Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 18 aprilie 2023

Prajitura Ecler la tava

 




                             Este o savuroasa prajitura ce are la baza o foaie din aluat de elcler, iar crema de vanilie, este celebra crema diplomat. Deasupra troneaza un strat generos de frisca. Este reteta Laurei Laurentiu, careia ii multumesc pentru ideia geniala si sper sa nu se supere ca am personalizat putin reteta.
                          De multe ori am vrut sa fac Choux a la creme sau ecleruri si am renuntat,  la gandul ca rebuie sa ma migalesc cu coptul cojilor de choux, apoi sa le umplu pe fiecare in parte. Acum fac o singura foaie pe care intind crema.Genial!




                       Ingrediente:

                Foaie: 150 gr faina, 150 ml apa, 150 ml lapte, 150 gr unt, 5 oua, 1 vf. sare.
                Crema: 500 ml lapte, 6 galbenusuri, 150 gr zahar, 50 gr faina, 1 plic gelatina, jumatate baton vanilie, 500 ml smantana pentru frisca.
               Pentru deasupra: 500 ml smantana pentru frisca, 100 gr ciocolata neagra



                    Mod de lucru:

                Se incinge cuptorul pentru a coace foaia de ecler. 
                Intr-o craticioara se pune apa, laptele, sarea si untul. Se pune totul la fiert pana untul se topeste si apa clocoteste. In acest moment se adauga toata faina, dintr-o data. Se amesteca cu miscari viguroase pana se face o pojghita alba pe fundul cratitei. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. 
                Cand aluatul a ajuns la temperatura camerei, se adauga, pe rand, ouale. Nu se adauga urmatorul ou pana ce precedentul nu a fost incorporat in aluat. Rezulta un aluat moale, dar omogen.
                 Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se intinde aluatul in tava cu ajutorul unei spatule unsa cu ulei. Se da la cuptor si se coace pana ce aluatul e bine uscat si capata o culoare brun aurie. Blatul va fi incretit. Se scoate pe un gratar sa se raceasca.
                 In acest timp se face crema. Galbenusurile, zaharul, jumatate din lapte si vanilia se pun la foc. Cu restul de lapte de subtiaza faina si se toarna peste compozitia de galbenusuri cand aceasta fierbe. Se amesteca totul bine si se fierbe in continuare pana se ingroasa ca o smantana. Se ia de pe foc si se lasa la racit. 
                 Gelatina se hidrateaza in apa rece si se adauga in crema calda. 
                 Se bate frisca si se amesteca cu crema de vanilie, cu miscari lente, de jos in sus.
                 Se pune foaia de ecler intr-o tava si se pune crema deasupra. Se da totul la rece.
                 Se bate restul de frisca si se intinde peste crema de vanilie.
                 Deasupra se rade din abundenta ciocolata neagra sau se face o glazura.
                 Se da totul la rece cateva ore sau pana a doua zi cand se portioneaza in vederea servirii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!