul.Ale mele au avut zahar,deci nu am pus mult.Daca aveti afine din congelator se poate adauga inca 100 gr zahar.
Siropul se fierbe cu zaharul si amidonul pana se ingroasa ca o smantana.Se ia de pe foc si se adauga afinele.Daca se folosesc afine congelate,se fierb impreuna cu siropul.Se amesteca totul bine si se lasa la racorit.
Blatul se taie in doua,pe orizontala,rezultand doua foi.Se umplu cu crema de vanilie.Deasupra se toarna jeleul de afine racorit. Dupa ce s-a racit complet,se decoreaza cu ciocolata alba topita. Se da la frigider cateva ore,apoi se portioneaza in vederea servirii.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!