Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 6 octombrie 2024

Orez cu lapte turcesc - sutlac

 





                           Orezul cu lapte este desertul copilariei, nu cred ca e persoana care sa nu faca si sa nu-i placa orezul cu lapte. Cu zahar caramelizat, cu scortisoara, cu fructe din dulceata sau compot, cu fructe uscate este servit si adorat de toata lumea. 
                            De data asta, am facut ceva un pic mai deosebit, orezul cu lapte  in varianta turceasca. Este mult mai cremos, iar deasupra are acea crusta crocanta ce pare a fi arsura, dar nu este. Este mai mult o budinca de orez cu lapte. Se serveste rece, adar e delicios si cald.




                     Ingrediente:

                200 gr orez, 1 l lapte, 2 ling amidon, 150 gr zahar, 2 galbenusuri, 450 ml apa, vanilie.


                    Mod de preparare:

                Orezul se fierbe in apa pana la consistenta al dente. Se acopera vasul cu un capac si se da deoparte. 
                 Intr-un vas se amesteca galbenusurile cu zaharul, vanilia si jumatate din cantitatea de lapte si se pune pe foc.  Cu cealalta jumatate, se dilueaza amidonul si se adauga peste laptele cu galbenusuri cand acestea clocotesc. Se fierbe, amestecand mereu pana se ingroasa ca o budinca.
Se ia de pe foc si se amesteca cu orezul fiert. 
                Se pune intr-un vas termorezistent sau in forme mici, individuale, de ceramica. Vasul/ vasele se pun intr-o tava mai adanca, care se umple pe jumatate cu apa. 
                Se da totul la cuptorul preancalzit la 200 grade. Se coace aprox. 20 min. pana se formeaza acea crusta maronie deasupra.
                 Se scoate din cuptor si se lasa la racit, apoi se serveste.
                 Daca nu aveti rabdare sa se raceasca complet, e bun si caldut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pentru ca toate comentariile necesita aprobare, este posibil ca ele sa nu apara pe blog imediat. Nu este nevoie sa lasati un comentariu de mai multe ori. Va multumesc!