Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 10 februarie 2014

Choux a la creme




                  Am pregatit aceste choux-uri la rugamintea Emiliei,care este un fan al eclerurilor si al choux-urilor.Va impartasesc reteta mea care nu este deloc complicata,iar rezultatul e pe masura.Vreau sa mentionez ca fac de ani de zile ecleruri si choux-uri,ghid fiindu-mi retetele Sandei Marin.O carte de bucate minunata,mostenita de la mama mea.

                  Ingrediente:
            250ml apa,100 gr unt sau 80 gr untura,1 lingurita zahar,1 praf de sare,125 gr faina,4 oua.
          Pentru crema: 4 oua,500 ml lapte,200 gr zahar,baton de vanilie,frisca pentru ornat

                  Mod de lucru:
          Se pune sa fiarba intr-o cratita apa cu untul sau untura,sarea si zaharul.Cand clocoteste se trage de pe foc,se toarna faina cernuta toata odata si sea mesteca repede cu o lingura de lemn.Cand nu mai este nici un cocolos,se pune iar cratita pe foc si se amesteca pana aluatul se desprinde de peretii cratitei.Se da deoparte si,in timp ce se racoreste se mai amesteca aluatul.Se adauga ouale,pe rand.Nu se pune urmatorul ou pana cand cel dinainte nu s-a amestecat cu aluatul.Pasta trebuie sa fie moale astfel incat sa curga din lingura,dar sa-si pastreze forma acolo unde cade.Se pune compozitia intr-un cornet si se pun in tava mici gramajoare cu diametrul de 3-4 cm,lasand cam tot atata distanta intre ele.Se poate pune si cu o lingurita.
           Cam in toate retele  se mentioneaza ca tava sa fie unsa sau tapetata.In reteta ei,Sanda Marin mentioneaza faptul ca nu se unge si nu se tapeteaza tava.Eu am pus hartie de copt.
          Se dau la cuptor,la foc mare pentru 15 min.In urmatoarele 15min focul se micsoreaza.Nu trebuie deschis cuptorul in timpul coacerii pentru ca se lasa gogosile.Cand sunt gata,trebuie sa fie bine crescute,uscate si rumenite frumos.In mijloc trebuie sa fie goale.Dupa ce s-au racit se taie un capac si se umplu cu crema de vanilie si frisca.

           Crema:
          Este clasica  crema de cremes.
         Galbenusurile,zaharul,laptele si batonul de vanilie se pun la foc.Se fierbe pana se ingroasa.Se ia de pe foc , se scoate batonul de vanilie si se lasa la racit.Albusurile se bat spuma tare,ca pentru bezea.Se adauga 4 ling.zahar si se bat in continuatre apoi se adauga in crema de galbenusuri.Se amesteca incet, de sus in jos sa nu se lase albusurile.
         Cu aceasta crema se umplu choux-urile.Deasupra se pune un pic de frisca batuta apoi se pune capacul taiat.Peste acesta se pune o glazura de zahar sau se pudreaza cu zahar pudra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!