Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 29 decembrie 2022

Ciolan presat de casa

 



                   Ciolanul presat de casa este ideal sa se consume ca aperitv sau gustare, merge perfect la sandvisuri sau feliat pe platourile de aperitive pe mesele de sarbatori.
                   Se obtine prin fierberea ciolanului de porc. Fara gelatina sau alti aditivi, fara coloranti sau conservanti. Nu necesita o tehnologie speciala, trebuie doar rabdare ca ciolanul sa fiarba incet, pana se desprinde carnea de pe os.
                   Aspectul te trimite cu gandul la toba, iar modul de preparare, la racituri. Este undeva intre aceste doua preparate.
                     Se poate pregeti din ciolan proaspat de porc sau afumat. In cazul celui din urma, timpul de fierbere va fi mai mic.




                       Ingrediente:

                  1 ciolan de porc mai mare ( pana in 2 kg), 1 ceapa, 2 morcovi, 2-3 frunze de dafin, 1 lingurita boabe de piper, 3-4 catei de usturoi, sare, piper.


                        Mod de preparare:

                Ciolanul se pune intr-o oala mare impreuna cu ceapa, morcovii, foile de dafin, sarea si piperul boabe. Se toarna apa cat sa fie bine acoperit. Se pune pe foc si se lasa sa fiarba. Cand clocoteste se reduce focul. Se ia spuma formata deasupra si se lasa astfel sa fiarba incet. 
                  Dupa aproximativ 4 ore, cand carnea se desprinde usor de pe os, se ia de pe foc. Se scoate ciolanul si se dezoseaza. Carnea se taie fasii si, daca e nevoie, se adauga sare,piper si usturoiul zdrobit. Se amesteca totul bine. 
                  Se pregateste o sticla de plastic de 2-2,5l taind partea ingustata. Carnea obtinuta se pune in sticla presand bine fiecare strat. Deasupra se toarna o parte din zeama in care a fiert ciolanul. Nu multa, atat cat sa completeze golurile dintre bucatile de carne, iar fasiile sa fie lipite intre ele. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider. 
                   Cu succes, in locul sticlei, se pot folosi tavite de chec sau orice alta forma aveti la indemana.
                    A doua zi se indeparteaza folia si se taie pe lungime sticla de plastic. Va ramane o rulada cilindrica ce se poate felia cu usurinta. Se pastreaza la rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!