Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 28 noiembrie 2021

Babka - cozonac cu ciocolata si nuca

 





                    Babka este un cozonac impletit ce provine din comunitatile evreiesti din Polonia si Ucraina. Are o umplutura bogata nu numai de nuca,ci si de ciocolata. E la fel de pufos si aromat ca un cozonac traditional,dar e plin de ciocolata si nuca, iar modul cum e impletit ii da un aspect impresionant.
                  Modul de lucru al aluatului este acelasi ca la cozonacul traditional.doar ca timpii de dospire sunt mai mari, foarte mari, practic trebuie doua zile pana se finalizeaza. Chiar daca asteptarea e mare si pune rabdarea la incercare, merita aceasta asteptare pentru ca rezultatul final e unul mirific.



                      Ingrediente:

                 Aluat: 550 gr faina alba, 100 gr zahar, 50 gr drojdie, 4 oua, 150 gr unt moale,120 ml lapte, 1 vf sare, coaja de la o  lamaie, 1 zahar vanilat
                Umplutura : 100 gr ciocolata amaruie, 100 gr nuci tocate, 120 gr unt, 1 ling cacao, 50 gr zahar pudra
                 Sirop: 100 ml apa, 100gr zahar tos, 1 zahar vanilat


                     Mod de preparare:

              Se poate pregati manual,sau se poate pune mixerul la treaba. Rezultatul va fii acelasi,doar ca manual,efortul e mai mare. Ordinea amestecarii ingredientelor e aceeasi.
              Drojdia se freaca cu o lingura de zahar pana se lichefiaza. Se adauga laptele si se amesteca bine.
              Intr-un bol ( al mixerului) se adauga faina,zaharul,sarea,coaja de lamaie si vanilia. Se amesteca totul,apoi se adauga ouale, alternand cu laptele cu drojdie. Se amesteca (mixeaza) totul bine pana rezulta un aluat omogen. Daca e prea tare, se adauga un pic de lapte, iar daca e moale, un pic de faina.  Treptat,se adauga untul moale,topit si racit. Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen, nelipicios si elastic ce se desprinde de peretii vasului.
              Se unge un vas cu ulei,se pune aluatul si se acopera cu folie alimentara. Se da totul la frigider pana a doua zi ( minim 12 ore). Aluatul va dospi forte lent in acest timp.
              Pentru umplutura,se topeste ciocolata si untul,se amesteca bine,apoi se adauga zaharul,cacaoa si nucile.Se omogenizeaza totul si se lasa deoparte.
              A doua zi se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua. O parte se lasa in frigider pana se face primul cozonac.
              Se intinde o foaie cam de 1 cm grosime si de lungimea tavii in care se va coace. Pe ea se intinde jumatate din umplutura,apoi se ruleaza pe lungime. Se face si al doilea sul si se dau la frigider pentru o ora.



           Se scoate un sul,se pune pe masa infainata si se taie pe lung, unul din capete ramanand netaiat. Se ridica usor o jumatate de sul peste cealalta tinand mereu partea taiata in sus. Se repeta operatia pana la capat, formand o impletitura cu doua fire. La fel se procedeaza si cu al doilea sul.




                   Se pun in tavi de chec tapetate cu hartie de copt,se acopera cu un servet si se mai lasa o ora sa creasca la cald. Se dau la cuptor,la foc potrivit, 30-35 min. 
                    In timp ce se coc,se pregateste siropul. Se pune la fiert apa cu zaharul. Cand clocoteste,se ia de pe foc si se adauga vanilia. Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
                    Cand cozonacii sunt gata,se ung cu siropul rece ,apoi se scot din tavi si se lasa sa se raceasca pe un gratar. 
                  


                        Reci,se servesc cu multa pofta.



        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!